Basescu, Iliescu, Stolojan, Nastase, Tariceanu. Unde ii va trimite Dumnezeu pe acesti lideri politici pentru lucrurile facute in timpul mandatului lor: in Rai sau in Iad? Cum raspund romanii la inedita intrebare, dar si la altele de acest gen, ne
Basescu, Iliescu, Stolojan, Nastase, Tariceanu. Unde ii va trimite Dumnezeu pe acesti lideri politici pentru lucrurile facute in timpul mandatului lor: in Rai sau in Iad? Cum raspund romanii la inedita intrebare, dar si la altele de acest gen, ne dezvaluie sondajul de opinie "Religie si politica", difuzat ieri de Biroul de Cercetari Sociale (BCS).
Jumatate din populatie stie precis care va fi rasplata divina pentru marii lideri politici romani. Numai trei sunt politicienii care, conform majoritatii, pot spera la biletele pentru Paradis: Mugur Isarescu, Traian Basescu, Theodor Stolojan. Ceilalti lideri cuprinsi in sondaj au primit mai multe nominalizari pentru Iad decat pentru Rai, Adrian Nastase fiind "castigator" la acest capitol. Nu putini sunt cei care considera ca Dumnezeu a jucat un rol "mare" sau "foarte mare" in anumite situatii politice, cum ar fi cresterea popularitatii lui Gigi Becali, 44% indica acest lucru.
Ingeri si demoni
Daca trimiterea politicenilor la Scaraotchi ar depinde de ei, alegatorii nu ar ezita sa-si desemneze "favoritii". Cele mai multe sufragii le-a adunat Ion Iliescu, urmat de Basescu, Nastase si Vadim. La fel de adevarat este ca actualul sef al statului, impreuna cu fostul presedinte completeaza, alaturi de Gigi Becali, si podiumul celor directionati spre Rai.
57% sunt pentru Catedrala Neamului
Aproape toti romanii cred in existenta lui Dumnezeu si foarte multi isi imagineaza Raiul si Iadul. Majoritatea (77%) se pronunta impotriva scoaterii icoanelor si simbolurilor religioase din scoli. Intrebati daca sunt de acord cu cheltuirea a 200 de milioane de euro pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, 57% dintre subiecti au raspuns afirmativ, 29% - negativ, iar 14% nu au exprimat o parere.
Fanii lui Becali dracuie cel mai des
Intr-un interesant tablou, BCS dezvaluie cat de evlaviosi sau pacatosi sunt votantii partidelor. Urmarind cifrele, vom constata ca majoritatea peremistilor (71%) se roaga zilnic lui Dumnezeu, dar tot electoratul lui Vadim este, alaturi de cel al lui Becali, fruntas la dracuit (25% recunosc ca, zilnic, trimit pe cineva la dracu). Pe primul loc in topul betivilor se afla votantii PSD, 14% dintre pesedisti marturisind ca trag zilnic la masea.
Sondajul BCS, reprezentativ la nivel national, a fost efectuat in perioada 29 noiembrie - 4 decembrie 2006, pe un esantion de 1190 de persoane cu drept de vot, eroarea statistica fiind de plus/minus 3%. Studiul a fost finantat de Fundatia Societatea Civila.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.