ZIUA de Cluj a incercat sa afle cum se naste un nou partid. Cat de riguroasa e selectia noilor membri. Cat de profesionisti sunt cei care organizeaza filiala de Cluj a gruparii Stoica-Stolojan. Totul a inceput simplu, de la un anunt public care in
ZIUA de Cluj a incercat sa afle cum se naste un nou partid. Cat de riguroasa e selectia noilor membri. Cat de profesionisti sunt cei care organizeaza filiala de Cluj a gruparii Stoica-Stolojan. Totul a inceput simplu, de la un anunt public care invita toti clujenii, suporteri ai platformei liberale, sa adere la PLD.
Unul dintre reporterii ZIUA de Cluj a batut la usa sediului PLD din Cluj-Napoca, interesat, desigur, de oferta. Folosind pseudonimul Mihai Groza, personaj care s-ar afla in anul patru de studiu la Facultatea de Stiinte Politice, reporterul s-a prezentat la acest sediu, sustinand ca doreste "sa puna umarul la consolidarea filialei judetene a PLD". A fost primit de insasi presedinta grupului de initiativa si viitor presedinte a PLD Cluj, Steluta Racolta. Aceasta s-a aratat incantata ca tinerii si generatia noua intra intr-un proiect menit "a coagula toate fortele de dreapta".
Primele "sarcini de partid"
Dupa ce s-a convins, in mai putin de zece minute, de partizanatul prostolojenist al tanarului, fara a-i cere nici un act de indentitate, l-a invitat pe acesta sa faca parte din echipa care organizeaza filiala clujeana. Omul nostru a primit chiar primele "sarcini de partid". A primit pe loc responsabilitatea coordonarii asociatiei studentesti. Mai mult, i s-a cerut sa aduca si alti colegi in filiala. In euforia actiunii de organizare a filialei, Racolta l-a invitat sa participe la intalnirea pe care platformistii Clujului o au cu unul dintre liderii centrali, fostul ministru Gheorghe Flutur.
"Ce compatibili suntem!"
Redam in continuare cateva replici care au insotit dialogul, foarte scurt de altfel, dintre Steluta Racolta si Mihai Groza.
Steluta Racolta: "Ai mai fost vreodata intr-un partid politic?"
Mihai Groza: "Nu, dar am fost voluntar pe baricade, la alegerile din 2004, contribuind cum am putut, dezinteresat".
"Pe baricadele Aliantei DA"?
"Da, alaturi de cei care au format Alianta DA".
"Ce te-a indemnat sa vii alaturi de noi"?
"Cea mai trista zi a mea a fost cand a iesit din cursa pentru prezidentiale domnul Stolojan, am plans in mine, pentru ca e preferatul meu".
"Si-al meu, sa batem palma, ce compatibili suntem ca optiuni!". "Deci n-ai mai fost in nici un partid politic?"
"Nu".
"Excelent, nici eu. Unde esti student si in ce an"?
"Sunt student la Stiinte Politice, in anul terminal".
"Si noi avem doi tineri care au terminat Stiintele Politice, probabil va cunoasteti de prin campania electorala".
"Foarte posibil, daca-i revad s-ar putea sa-i recunosc".
Discutii cu Marga
M.G.: "Cine este presedintele nostru, aici la Cluj"?.
S.R.: "Presedinte eu sunt. Am fost inainte director la ARDAF, am avut niste neintelegeri cu cei de acolo, cu domnul Tender, iar acum sunt aici pregatita sa facem treaba".
"Alte persoane cunoscute mai sunt?"
"Sunt persoane tinere, si eu sunt inca tanara, adica nu fac parte din categoria celor de 55-60 de ani. Suntem interesati sa atragem personalitatile Clujului, sa unim toate fortele de centru dreapta".
"Am citit in presa ca si domnul Marga ar veni alaturi de noi".
"Da, ati citit in ZIUA de Cluj acest lucru. Se poarta discutii separate cu domnul Marga, pentru ca domnia sa reprezinta o imagine pozitiva. Domnul ministru Flutur a venit astazi (miercuri - n.r.) la Cluj sa discute cu domnul Marga, dar acesta este plecat in strainatate, cu responsabilitati universitare. Se va discuta in zilele umatoare".
Intalnire cu Flutur
S.R.: "Nu vrei sa vii dupa-amiaza la intalnirea cu ministrul Flutur? Ca si coordonator al asociatiei studentesti...".
M.G.: "Desigur, sunt foarte interesat si de intalnire si de asociatia studenteasca. Voi aduce si alti colegi studenti."
"Te vei ocupa de asociatia studenteasca si, alaturi de ceilalti doi colegi, veti organiza structura de tineret. Mihai, trebuie sa stii ca vei face parte si din echipa de organizare a structurii judetene, vom avea mult de munca si trebuie sa ne miscam repede. Vrei sa-ti dau mesajul domnului Stolojan de la stabilirea momentului de infiintare al PLD si sa-lduci si colegilor?"
"Chiar va rog, se vor bucura tare mult, il voi xeroxa si-l voi da la cat mai multi".
"Lasa-mi un numar de telefon si te voi suna sa ne vedem dupa-amiaza, cu domnul Flutur, daca acesta va dori. Sa iei acum adeziunile pentru zece colegi si pentru tine. Trebuie sa aducem nume reale, nu fictive, luate de prin cimitire".
"Sunt foarte grabit acum, dar am sa vin cu colegii dupa-amiaza si vom semna atunci adeziunile".
PLD ofera sperante
ZIUA de Cluj sustine profesionalizarea politicii, intr-o Romanie aflata cu un picior in Uniunea Europeana. Pare incredibil ca, la 17 ani de la Revolutie, se mai incropesc partide fara o selectie riguroasa a viitorilor membri sau, mai grav, fara minime verificari prealabile. Reporterul ZIUA de Cluj a ocolit momentul semnarii adeziunii, insa a fost invitat sa o faca. In locul sau, putea fi, practic, oricine de pe strada care avea sa fie invitat in secunda doi la primele intalniri "la nivel inalt".
ZIUA de Cluj i-a dezvaluit Stelutei Racolta faptul ca Mihai Groza este de fapt un reporter. "Exista organe abilitate care pot legitima un cetatean, eu nu sunt nici politist, nici vames sa legitimez pe cineva. Si apoi, colegul dumneavoastra nu a completat nici o adeziune. Daca semna, atunci trebuia sa certifice autenticitatea datelor prin legitimare", ne-a declarat, ieri, Steluta Racolta. Referitor la lipsa criteriilor de selectie, ea sustine ca, "potrivit legii, oricine are dreptul sa se inscrie in ce partid doreste". "Colegul dumneavoastra a spus ca este liderul unui grup de zece studenti care ar vrea sa se inscrie in PLD. Eu nu i-am oferit nici o functie, functiile se castiga prin vot. Eu i-am oferit o speranta, pentru sansa unei functii intr-un partid care acum se infiinteaza", a incheiat presedintele grupului de initiativa Cluj al PLD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.