Procuratura Marii Britanii a renuntat subit la anchetarea BAE Systems pentru acordarea de mita familiei regale saudite, dar continua investigarea afacerii fregatelor romanesti.

Premierul Blair si-a asumat responsabilitatea pentru stoparea anchetei desfasurate de trei ani impotriva BAE Systems, in care compania este cercetata pentru mituirea familiei regale saudite pentru achizitia a 72 de Eurofighter Typhoon. Tony Blair a precizat ca, in acest caz, „interesul national este mai presus de lege." Ancheta a fost oprita chiar in momentul in care urmau sa fie consultate conturi din banci elvetiene, pentru a se lua urma banilor. Pe 1 decembrie 2006, Arabia Saudita daduse un ultimatum de zece zile guvernului britanic pentru a renunta la ancheta, altfel va acorda Frantei contractul in valoare de cel putin 6 miliarde de lire sterline.

Traditie a mitei

BAE Systems a fost acuzata de a fi corupt oficiali in mai multe state. Oficiul pentru Fraude Majore (SFO) a anuntat insa ca va continua investigatiile activitatilor BAE din Romania, Cehia, Tanzania, Africa de Sud si Chile, unde inregistreaza progrese importante. Peste tot este acuzata folosirea aceleiasi practici, invocata si in Romania in cazul fregatelor: BAE mareste valoarea contractului, diferenta fata de pretul real fiind incasata de oficialii corupti. In cazul Romaniei, s-a vorbit despre un comision confidential de 7 milioane de euro, din care un milion a fost incasat de o familie anglo-romana, Barry si Georgiana George, iar restul au intrat in conturile unor firme dintr-un paradis fiscal. Anchetele SFO au fost declansate in 2003, dupa ce si in Marea Britanie coruperea oficialilor straini pentru contracte incheiate cu firme britanice a devenit infractiune.