Incepand de ieri, tandemul romano-bulgar face parte din spatiul comunitar. La ceremonia de la Bruxelles, Basescu era sa fie muscat de un catel iar premierul bulgar s-a impiedicat de carja lui Tariceanu.
Oficialii europeni au confirmat, i
Incepand de ieri, tandemul romano-bulgar face parte din spatiul comunitar. La ceremonia de la Bruxelles, Basescu era sa fie muscat de un catel iar premierul bulgar s-a impiedicat de carja lui Tariceanu.
Oficialii europeni au confirmat, ieri, la Bruxelles, termenul de 1 ianuarie 2007 ca data a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, evenimentul fiind marcat intr-o atmosfera mai putin protocolara, prilejuita de asa-numitul "Gingerbread Event" ("Evenimentul Turta-dulce"), ce a precedat deschiderea lucrarilor Consiliului European de iarna. "In numele Comisiei Europene si al meu personal, le adresez celor doua tari un mesaj foarte simplu: suntem foarte bucurosi sa va primim in casa noastra comuna", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, apeland la romana si bulgara pentru a transmite Bucurestilor si Sofiei "bun venit acasa!". "Foarte mandru" sa vada ca cele doua tari si-au atins obiectivul aderarii la UE, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a subliniat eforturile depuse de ambele tari pe parcursul procesului de aderare, pledand, totodata, pentru continuarea acestora. "Sunt bucuros. Este un capat de etapa: s-a terminat perioada de tranzitie. (...) Nu mai suntem in zona gri, de incertitudine, ci suntem acolo unde trebuie sa fim", a declarat, la randul sau, presedintele Traian Basescu, care a venit separat de premierul Calin Popescu Tariceanu pe care l-a tratat cu raceala. Premierul roman a pledat, la Bruxelles, pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene catre tarile din Balcanii de Vest, dar si catre Republica Moldova, aratand ca Romania are un interes major in asigurarea stabilitatii si securitatii in aceasta zona. Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE a fost marcata simbolic de alipirea celor doua tari la o harta uriasa a UE, confectionata din turta-dulce si martipan. Manifestarea nu s-a desfasurat fara incidente, carja premierului Tariceanu, abandonata la un moment dat pe scena festiva amplasata in centrul Capitalei belgiene, fiind cat pe ce sa-i joace feste omologului sau bulgar, Serghei Stanisev, in drumul acestuia spre microfon pentru a-si sustine alocutiunea. La randul sau, presedintele Basescu a fost la un pas de a fi "taxat" de un catel in momentul in care a vrut sa-l mangaie si sa faca fotografii cu stapana acestuia, transmite Rompres. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.