Enigma rapirii soldatilor israelieni Ehud Goldwasser si Eldad Regev de catre militiile Hezbollah continua sa preocupe serviciile secrete israeliene. Imediat dupa 12 iulie, data rapirii, Israel a lansat un adevarat razboi care a distrus Libanul si a provocat mii de morti si raniti, libanezi si israelieni, fara ca enigma sa fie descifrata.
O declaratie a premierului Ehud Olmert, facuta in urma cu cateva zile, a nemultumit insa familiile Goldwasser si Regev si comunitatea care se ocupa cu tratativele privind eliberarea soldatilor rapiti exprimand o opinie cel putin bizara: Israel nu va elibera detinuti palestinieni si libanezi pentru doua sicrie. Olmert cerea seicului Nassrallah, seful Hezbbollah, sa dezvaluie daca soldatii rapiti sunt vii sau morti, pentru ca, in viziunea premierului israelian, un pret are un soldat viu, altul un cadavru. O asemenea "negustorie" nu a fost pe placul mass-mediei israelian si nici al familiilor celor doi soldati rapiti. Ulterior, premierul Ehud Olmert si-a corectat gafa, convenind cu familiile Goldwasser si Regev sa nu mai faca nici o declaratie in mass-media si sa fie lasati sa-si continue treaba factorii care in secret se ocupa de tratativele privind schimbul de prizonieri. Mai ales ca, potrivit unui responsabil de securitate, dupa ultimele informatii cei doi soldati sunt in viata.
Intrebari fara raspuns
Ce s-a intamplat cu adevarat in acea nenorocita zi de 12 iulie e greu de inteles, deoarece cenzura militara israeliana nu permite accesul la documente. Dupa esecul actiunii militare impotriva fortelor Hezbollah, responsabilii politici si militari ai Israelul au investigat "cazul" din diverse unghiuri. Au fost mobilizati cativa generali in rezerva si specialisti ai serviciilor secrete insarcinati sa gaseasca un raspuns la cateva intrebari: ce anume facea comand-carul cu cei doi soldati israelieni langa granita israeliano-libaneza?; ce misiune li se incredintasera?; de ce patrulau singuri, cand exista amenintarea unei rapiri?; de ce nu s-a raspuns cu foc in momentul atacului?; ce s-a intamplat dupa ce fortele Hezbollah au deschis focul?; Ehud Goldwasser si Eldad Regev au fost ucisi, raniti grav sau au fost prinsi fara sa fie atinsi de gloante?; in momentul de fata, ei sunt vii sau au murit de mult?
Orice incercare a mass-mediei locale si internationale de a investiga cazul si de a cauta raspunsuri rezonabile acestor intrebari s-a izbit de o dubla tacere: cea a forurilor israeliene si cea a celor din directia responsabililor Hezbollah.
Primul raport asupra rapirii soldatilor israelieni, intocmit de serviciul secret militar israelian (AMAN), a ajuns pe masa premierului israelian Ehud Olmert o ora dupa ce avusese loc evenimentul. Raportul a fost categorisit "Strict secret" si "ingropat". De existenta lui s-a aflat insa abia ieri. (Tesu SOLOMOVICI)
Tratative refuzate
Agentii AMAN au raportat ca Ehud Goldwasser a fost transportat in interiorul Libanului in stare de coma, iar Eldad Regev era grav ranit, fiind in pericol sa-si piarda viata daca in urmatoarele ore nu ajungea pe masade operatiilor. Nu se stie daca specialistii AMAN propuneau tratative imediate cu Hezbollah pentru eliberarea rapitilor, dar se subintelegea ca ambii soldati rapiti traiesc si au nevoie imperios de ingrijiri medicale specializate. "Nucleul dur" al armatei israeliene si al politicienilor guvernamentali nici nu a vrut sa auda de o asemenea solutie, presand asupra Executivului politic, si in special asupra premierului-interimar Ehud Olmert (Ariel Sharon, operat la creier si aflat in spital, continua sa detina functia de prim-ministru) si ministrului Apararii Amir Peretz sa lanseze razboiul impotriva Hezbollah. Pe masura ce avioanele israeliene au inceput sa toace infrastructura libaneza, iar tancurile si unitatile de elita de infanteristi penetrau in Liban, s-au micsorat si sansele recuperarii celor doi soldati rapiti, vii sau morti. (T.S.)