Realitatea TV a transmis ieri ultima runda a emisiunii "Zece pentru Romania", inaintea Galei finale de pe 20 decembrie in care se vor cunoaste castigatorii editiei din acest an. Tema emisiunii a fost "Ministru si cetatean", la dezbateri participand T
Realitatea TV a transmis ieri ultima runda a emisiunii "Zece pentru Romania", inaintea Galei finale de pe 20 decembrie in care se vor cunoaste castigatorii editiei din acest an. Tema emisiunii a fost "Ministru si cetatean", la dezbateri participand Teodor Atanasiu (PNL), fost ministru al Apararii, Gheorghe Flutur (PNL), fost ministru al Agriculturii si deputatul independent Mona Musca, fost ministru al Culturii. Mentionam ca pentru etapa finala a cercetarii nationale au fost nominalizati urmatorii ministri de ieri si de azi ai Cabinetului Tariceanu: Teodor Atanasiu, Sulfina Barbu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur, Monica Macovei, Eugen Nicolaescu, Codrut Seres si Mihai Razvan Ungureanu. "Premiantii" ii vom cunoaste pe 20 decembrie.
De la promisiuni la Programul de guvernare
In dezbaterile purtate ieri, participantii au incercat sa disece functia si rolul ministrului, responsabilitatile acestuia. Atanasiu a afirmat ca un adevarat ministru stie sa gestioneze intr-o maniera viabila situatiile de criza, stiind totodata sa pastreze echilibrul guvernamental. Mona Musca a evidentiat discrepanta existenta intre promisiunile pe care politicienii le fac in campania electorala si textul Programului de Guvernare, in care nu sunt cuprinse toate aceste promisiuni. Ea a apreciat ca, un ministru cu acte in regula va face tot posibilul ca pe perioada mandatului sau, sa isi onoreze promisiunile electorale. La randul sau, Gheorghe Flutur a sustinut ca, in proportie de 70%, el a implinit dezideratele din Programul de Guvernare care revin portofoliului Agriculturii. Flutur a evidentiat ca orice guvern are nevoie de o sustinere parlamentara majoritara, ceea ce nu mai este cazul in prezent. "Eu am venit mereu la Senat si am sustinut proiectele ministerului", a precizat Flutur. Liberalul Teodor Atanasiu a apreciat ca este imperativ necesar ca ministrul sa stie sa actioneze de asa natura incat sa nu cada in capcana aparatului ministerial. "Este important sa conduci ministerul si nu sa te conduca pe tine aparatul ministerial", a fost de parere liderul PNL. Alta tema abordata in dezbaterea televizata de ieri a fost perceptia publica asupra apartenentei unui ministru.
Poate fi un ministru independent?
Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a tinut sa sublinieze, in interventia sa telefonica, faptul ca este gresita ideea ca orice om politic e afiliat unei relatii de apartenenta fata de un partid, ca este "omul cuiva". "Este vorba doar de vointa proprie, nu este o relatie clientelara", a sustinut Ungureanu, adaugand ca aceasta varianta ar putea fi totusi valabila in cazul oamenilor "mai slabi", care nu isi impun propriile idei si se lasa condusi de interese de partid. "O judecata de apartenenta este subreda", a subliniat liberalul. "Ministrul Ungureanu este chiar independent, in asemena masura incat uneori a produs rumoare prin atitudinea sa", a intervenit si Mona Musca, sustinand totodata ideea ca ministrul poate fi idependent, daca are vointa. Alt aspect comentat in emisiune a fost "culoarea" Guvernului. "Este un Guvern politic, ce sa ne mai ascundem dupa corcodus", a sustinut fostul ministru Gheorghe Flutur. Acesta a explicat ca, pentru a fi in stare sa aplice programul de guvernare, fiecare ministru este nevoit sa-si aduca la minister o echipa de specialisti, care nu sunt, de fapt, clienti politici. "Fiecare ministru vine cu echipa lui, dar asta nu inseamna ca ministerul devine <<colorat>>", a mai aratat Flutur. (R.G./V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.