Fondatorii si cutremurele unei tari intirziate.

„Cotidianul" publica incepind de luni, timp de sase zile, cele mai importante evenimente si cei mai importanti oameni care au influentat, in bine sau in rau, tranzitia Romaniei de la comunismul feroce in care s-a aflat la 22 decembrie 1989 si pina la sperantele care se nasc o data cu aderarea la Uniunea Europeana. Decupaje telegrafice despre cei 17 ani care au insemnat drumul Romaniei de la doctrina lui Ceausescu pina la intoarcerea acasa, in Europa.

Luni: Ce ne-am facut cu mina noastra

Istoria recenta a Romaniei are citeva jaloane esentiale. Unele dintre acestea au semnificatii reformiste. Sensul altora, dimpotriva, este unul retrograd sau revizionist. O parte dintre momentele sociale, economice si politice importante ale tranzitiei romanesti au tinut inclusiv capul de afis al presei internationale. Adunate laolalta, acestea dau un profil plin de vioiciune al celor 17 ani in care s-a consumat drumul Romaniei din comunism catre Uniunea Europeana.

Marti: Ce ne-au facut altii

Momentele cele mai importante antologate de „Cotidianul" au repozitionat Romania pe harta relatiilor internationale. Dintr-o tara care se afla, imediat dupa Revolutia din 1989, in sfera de influenta sovietica, Romania s-a smuls treptat, ajungind ca astazi sa evolueze in tabara opusa. Evenimentele pe care vi le prezentam rezuma povestea unei tari mai occidentale si mai europene, inclusiv din punct de vedere institutional, decit niciodata, si puncteaza un parcurs international bogat in semnificatii.

Miercuri: Bani, bani, bani

In pofida citorva momente de cumpana, economia a mers totusi spre capitalism. Cele mai importante dintre aceste treceri de la comunism la economia de piata au avut insemnatate nu numai pentru statistici sau pentru specialisti si studiile lor. Momentele esentiale ale trecerii la capitalism au avut efecte pentru noi toti: de pe urma unor asemenea situatii, fie am saracit, fie ne-am imbogatit. Factura si chitanta fiecarui asemenea moment sint inventariate in episodul dedicat evenimentelor economice.

Joi: Apostolii tranzitiei

Evenimentele sint facute de oameni: postcomunismul romanesc este si o poveste despre lupta personalitatilor. Romania a avut, deopotriva, agenti ai stagnarii si agenti ai reformei. Lista celor mai influente personaje care au marcat, in diverse moduri, tranzitia Romaniei, precum si, in rezumat, felul in care au facut-o acestea sint, de asemenea, adunate in pachetul editorial care alcatuieste un atlas al celor 17 ani scursi dupa 1989.

Vineri: Ciinele de paza

Unul dintre actorii semnificativi ai acestor ultimi 17 ani a fost mass-media. A fost primul sector care a intrat din socialism direct in capitalism. A cunoscut frenezia si amatorismele anilor de inceput, a cunoscut cel putin doua revolutii mari si alte citeva mai mici, i-a fost trecuta in cont cel putin o rasturnare de guvernare, a parcurs, si poate inca mai parcurge, destule momente stinjenitoare despre care ea insasi vorbeste destul de putin.

Simbata: Tranzitia din tine

17 ani de tranzitie au adus, parca pe nesimtite, si schimbari majore in mentalitatile romanilor, in obiceiurile lor cotidiene. De la mindria de a fi inginer la umilinta capsunarului, de la chioscul de tabla din cartier la hipermarket. De la frica de stat la autoritatea lui stirbita. De la vecinatatea fortata, dar calda, la individualism si la cultura strazii. Facind cale inversa, de la oras la sat. De la absenta perdelelor la jaluzele de aluminiu si termopane. De la bibeloul „Balerina" la aparatura hi-fi. De la Adibas la marca pe care dai o avere. Distante mari pe care romanii le-au parcurs in 17 ani de tranzitie. Valorile conservatoare au ramas insa nealterate in mentalitatea lor.