Privatizarea si administrarea societatilor de stat preluate de la OPSPI la AVAS nu pot fi impartite intre cele doua institutii, cum a propus ministrul Economiei, iar sefii AVAS si MEC nu au competente de negociere pe aceasta tema, a declarat prese
Privatizarea si administrarea societatilor de stat preluate de la OPSPI la AVAS nu pot fi impartite intre cele doua institutii, cum a propus ministrul Economiei, iar sefii AVAS si MEC nu au competente de negociere pe aceasta tema, a declarat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, transmite NewsIn.
Reamintim, printr-o ordonanta de urgenta, adoptata numai de ministrii PNL si UDMR, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) va fi absorbit de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
De altfel, acesta a fost si motivul pentru care PD a renuntat la portofoliul MEC, in favoarea PNL. Dupa ce liberalul Varujan Vosganian a fost numit ministru la MEC, acesta a declarat ca unele dintre companiile care ar trebui sa treaca la AVAS prin trecerea OPSPI vor fi administrate, in continuare, de MEC.
"Voi numi membrii CA si reprezentantii in AGA de la societatile de stat preluate de catre AVAS de la OPSPI din cadrul Ministerului Economiei, astfel incat ministerul sa poata continua strategia in domeniul energetic. Dar o impartire a celor doua activitati de administrare si de privatizare intre MEC si AVAS nu este posibila. O negociere pe acest subiect nu intra in aria de competenta a presedintelui AVAS si a ministrului Economiei", a afirmat Atanasiu.
Vosganian declara ca MEC a propus AVAS sa-i cedeze administrarea a circa zece societati, printre care complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, dar si Oil Terminal, privatizarea acestora urmand sa ramana la AVAS. Vosganian a adaugat ca este in discutii cu presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, pentru preluarea de catre MEC a administrarii a opt pana la zece societati trecute de Guvern din portofoliul OPSPI la AVAS. Potrivit ultimei forme a ordonantei OPSPI comunicata de Guvern "AVAS preia si exercita toate drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului privind administrarea, restructurarea, privatizarea si, dupa caz, lichidarea" celor 41 de societati tranferate de la MEC.
Noul ministru al Economiei, liberalul Varujan Vosganian a declarat, la Iasi, ca Romania a pierdut anual circa jumatate de miliard de euro pentru ca si-a negociat de pe pozitii slabe resursele naturale, indeosebi petrolul, transmite Mediafax. Vosganian a spus ca noua strategie energetica a Romaniei isi propune o mai buna gospodarire a resurselor naturale. "Trebuie sa schimbam legislatia minelor, a petrolului si energiei. Nu putem rezolva nimic, daca nu se permite renegocierea contractelor. De asemenea, vom transparentiza contractele, cel putin cele in care statul este producator sau furnizor de energie sau resurse energetice", a declarat Varujan Vosganian. O alta prioritate pentru MEC va fi respectarea calendarului in ceea ce priveste centrala nucleara de la Cernavoda. "Urmeaza ca la anul sa punem in functiune al doilea reactor si sa atragem investitii pentru construirea reactoarelor 3 si 4", a subliniat ministrul. Vosganian a aratat ca doreste sa diversifice sursele de aprovizionare de pe piata externa, indeosebi prin stabilirea de legaturi cu producatorii de petrol din Marea Caspica si cu furnizorii de gaze naturale din Africa de Nord.
Vosganian a mai declarat ca tara noastra trebuie sa manifeste deschidere fata de pietele din Est si mai ales fata de Rusia, stat ce ar trebui sa ofere preturi suportabile pentru Romania.
El a mai spus ca, potrivit calculelor sale, volumul investitiilor straine in Romania va ajunge la 100 de miliarde de euro pana in anul 2020.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.