"Odata cu folosirea pe scara larga a internetului, se raspandeste si metoda cunoscuta sub numele de "phishing" de a trimite mesaje electronice catre utilizatori de e-mail prin care li se solicita acestora date personale de identificare bancara. Un ex
"Odata cu folosirea pe scara larga a internetului, se raspandeste si metoda cunoscuta sub numele de "phishing" de a trimite mesaje electronice catre utilizatori de e-mail prin care li se solicita acestora date personale de identificare bancara. Un exemplu recent este si cel prin care un astfel de mesaj electronic, formulat ca si cand ar veni din partea Raiffeisen Bank (cu un design similar cu cel al site-ului oficial Raiffeisen Online), le solicita destinatarilor diverse informatii confidentiale. Raiffeisen Bank a luat masuri imediat pentru blocarea acestor tentative de frauda. Este important de mentionat ca securitatea sistemului Raiffeisen Online nu a fost afectata nici un moment", se arata in comunicatul bancii.
Raiffeisen Bank Romania ii atentioneaza pe posesorii de carduri sa nu raspunda mesajelor electronice in care li se cere numarul de card si codul PIN.
"Raiffeisen Bank nu solicita in nici o situatie informatii confidentiale prin e-mail (parola, numar de card sau cod PIN). Parola si codul PIN nu se divulga sub nici un motiv. Nu se raspunde nici unei solicitari de a divulga parola sau codul PIN. Acestea sunt destinate utilizatorilor pentru accesul la canale specializate de acces precum bancomatele (ATM), punctele de vanzare la comercianti (POS) si Raiffeisen Online. Clientii care primesc astfel de mesaje sunt rugati sa contacteze banca la numarul de telefon 0800.802.02.02 sau e-mail: centrala@rzb.ro", au subliniat reprezentantii bancii in comunicat.
Clientii Raiffeisen Bank Romania au primit e-mail-uri de tip phishing cu urmatorul continut:
"Stimate client,
recent, Banca Raiffeisen a derulat o procedura de reverificare a conturilor online datorita numarului crescand de frauda in anumite tari europene. Protejarea securitatii contului Dumneavoastra si a retelei Raiffeisen este principala noastra grija. Ca si o masura preventiva trebuie sa va reverificati datele online pentru o mai mare siguranta. Va rugam sa va logati dand click pe linkul de mai jos:
Click Aici
Ne pare rau pentru deranjul cauzat insa este in folosul contului si depozitelor Dumneavoastra.
Va rugam sa nu raspundeti acestui e-mail. Mailurile trimise catre aceasta adresa nu primesc raspuns. Pentru ajutor, intra in contul tau online si alege "Ajutor".
Ce iti ofera Raiffeisen Online?
Acces 24/7 online, securizat, la conturile tale oriunde in lume!
Plati intra sau interbancare
Programare plati automate sau repetitive
Plati facturi sau catre trezorerie
Constituire si lichidare depozite
Transferuri intre conturile proprii
Schimburi valutare
Toate tranzactiile tale se realizeaza in timp real!"
Redirectionarea se face, insa, catre o pagina de internet frauduloasa, si anume catre http://hurra.modelo.edu.mx/link/raiffeisen.html.
Un atac similar a mai fost lansat, in trecut, si asupra clientilor Bancii Comerciale Romane (BCR), dar a fost oprit intre timp.
Raiffeisen Bank Romania ocupa a treia pozitie din clasamentul bancilor din Romania la sfarsitul lunii septembrie, cu active de 12,6 miliarde lei (3,57 miliarde euro) si o cota de piata de 8,31%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.