Asa dupa cum prezentam in episodul anterior, magnatul a distrus combinatul de ingrasaminte chimice de la Bacau, in vreme ce n-a investit nici macar un leu in protectia mediului, dupa cum s-a angajat. In urma unei licitatii dubioase si a unui flagr
Asa dupa cum prezentam in episodul anterior, magnatul a distrus combinatul de ingrasaminte chimice de la Bacau, in vreme ce n-a investit nici macar un leu in protectia mediului, dupa cum s-a angajat. In urma unei licitatii dubioase si a unui flagrant delict, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a intrat pe fir, arestand trei invinuiti pentru luare de mita. Unul dintre acestia are "relatii de afaceri" cu Niculae, prin intermediul lichidatorului judiciar SIERRA QUADRANT SRL.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a realizat ca nu mai poate recupera in veci creantele detinute la SC SOFERT SA. Drept pentru care a demarat procedurile privind diminuarea pagubelor, prin scoaterea activelor acesteia la vanzare. Sarcina organizarii licitatiei a revenit lichidatorului judiciar al combinatului, SC SIERRA QUADRANT SRL, desemnat de judecatorul sindic.
La licitatia programata pentru data de 6 septembrie 2006 s-au inscris trei participante si anume: SC ELDO Bucuresti, SC H&H Constanta si SC Viromet Victoria controlata de Ioan Niculae. Acesta, dupa ce a devalizat si a capusat ani de-a randul combinatul bacauan, a incercat sa acapareze toate activele detinute de SOFERT SA, in buna traditie care il caracterizeaza. Cunoscand personajul, ce se identifica cu insasi crima organizata din Romania, aceasta manevra nu ne surprinde defel. Indiferent de pretul pe care ar fi trebuit sa-l plateasca pentru combinat, magnatul stia dinainte ca va iesi in castig, daca va vinde utilajele si materialele de constructie recuperate - la mana a doua, metalul - la fier vechi, iar terenul il va introduce in circuitul imobiliar. Si in cazul nostru nu este vorba despre o palma de pamant, ci de o suprafata totalizand 770.327,20 mp, pe care se poate incasa o avere.
SIERRA QUADRANT, implicata pana-n gat
Printre organizatorii licitatiei s-au numarat Dan Dimitrie Hauca, consilier juridic angajat cu contract individual de munca de AVAS si lichidatorul judiciar Alexandru Ciprian Rusu. Acesta din urma este angajat, deci, al firmei SC SIERRA QUADRANT SRL, lichidatorul judiciar al SOFERT. Printre actionarii SIERRA il gasim si pe Emil Dan Anghel, nimeni altul decat administratorul cu puteri depline al SC GA-PRO-CO CHEMICLAS SRL, detinuta de off-shore-ul recomandat de Ioan Niculae sa cumpere ce a mai ramas din combinatul de la Savinesti, AZOCHIM, pe care tot magnatul zimnicean l-a pus pe butuci. Cum relatiile de prietenie dintre cipriotii de la GA-PRO-CO si fostul securist nu mai pot fi contestate - INTERAGRO SA garantand recent un credit de 5,4 milioane de euro al acestora, contractat la Banca Piraeus -, e clar ca avem de-a face cu o noua inginerie financiara. Si cum Emil Dan Anghel, administratorul cipriotilor care au pus mana pe AZOCHIM Savinesti, e si asociat in SIERRA QUADRANT -, lichidatorul judiciar al SOFERT si organizator al licitatiei -, denota ca Alexandru Ciprian Rusu ii este subordonat acestuia.
Tripleta arestata
Din informatiile noastre, Anghel, Rusu si un al treilea personaj, fostul militian Vasile Dumbrava, ar fi promis tuturor participantelor lalicitatie ca vor iesi invingatoare, in schimbul unei "mici" atentii. Numaica nu s-a intamplat asa, in ultimul moment SC ELDO si SC VIROMET fiind descalificate, presupunem noi, pentru a se ridica miza afacerii decoruptie. Drept urmare, SC H&H Constanta a iesit biruitoare, insa nupentru mult timp. Perdantele au contestat aranjamentul, iar o persoana misterioasa a depus plangere la Directia Generala Anticoruptie din Ministerul Afacerilor si Internelor, pe motiv ca firmei pe care o reprezinta i s-ar fi cerut o mita de 75.000 de euro, pentru admiterea contestatiei si desemnarea drept castigatoare a licitatiei. Politistii si procurorii DNA au organizat flagrantul, la data de 18 septembrie, Emil Dan Anghel, Alexandru Ciprian Rusu si Vasile Dumbrava fiind retinuti si anchetati in stare de arest preventiv. Deocamdata, Omerta. Imediat dupa scandalul izbucnit in presa, AVAS si-a luat mana de pe propriul angajat, reziliind contractul cu acesta. Nu la fel a procedat si SIERRA QUADRANT cu angajatul Alexandru Ciprian Rusu, ceea ce ne face sa credem ca acesta n-a executat decat ordinele sefilor sai, printre care se numara si administratorul GA-PRO-CO, Emil Dan Anghel. Iar daca acesta ar spune anchetatorilor tot ceea ce stie despre intreaga afacere a cipriotilor, lui Niculae si celor de la SIERRA nu le-ar fi bine deloc.
Cine este SIERRA QUADRANT
Asociatii firmei sunt persoanele fizice Emil Dan Anghel, Dan Saveluc, Florin Dragomir, Constantin Eugen Todica, Nicolae Ovidiu Neacsu si persoanele juridice ARICESTII RAHTIVANI, din judetul Prahova si SIERRA QUADRANT CONSULTING GRUP SA din Bacau.
Societatea a avut anul trecut 16 salariati, o cifra de afaceri de peste zece miliarde de lei, datorii de 1,5 miliarde de lei si nici un profit. Din trecutul glorios al acestei firme se remarca administrarea pentru o vreme a RAFO Onesti si a SC Insula Mare a Brailei SA. De fapt, SIERRA a pregatit terenul ca fostul deputat PSD, Culita Tarata, sa intre ilegal in insula, primind cele 56.000 de hectare in arenda, pe o perioada de 20 de ani. Totodata, SIERRA QUADRANT i-a facilitat baronului de cherestea furtul productiei agricole pe care a gasit-o in insula si care apartinea asocierii din SC IMB SA si SC REEN IMPORT EXPORT SRL. Degeaba s-au adresat pagubitii DNA si altor Parchete, ca protectia asigurata de fostul deputat a facut ca implicarea SIERRA in aceasta poveste sa fie musamalizata. Iar banii rezultati din vanzarea produselor agricole au ajuns in buzunarele arendasului, procentul de 5% revenind, probabil, administratorului judiciar.
Raspunsuri pentru Ciobanu
In urma articolelor aparute in ZIUA, privitoare la afacerea AZOCHIM Savinesti, fostul director general, Vasile Ciobanu, asociat cu Ioan Niculae in capusa principala a acestei societati comerciale - adica in AGRO FERTIL SRL -, a trimis o interesanta scrisoare in care cerea publicarea unui ciudat drept la replica, in care, de fapt nu se face nici o precizare.
Citam din dreptul la replica:
"Avand in vedere ca, incepand cu 11 decembrie 2006, in cotidianul dvs. nr. 3803, numele meu, Vasile Ciobanu, a inceput sa apara alaturi de Saga INTERAGRO - Ioan Nicolaie, va rog sa-mi acordati un drept la replica in paginile ziarului dvs. Nu doresc sa intru in polemica cu dvs., dar doresc ca in paginile ziarului sa clarificati punctual urmatoarele: Urmeaza trei intrebari, carora ne vom grabi sa le dam raspuns, intelegand ca Ciobanu ne solicita sa intocmim noi textul dreptului sau la replica.
Prima intrebare a lui Ciobanu era urmatoarea: "Care este valoarea castigurilor uriase realizate de subsemnatul din pozitia de director AGRO FERTIL?"
In privinta uriaselor castiguri realizate pe sub mana de Ciobanu si Niculae, ZIUA va aduce dovezi de necontestat, despre modul in care au fost folosite firme-capusa pentru devalizarea combinatului si despre jongleriile financiare utilizate. In premiera spunem doar ca Ciobanu si Niculae cumparau prin AGRO FERTIL SRL ingrasaminte chimice de proasta calitate, le ambalau in saci si-apoi le revindeau sub licenta AZOCHIM.
Cea de-a doua intrebare: "Rog sa detaliati modul in care am reusit, incepand cu luna martie 2002 si pana in iulie 2005 sa acumulez, impreuna cu dl. Niculae, datorii in valoare de 73,4 mil. USD". Aici se pare ca am gresit si ne cerem scuze! Ciobanu si Niculae, primul in calitate de director general, iar al doilea in cea de actionar majoritar la SC AZOCHIM SA n-au acumulat datorii in valoare de 73,4 milioane USD, ci mult mai mult. Societatea comerciala pe actiuni pe care au gestionat-o, potrivit datelor oferite de site-ul Ministerului Finantelor Publice, a incheiat exercitiul financiar 2005 cu o datorie de 79,8 milioane USD si o pierdere de 59,2 milioane USD. De asemenea, AGRO FERTIL SRL (asociati Ioan Niculae - cu 80% si Vasile Ciobanu - cu 20%) au incheiat anul trecut cu 3,05 milioane USD datorii si o paguba neta de 612.000 USD. Cu alte cuvinte, gaura produsa la Savinesti de acest odios tandem se ridica la aproximativ 142 milioane USD. Suma exacta ramane sa fie stabilita de inspectorii fiscali si de alte autoritati interesate ale statului, atunci cand vor considera ca este cazul.
Ultima intrebare: "De asemenea, va rog sa-mi clarificati corect in ce context sunt taxat majordomul lui Niculae, in conformitate cu Dictionarul explicativ al limbii romane."
Motivul pentru care l-am numit pe Ciobanu "majordomul" lui Niculae consta in urmatoarele: in calitate de director general al AZOCHIM, acesta a facut jocurile fostului ofiter de Securitate, in scopul devalizarii si falimentarii premeditate a combinatului de la Savinesti. In propriul folos, cei doi au inventat AGRO FERTIL, o societate cu raspundere limitata care, inchiriind o parte din activele viabile ale AZOCHIM, au capusat combinatul. Nu e de omis faptul ca, in vreme ce Ciobanu era director general la AZOCHIM - firma ce se indrepta spre cimitir -, indeplinea aceeasi functie si in SRL-ul cioclu.
In privinta explicatiei lingvistice a termenului utilizat la adresa lui Ciobanu, si anume acela de "majordom" al lui Niculae, lucrurile sunt mult mai simple. Romania fiind o tara francofona, ne-a fost la indemana sa apelam la acest demers stilistic. In evul mediul, majordomul era o persoana insarcinata cu administrarea unui palat regal sau al domeniilor. Ceea ce-am spus si noi.
Niculae polueaza si Bacaul
La fel ca locuitorii din Piatra Neamt si imprejurimi, bacauanii sunt contaminati in permanenta cu emisii de amoniac, provenite de la instalatia de producere a ureei. Vinovata se face tot o firma a magnatului zimnicean, si anume AMURCO SRL. In septembrie anul trecut, inspectorii Garzii de Mediu au aplicat amenzi in suma de 445.000.000 ROL, dar asta nu l-a facut pe Niculae sa investeasca in protectia mediului ori sa dispuna verificarea instalatiilor. Dupa parerea specialistilor, pentru indeplinirea standardelor europene privind protectia mediului in zona, ar fi necesara o investitie de 12,8 milioane de euro, bani care nu vor proveni niciodata din buzunarul distrugatorului combinatelor de ingrasaminte chimice. Agentia judeteana pentru Protectia Mediului Bacau i-a prevenit pe oamenii lui Niculae ca, in cazul in care nu se vor lua masurile ce se impun pentru rezolvarea situatiei, combinatului i se va retrage autorizatia de mediu. Ca sa eludeze aceasta problema, directorii AMURCO SRL, in frunte cu Cornel Carnu, invoca in permanenta protectia sociala. Adica, angajatii societatii si majoritatea bacauanilor pot fi otraviti in continuare, ca sa nu se opreasca productia. Caz in care angajatorul ar fi obligat sa plateasca salariatilor 75% din salariu, pe perioada sistarii activitatii.
Amenzile sunt contestate
Anul acesta, AMURCO SRL a mai primit o amenda de 150.000.000 pentru aceleasi motive, dar nici de aceasta data lucrurile nu s-au schimbat in bine, catusi de putin. Limita maxima a fost atinsa in seara zilei de 27 noiembrie, cand poluarea provenita de la combinatul de ingrasaminte a fost resimtita in toate zonele Bacaului, dar in special in cartierele Republicii si Narcisa. Oamenii au fost nevoiti sa se deplaseze cu batiste legate la nas si gura, pentru a putea respira. Potrivit autoritatilor locale, aceasta poluare a fost cea mai puternica de cand SOFERT a dat faliment, iar AMURCO SRL a repus in functiune instalatiile. Ar mai fi de spus ca, in ciuda faptului ca a primit amenzi usturatoare, magnatul a preferat sa le conteste in instanta, platindu-si avocatii cu mari sume de bani, decat sa investeasca in protectia mediului.
Fara autorizatie de mediu
Autorizatia de mediu a AMURCO a expirat la sfarsitul anului trecut, iar de atunci societatea se tot afla in procedura de autorizare. Chiar daca Agentia de Mediu a primit, incepand cu luna noiembrie anul curent, in jur 10-15 reclamatii pe zi din partea cetatenilor, nu s-a dispus masura opririi instalatiilor, pana la remedierea acestora. Ceea ce inseamna ca bacauanii vor fi otraviti in continuare, fiind obligati sa inhaleze, mai ales in zilele cu ceata, o concentratie a emisiilor de amoniac de 2,06 mg/mc, fata de limita maxima acceptata de 0,3 mg/mc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.