Politia britanica a declansat o operatiune de o amploare fara precedent: peste 150 de ofiteri au intrat intr-o cursa contra cronometru pentru prinderea celui care a ucis deja cinci tinere de moravuri usoare. Anchetatorii sunt siguri de faptul ca a
Politia britanica a declansat o operatiune de o amploare fara precedent: peste 150 de ofiteri au intrat intr-o cursa contra cronometru pentru prinderea celui care a ucis deja cinci tinere de moravuri usoare. Anchetatorii sunt siguri de faptul ca acesta va ucide pana va fi prins, astfel incat trebuie sa se miste foarte rapid.
In doar trei zile s-au primit mai mult de 2500 de telefoane, iar politistii au declarat ca au primit ceva informatii utile. Pentru a ajuta anchetatorii, tabloidul News of the World a promis o recompensa record: jumatate de milion de dolari pentru orice informatie care duce la prinderea criminalului.
In aproximativ o luna, ucigasul din Ipswich a reusit sa egaleze ingrozitorul record al lui Jack Spintecatorul, stabilit acum peste un secol. Necunoscutul a ucis pana acum cinci prostituate iar politistii stiu ca trebuie sa fie cu un pas inaintea bestiei. Anchetatorii mai stiu ca asasinul nu se va opri, astfel incat este foarte important sa fie identificat cat mai repede. Psihologii criminalisti sunt de parere ca acesta nu se va da batut, in ciuda anchetelor si valvei facute de crimele sale si ca, mai mult decat atat, atentia care i se acorda il face sa se simta puternic. Faptul ca a abandonat cadavrele la nici o suta de metri unul de altul, denota ca acesta are o atitudine aroganta si ca nu-si face probleme ca e cineva pe urmele sale.
Multi psihologi sunt de parere ca unii criminali in serie devin dependenti de crime, astfel incat au nevoie sa ucida din nou de fiecare data, sa simta "adrenalina".
Din cele cinci cadavre descoperite acum in Ipswich, doar trei au fost deocamdata identificate: Gemma Adams, 25 de ani; Tania Nicol, de 19 ani si Anneli Alderton. Se pare ca asasinul are o pasiune pentru hainele victimelor sale, pe care le dezbraca complet, nefiind insa interesat de bijuterii. Informatia conform careia Anneli Alderton ar fi urcat intr-un BMW albastru sustine ideea ca asasinul are bani si isi permite o masina scumpa. Este posibil sa fie o persoana "placuta" in aparenta, sociabila si chiar un intelectual.
Politia mai verifica de asemenea o pista: o posibila legatura intre moartea unei prostituate de 15 ani, Natalie Pearman, care avut loc acum 14 ani. Si ea a fost strangulata si faptasul nu a fost descoperit niciodata. Detectivul Stewart Gull, care coordoneaza ancheta din Ipswich, a marturisit ca politistii sunt efectiv oripilati de crimele cu care au de-a face.
Pentru ca nici o pista nu trebuie ignorata in aceste zile, anchetatorii au dezvaluit ca doresc sa ia legatura si cu politistii americani din Atlantic City, care se confrunta si ei cu un criminal in serie care - coincidenta bizara - a ucis acum putina vreme patru prostituate.
Acest criminal este un asasin "clasic". Pentru a fi considerat un criminal in serie, un ucigas trebuie sa ucida cel putin trei persoane necunoscute lui, cu ocazii diferite, si cu pauze de timp intre fiecare crima.
Acesti asasini (pentru ca 99% dintre criminalii in serie sunt barbati) actioneaza pe baza unor fantezii, mai degraba decat manati de impulsuri, si de cele mai multe ori, exista o motivate sau un element sexual. In anumite situatii, criminalii in serie isi extind fanteziile nebunesti si asupra anchetatorilor, carora le lasa diverse indicii, scrisori, mesaje, etc.
Cei mai temuti criminali in serie
Dennis Rader a ucis cel putin zece oameni in SUA, intre anii 1974 si 1991. Era cunoscut ca ucigasul BTK. A fost arestat in 2005.
Canibalul Jeffrey Dahmer a ucis si a mancat 17 barbati. A fost arestat in 1991, condamnat la inchisoare pe viata. In puscarie a ucis cu brutalitate un coleg de celula.
Criminalul Ted Bundy era un cuceritor, foarte bine educat care a reusit sa ucida mai mult de 30 de femei in patru ani. A fost prins si executat in ianuarie 1989.
Exceptia Aileen Wuornos. Prostituata din Florida a ucis sapte barbati si a fost executata in 2002.
Strangulatorul din Boston, din anii '60, a fost identificat ca Albert DeSalvo. A violat si ucis mai mult de 13 femei. Condamnat pe viata in 1967.
David Berkowitz, cunoscut ca "Fiul lui Sam". A ucis cel putin sase persoane intre anii 1976 si 1977, in New York. A primit sase condamnari pe viata.
Charles Manson si grupul sau "Familia" a terorizat Hollywoodul in anii '60. Condamnati si pentru uciderea lui Sharon Tate, insarcinata in opt luni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.