Prostolojenii au scapat din vedere urmarile unui astfel de gest. Scotianul Watson nu este doar conducatorul celui de-al treilea grup doctrinar din PE, ci si un foarte influent parlamentar, cu o bogata experienta politica si financiara, ce face parte din cele mai importante structuri de decizie ale institutiei, cu o impresionata retea de relatii. Nimeni nu spune ca trebuie pupat papucul "Inaltei Porti" de la Bruxelles, dar astfel de iesiri in decor, se vor deconta, mai devreme sau mai tarziu, asa cum s-a intamplat cu "tainul lui Raffarin" sau cu "Marea Neagra a lui Schröder".
Pe de alta parte, cine crede ca la Strasbourg si Bruxelles deciziile se iau in hemicicluri, "la plen", nu intelege nimic. Negocierile pentru a sustine un document favorabil tarii tale dureaza zile-n sir, iar discutiile se poarta pe culoare, se finalizeaza cu invitatii la restaurante si pleaca, de cele mai multe ori, de la intrebarile despre durerile de guta in cazul lorzilor britanici sau de la plata taxelor si finetea femeilor, in dialogurile cu parlamentarii germani ori italieni. Iar cine nu stie sa-si faca relatii nu are nici o sansa de reusita. Desigur, trebuie sa mai vorbeasca si cateva limbi straine. Sa renunte la pantofii scalciati cu cioc si sa-si mai dea cu un parfum fin, altul decat traditionalul "Farmec", daca o mai exista. Eu nu spun ca este bine sau rau, dar asta e lumea de acolo. Daca vrem sa semanam cu ea.
La Bucuresti, insa, un cetatean, pe nume Ungureanu, in prezent deputat penelist, dar, de fapt, prostolojean, a vrut sa ne ironizeze (se pare ca umorul involuntar este o caracteristica a platformistilor): Nu va mai agitati, stati linistiti! O sa ne facem partid cand o sa vrem noi! De fapt, suntem o stare de spirit!
Dar cine sunt prostolojenii? Sunt ei oare credibili? Cui ar trebui sa i se alature adeptii? Instabilului, din punct de vedere al sanatatii, "Stolo", fostul premier fesenist, care a confiscat valuta cetatenilor, gestionarul conturilor "speciale" ceausiste, sustinatorul lui Iliescu in alegeri, santajabil, dupa spusele lui Basescu si proprietarul unui complex hotelier, de milioane de euro, pe Valea Prahovei? (Oare banii au venit de la Afacerea Megapower?). Lui Valeriu Stoica, maestrul "combinangiu", concurat doar de "Hrebe" si dupa ce si-a vazut visul cu ochii, devenind ministrul Justitiei, cu toate ca presa scrisese ca a fost implicat in vinderea unor orfani in strainatate, i-a tradat pe taranisti si pe Emil Constantinescu, lasand povara guvernarii doar pe umerii lor? Monei Musca, celebra "Dana", una din "goarnele" Cotrocenilor, ce s-a prefacut, cu ipocrizie, ca "nu intelege" mizeriile comise in tinerete? Lui Flutur, ministrul gripei aviare, investigat de DNA ca avut contabilitate dubla la Directia Silvica Suceava? Lui Boureanu, care nu s-a remarcat, in afara de abonamentul de manechin televizat, decat prin pierderea tinerei sale sotii in favoarea nasului Vladescu si defilarea, in contrapartida, cu o starleta demna de toata atentia? Sau Ralucai Turcan, promovata probabil doar din cauza apropierii de seful "Stolo" si cunoscuta pentru ca nu a fost capabila, in vremea mandatului sau la comisia de "cultura", sa promoveze macar o lege( cat de necesara pentru democratie ar fi fost cea a TVR si SRR!)?
Ungureanu avea dreptate: prostolojenii sunt "o stare de spirit"!