In timpul actiunii de protest, condusa de fostul campion mondial de sah Garry Kasparov, unul dintre liderii opozitiei ruse, s-a strigat "Libertate" si "Rusia fara Putin" si s-au purtat afise pe care scria "Nu razboiului din Cecenia" sau "Nu statului
In timpul actiunii de protest, condusa de fostul campion mondial de sah Garry Kasparov, unul dintre liderii opozitiei ruse, s-a strigat "Libertate" si "Rusia fara Putin" si s-au purtat afise pe care scria "Nu razboiului din Cecenia" sau "Nu statului politienesc", dar si tablouri ale ziaristei Anna Politkovskaia, ucisa la Moscova in octombrie. Alaturi de Kasparov s-au aflat si fostul premier Mihail Kasianov, in prezent un opozant al regimului Putin, fosta candidata la alegerile prezidentiale Irina Hakamada, precum si liderul national-bolsevicilor rusi, Eduard Limonov. Scopul declarat al manifestarii a fost de a spune un nu hotarat autoritarismului de care da dovada puterea de la Kremlin.
Sediul miscarii lui Kasparov a fost perchezitionat in cursul saptamanii de politie, care a cautat publicatii "extremiste", iar aliatii sai au fost avertizati ca "vor fi considerati responsabili pentru actele din cursul manifestatiei". Agentiile de presa straine reamintesc ca, odata cu instalarea sa la Kremlin, Putin a fost promotorul unei puteri centralizate, creand un parlament obedient, anuland alegerile directe pentru guvernatori si influentand eliminarea ziaristilor incomozi.
In replica la protestul de sambata, sute de membri ai gruparii de tineret "Nasii" au iesit ieri pe strazile Moscovei. Sustinatoare a politicii Kremlinului, gruparea Nasii a fost acuzata recent de hartuire a ambasadorului Marii Britanii la Moscova. Luciana Pop


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.