Petrica Sorescu, complicele magnatului Ioan Niculae in multe afaceri dubioase, s-a aratat foarte deranjat de faptul ca s-a pomenit celebra sa identitate in paginile ZIUA. Datorita acestui fapt, in urma articolelor "Mafiotii lui Niculae" din 5 decembrie, respectiv "Niculae ne vrea la judecata" din 7 decembrie anul curent, individul ne-a trimis un foarte interesant drept la replica. O parte din demersul sau l-am fi publicat, si anume cel ce nu contine invective si minciuni, insa n-am mai apucat, pentru ca Petrica a apelat la bunul sau prieten, Ionel (Niculae), zis Luluca. Iar cum acesta din urma este actionar, alaturi de Mihai Iacob, la cotidianul Curentul, replica respectiva a aparut in aceasta publicatie la numai doua zile diferenta. Acum, ca ne-am facut si noi timp de o problema de mai mica importanta, vom vorbi putin despre denigratul Sorescu si mafia care colcaie in jurul sau.
Petrica Sorescu sustine, in murdarul sau drept la replica, crezand ca ne va impresiona, ca n-a "fost niciodata securist si n-a fost implicat in evenimentele sangeroase de la Timisoara din decembrie 1989. Inainte de 1989 am fost rezident italian, iar in perioada evenimentelor din decembrie 1989 nu m-am aflat in Romania". Induiosator. Aproape ca il crezusem, pana cand am citit fraza urmatoare, in care mentiona ca l-a cunoscut pe magnatul Niculae, datorita activitatii de comert exterior, in care ambii erau implicati de peste 25 de ani. Daca vreun individ din aceasta tara mai crede ca, pe timpul comunismului, in comertul exterior lucrau alti angajati decat securistii, este un naiv cu diploma. In consecinta, apartenenta sa la aceasta structura de opresiune a populatiei ˝ este vorba despre fosta Securitate - nu poate fi tagaduita cu nici un chip. Faptul ca poate dovedi cu acte ca n-a fost in Romania la data petrecerii asasinatelor de la Timisoara, din decembrie '89, ne lasa la fel de rece. Asa dupa cum afirmam si in articolul din 5 decembrie, desi face parte din cateva mafii ucraineene si rusesti, fiind specializat in furtul operelor de arta, Sorescu n-a putut fi niciodata condamnat. Asta s-a datorat alibiurilor pe care le-a prezentat in permanenta, desigur, cu acte in regula. Deci, documentele nu sunt o problema pentru el, politistii si media occidentala ajungand la concluzia ca fabricarea respectivelor alibiuri a fost posibila cu concursul serviciilor secrete din anumite tari.
"Riservato", adica "Secret"
Mai zice Petrica Sorescu ca n-are nici o legatura cu amicii de la CTS Italia care, adusi de Ioan Niculae, alaturi de firma GALAXY ENERGY INTERNATIONAL Ltd., a mafiotului italian Leonid Minin Efimovich, au acaparat Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" SA, pentru care au platit mai putin de o suta de ori cat facea. Ii vom dovedi din nou ca minte, intoxicand opinia publica pentru a se disculpa, cu dreptul sau mincinos la replica.
Dintr-un raport secret, al Serviciului Central Operativ al Politiei Statale Italiene, prezentam cateva firme controlate de mafiotul Minin: GALAXY ENERGY, GALAXY MANAGEMENT, GALAXY ENERGY HOLDING COMPANY, BITIMPEX ENERGY Ltd. si altele, toate controlate de Leonid Minin si avandu-si sediile in paradisuri fiscale. Petrica Sorescu i-a luat locul lui Barry Rothwell la conducerea GALAXY ENERGY INTERNATIONAL (EAST EUROPE). De asemenea, este implicat major in firma KRONOS, care are acelasi sediu, in Insulele Virgine britanice, cu GALAXY ENERGY INTERNATIONAL. Prin aceasta societate, Sorescu a ajuns partener de afaceri cu penalul Niculae cel putin la rafinaria ASTRA ROMANA, cotidianul Curentul si Clubul de fotbal ASTRA Ploiesti. Mai avem si alte argumente privind legaturile mafiote dintre Minin, Niculae si Sorescu, continute intr-un raport intocmit pe 80 de pagini de Politia Romana, insa le pastram pentru procesul cu care Sorescu ne-a amenintat.
La un moment dat, Petrica-ofuscatul ne acuza ca, in mod intentionat, cream "o confuzie cu alta persoana cu numele de Sorescu, cu care nu am nici un fel de legatura". Daca asa ar sta lucrurile, noi fiind pasibili de vinovatia de a fi comis o asociere nefericita si regretabila intre numele de Petru Sorescu si Petrica Sorescu ˝ ceea ce este total exclus, dupa cum am aratat mai devreme , oare de ce s-a simtit atat de lezat petitionarul in deminitatea lui? Ar fi fost mult mai simplu sa ne explice ca n-ar nici o treaba cu Timisoara, cu icoanele moscovite disparute, cu Minin, cu Niculae, GALAXY, KRONOS, ziarul Curentul si altele. Poate l-am fi crezut. In realitate, Petrica Sorescu n-a incercat altceva decat sa ne santajeze. Numai ca metoda folosita de el, care are o stridenta rezonanta provenind din regimul de trista amintire, cum am mai spus, ne lasa rece.
Sarlatanie ASIROM
Angajatii magnatului Ioan Niculae, care controleaza Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA, incearca sa escrocheze un cetatean pentru a nu-i plati daunele contractuale provocate de o alunecare de teren. La data de 7 iulie 2005, Aureliu Stoian a incheiat cu ASIROM un contract de asigurare cu "acoperire cuprinzatoare", pentru casa acestuia din comuna Varbilau, judetul Prahova.
Din cauza inundatiilor si alunecarilor de teren, din septembrie-octombrie anul trecut, locuinta a fost grav avariata, necesitand reparatii capitale. Cum era si normal, Stoian s-a adresat ASIROM, la 3 noiembrie 2005, solicitand trimiterea unui specialist la fata locului pentru constatarea si evaluarea daunelor. A fost nevoie de trei luni de zile ca sa se prezinte cineva la fata locului, ceea ce spune foarte multe despre seriozitatea acestei societati de asigurari. La expertiza s-a prezentat Gabriel Ciocioi, ispector in daune auto, si un anume Cergau, care n-a vrut sa-si decline identitatea completa, sustinand doar ca este "din domeniu". Cei doi au refuzat ilegal sa nu incheie nici un proces-verbal la fata locului, dupa cele zece minute in care au finalizat expertiza. Au urmat alte tergiversari, care l-au determinat pe pagubit sa solicite o expertiza din partea unei societati de evaluare autorizata de Inspectoratul de Stat in Constructii, ceea ce l-a costat echivalentul a 2000 de euro. Dupa nenumarate petitii depuse la ASIROM, la care n-a primit vreodata un raspuns, in iulie 2006, Aureliu Stoian s-a adresat Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). La o luna diferenta, acest organism ii comunica petentului ca cererea sa a fost solutionata favorabil, dar asta nu inseamna ca gasca lui Niculae de la ASIROM s-a hotarat sa plateasca cele 12.000 de euro asigurate, plus cheltuielile pe care Stoian le-a facut intre timp, din cauza unor murdare manevre de culise. Intre timp, in loc sa plateasca contravaloarea daunelor suferite de asigurat, ASIROM mai trimite doua echipe de constatare, una de la Ploiesti, iar cealalta de la Bucuresti, fara sa-l anunte pe asigurat spre a fi de fata, asa cum prevad clauzele contractuale. Sarlatanii celor doua comisii au patruns in curtea lui Stoian, in lipsa acestuia, mintind cu nerusinare vecinii ca au acordul asiguratului. Desigur, inspectia lor s-a rezumat doar la a privi casa pe dinafara, dupa care au spalat putina, fara sa-i comunice asiguratului ceva. Abia spre sfarsitul lui septembrie, la presiunile CSA, ASIROM a dispus trimiterea unei a patra comisii de control, "existand aprecierea ca sub imobilul avariat ar exista izvoare subterane". Iar in aceasta situatie, casa asiguratului ar fi fost distrusa din cauza fenomenului de tasare, nu de alunecare a terenului. Dar a patra comisie n-a mai sosit, pana la inchiderea editiei, singurul motiv fiind acela - dupa parerea noastra - de a-l determina pe Aureliu Stoian de a renunta la banii pe care ii are de incasat. Desigur, asiguratul a respins categoric aceasta varianta, venind cu argumentul ca in amonte de casa lui se pot vedea cu ochiul liber rupturi si alunecari de teren si inclinarea stalpilor de electricitate. Lucru pe care smecherii lui Niculae n-au fost dispusi sa-l observe.
Escrocherie pentru acoperirea pagubelor
Ce-i drept, in contractul incheiat de Aureliu Stoian cu ASIROM nu este trecut si riscul de tasare, acest fenomen fiind intentionat omis, spre a constitui o portita de scapare pentru societatea lui Niculae, atunci cand nu vrea sa plateasca asigurarea. Dovada a acestui fapt il constituie obligativitatea asiguratului de a semna un contract tip abuziv, fara a putea aduce vreo modificare acestuia. Asupra concluziilor asa-zisilor experti ai ASIROM veniti la fata locului, credem ca nu este necesar sa ne oprim, ci numai la aprecierile lor "stiintifice". Este vorba despre cea privind existenta unor izvoare subterane. Cu un dram de inteligenta, istetii inspectori ar mai fi putut constata ca in subsol se gaseste si o panza freatica, straturi de argila, nisip sau mai stim noi ce, care ar fi determinat tasarea si nu alunecarea terenului. Concluzia este una singura: ASIROM SA, companie controlata de fostul ofiter de Securitate dator vandut la stat isi insala asiguratii, intr-un mod de cea mai joanica speta. Asta pentru a-si acoperi pagubele inregistrate in ultimii doi ani, care ii rezerva un loc de frunte in topul firmelor sortite falimentului.
Probe de netagaduit
Oricine are curiozitatea, cat de mica, de a se convinge daca ZIUA a avut sau nu dreptate in legatura cu gruparea mafiota Minin-Niculae-Sorescu, poate accesa Internetul, prin motorul de cautare Google. Folosind cuvintele-cheie "petru sorescu", respectiv "galaxy minin" si cunoscand putin din limbile europene de circulatie, va ajunge la concluziile prezentate in paginile ziarului nostru. Nu vrem sa mai precizam ca documentarea noastra a avut mult mai multe surse. Google este suficient pentru formarea unei opinii pertinente a oricarei persoane interesate.
Familia Celestini, asociatii lui Minin
Sorescu si-a exprimat speranta ca CTS si familia Celestini ne vor da in judecata pentru dezvaluirile publicate. Grupul italian n-are nici o legatura cu productia de tigarete, ci doar cu cea de tutun, care este cu totul altceva. De fapt, e vorba despre o asociere a producatorilor, un fel de cooperatie, pe care Elvio Celestini a condus-o multi ani. Cum a depasit bine varsta de 70 de ani, l-a adus pe fiul sau, Antonello, sa se ocupe de afacere. Numai ca acesta a dezamagit majoritatea asociatilor, datorita faptului ca umbla numai cu capul in nori. Iar de aici, fiecare poate intelege ce vrea. Dar faptul ca s-a asociat cu grupul de firme controlat de mafia ucrainiana condusa de Minin a pus capac la toate.
Parteneriat penal
Asa cum se precizeaza in dreptul la replica, publicat de un ziarul Curentul, Petrica Sorescu a facut afaceri cu Ioan Niculae, respectiv Rafinaria ASTRA ROMAN├ Ploiesti. Pentru cititorii care n-au urmarit serialul nostru, trebuie precizate cateva repere. Conducerea SRI Prahova a fost decapitata, din cauza afacerilor de la ASTRA. Doru Trifoi, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei, condus de Rodica Stanoiu si-a dat demisia in urma acestui scandal. 23 de persoane, majoritatea cu grade pe umeri, au fost anchetate in stare de arest prevetiv, ulterior fiind puse in libertate. Motivul nedeclarat de oficialitati a fost acela ca retinutii au recurs la prea mult autodenunturi, care ar fi fost in masura sa zguduie intreaga societate romaneasca. La ora actuala, nici un arestat in Afacerea "Petrolul" nu se mai afla dupa gratii. Intre timp, Ioan Niculae a falimentat rafinaria, vanzand-o in cele din urma. Dar cum personajul nostru principal, care intruchipeaza insasi notiunea de crima organizata din Romania, nu lasa din mana nimic din ceea ce acapareaza, noi ne indoim de retragere lui de pe aceasta scena. Mai degraba credem ca s-a plasat intr-o pozitie "de adormire", in asteptarea unor zile mai bune, cand amicii din PSD ˝ care i-au favorizat si sprijinit ascensiunea ˝ vor fi iarasi pe val.