"Nu mai dormiti, domne', ca aici nu suntem ca la alte partide!". Delegatul, proaspat trezit din motaiala, tresare speriat. Langa el e seful Gigi, care tocmai l-a prins dormind in post, iar acum ii cere socoteala. "De la ce organizatie sunteti?", i
"Nu mai dormiti, domne', ca aici nu suntem ca la alte partide!". Delegatul, proaspat trezit din motaiala, tresare speriat. Langa el e seful Gigi, care tocmai l-a prins dormind in post, iar acum ii cere socoteala. "De la ce organizatie sunteti?", il intreaba aspru Razboinicul. "De la Botosani", raspunde smerit cel prins in fapt. Are noroc ca a scapat doar cu o mustrare usoara. Ce-i drept, in vazul altor cateva sute de activisti si al catorva zeci de ziaristi, care se calca in picioare sa-l vada pe cel umilit. Gigi il mai priveste scrutator o data si se indreapta nemultumit spre scaunul lui, iar delegatul de la Botosani deschide larg ochii carpiti dupa un drum lung si incepe sa priveasca foarte interesat la ce se intampla pe scena.
In centru este el: Razboinicul Luminii, Mihai Viteazul, Gigi Becali insusi. Dupa chipurile celor care au acoperit pana la refuz sala, pare a fi un meci al Stelei pe stadion, dupa natura discutiilor si lipsa cojilor de seminte de pe jos, pare ca este ceva ce ar avea legatura cu a doua mare pasiune a lui Gigi: politica. S-a adunat Consiliul National de Coordonare al PNG (-CD), despre care nimeni nu stie cand s-a infiintat, pentru a completa conducerea Biroului Permanent Central al PNG, despre care, iarasi, nimeni nu stie cand a luat fiinta. La dreapta lui Gigi rasare un batran: dupa barba Mos Craciun, dupa straie o fata bisericeasca. E Inalt Prea Sfintia Sa Pimen. A venit acum doua zile in Capitala. A fost la emisiune la Dan Diaconescu, a innoptat la Gigi in Palat, iar acum a venit sa binecuvinteze fericita adunare. Ceea ce si face. Gigi ii soarbe cuvintele, dupa care isi permite propriul moment de glorie. Intr-un glas cu sala, ridicata in picioare, rosteste raspicat si serios "Tatal nostru". Momentul spiritual dispare repede. Razboinicul scoate teancul de lei grei pentru a le oferi unor copii colindatori din Maramures o mica atentie: cinci milioane de lei vechi de cusma de colindator. Inmultit cu 17 suflete... dintr-un foc 85 de milioane.
"Deja avem cei mai multi intelectuali"
O data momentul artistic consumat, se trece la lucruri serioase. Gigi isi tine speech-ul de sef de partid. Primul punct: iminenta intrare in UE: "Trebuie sa comentam ca ca sa se stie toata lumea", graieste Becali din toti rarunchii. "Nu vreau sa aud de eurosceptici in PNG", avertizeaza el, dupa care trece rapid la alt subiect. "PSD este un partid comunist", "Alianta este semi-comunista", iar PNG "este partidul care vrea sa readuca lumina in Romania". Aplauze frenetice. Urmatorul subiect. PNG este foarte interesat de "atractia intelectualilor". Dar nu prea mult pentru ca, anunta Becali, "deja avem cei mai multi intelectuali din toate partidele". Nu trece mai departe inainte sa anunte ca tocmai ce-au venit la el opt avocati dornici sa intre in partid. "Nu-i mai numesc cum ii cheama", continua Gigi, deja plictisit. Urmatorul punct. Mana lui dreapta de partid, Alex Stoenescu (foto) lucreaza la o doctrina pentru partid. A citit prima varianta scrisa de Stoenescu, care l-a impresionat foarte tare, dar parca totusi nu e multumit. "Am zis sa facem o doctrina mai mare" argumenteaza el.
"Listele le veti face voi, dar ordinea o stabilesc eeeeeu"
Ultimul punct din discursul liber al liderului: un moment de rafuiala tovaraseasca cu liderii de organizatii. Aduce vorba de listele pentru alegerile parlamentare si Gigi tine sa lamureasca pe toata lumea: "Listele le veti face voi, dar ordinea o stabilesc eeeeeu".
Argumentul pentru aceasta stare de fapt vine repede: "Doar n-o sa cred ca toata sala e plina de sfinti". Apropos de sfinti, Pimen cedeaza presiunii adunarii, oboseste si se retrage. Trebuie sa plece la drum lung. Gigi il conduce pana la iesirea din Marriott, iar spectacolul se sparge brusc. Se trece la votare, iese exact cine candideaza, Gigi transmite lumii "Sarbatori fericite" si se retrage pios spre o pauza binemeritata de tigara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.