Dupa incercarea nereusita de asasinare a premierului Hamas Ismail Haniyeh, ieri noapte, cativa zeci de combatanti inarmati Hamas au atacat o baza Fatah, in care se aflau 3500 de militari ai garzii prezidentiale a lui Mahmud Abbas (Abu Mazen) si au uc
Dupa incercarea nereusita de asasinare a premierului Hamas Ismail Haniyeh, ieri noapte, cativa zeci de combatanti inarmati Hamas au atacat o baza Fatah, in care se aflau 3500 de militari ai garzii prezidentiale a lui Mahmud Abbas (Abu Mazen) si au ucis pe unul dintre comandanti. Ulterior, mortiere au fost trase asupra resedintei lui Abu Mazen. Ciocniri sangeroase au fost inregistrate in multe localitati palestiniene, indeosebi dupa ce Abu Mazen, presedintele Autoritatii Palestiniene, si-a rostit discursul referitor la alegeri anticipate. Un discurs care mai lasa o sansa Hamasului, invitat la un guvern de uniune nationala, cu un prim-ministru Fatah, in caz contrar proclamarea unor noi alegeri parlamentare si prezidentiale. Abu Mazen nu a avut curajul sa proclame, clar si raspicat, noile alegeri. Toate incercarile lui Abu Mazen, intinse pe parcursul a catorva luni, de a incropi un asemenea guvern, au dat gres. Manipulat de bosii sai de la Teheran si Damasc, premierul Ismail Hanyieh nu e dispus sa lase din mana haturile puterii. Nici boicotul diplomatic, politic si economic la care a fost supus guvernul Hamas si nici mini-razboiul violent si sangeros din Gaza nu au inconvoiat Hamasul. Acum, Statele Unite si Israel si Anglia anunta ca-l vor ajuta pe Abu Mazen. Poate doar sa-si faca sicriul. Analistii politici spun ca singura sansa a lui Abu Mazen de a supravietui si de a opri din rostogolire bulgarele de zapada hamasnic este lansarea unei adevarate initiative politice a Israelului, care sa dea palestinienilor speranta unei Palestine libere si suverane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.