Cantitatile de carne de porc din productia interna vindute in decembrie sint cu mult sub estimarile crescatorilor, intr-o luna in care livrarile sint in mod normal mai mari cu aproximativ 30%, desi preturile sint in scadere, a declarat simbata Gheorghe Caruz, presedintele patronatului crescatorilor de porci din Romania.

„In acest an, vinzarile noastre nu au crescut, desi preturile sint mai mici cu circa 30.000 de lei vechi pe kilogramul de carne in carcasa, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a spus Caruz. El a precizat ca, in prezent, pretul unui kilogram de carne in carcasa este de 65.000-70.000 lei vechi, fata de 90.000-98.000 lei vechi in decembrie 2005. Presedintele patronatului apreciaza ca o posibila explicatie a acestei situatii ar putea fi scoaterea pe piata a stocurilor de carne din import, multe firme recurgind la aceasta varianta, pentru a nu plati penalitati dupa 1 ianuarie 2007.

Producatorii din sectorul agroalimentar vor plati o taxa de penalizare daca la data aderarii Romaniei la UE vor avea stocuri mai mari decit media anilor anteriori.