Romania a mai pierdut doi copii adoptati international: unul a ajuns intr-o casa familiala italiana, iar despre celalalt nu se stie nimic.

Folosirea identitatii copiilor adoptabili si subtituirea lor cu alti copii, precum si falsul in hotaririle judecatoresti care aproba adoptia internationala sint metodele practicate in doua cazuri recent descoperite de Oficiul Roman pentru Adoptii.

Sefa Oficiului, Teodora Bertzi, a prezentat cazul unui copil adoptabil aflat in Romania, Ionut F., de 17 ani, care nu a putut sa isi scoata pasaport in 2006 din cauza ca in 1995 un alt copil a fost adoptat in Italia si a plecat sub acest nume. ĄDirectia Pasapoarte ne-a sesizat pe noi si DIICOT Calarasi ca exista doi copii cu aceeasi virsta si aceeasi identitate; noi am aflat ca acel copil, care a plecat in Italia la o familie, se afla acum in sistemul de protectie social al Italiei pentru ca parintii au sustinut ca nu s-a integrat. DIICOT Calarasi are si ea dosarul in cercetare", a explicat Bertzi.

Hotarire masluita

Al doilea caz este al unui baiat de 11 ani, Radu, adoptat tot in Italia, tot in 1995, pe baza unei hotariri judecatoresti false care aproba adoptia si despre care nu se stie nimic in acest moment. Sefa ORA spune ca a cerut lamuriri autoritatilor italiene in noiembrie si ca asteapta raportul postadoptie. Una dintre cauzele posibile ale adoptiilor internationale ilegale sau cu acte false este ca, pina la virsta de 14 ani, un copil nu are nici o poza pe vreun document oficial, iar copiii adoptati erau bebelusi.