Societatea divizata in urma alegerilor din vara, sprijinul politic limitat si mostenirea grea lasata de predecesorul sau il obliga pe presedintele Calderon sa joace riscanta carte autoritara.

Noul guvern federal mexican a lansat o impresionanta campanie militara, implicind 7.000 de soldati, pentru combaterea bandelor de traficanti de droguri si pentru a demonstra ca presedintele Felipe Calderon (foto) este liderul indiscutabil al tarii. Campania se desfasoara in statul natal al presedintelui, Michoacan, unde anul acesta s-au inregistrat 500 de crime comise de traficantii de droguri.

Mexicul insingerat

„Priveste. Asculta. Taci. Daca vrei sa ramii in viata", este unul dintre mesajele comune afisate pe strazile din Michoacan. Intr-unul dintre cele mai tragice episoade, membrii unei bande au aruncat capetele a cinci victime in ringul de dans al unei discoteci. Decizia presedintelui a fost sprijinita si de ambasadorul Statelor Unite, Tony Garza, ingrijorat de posibilitatea extinderii violentelor catre frontiera americana. Saptamina trecuta, Calderon a ordonat si arestarea liderului miscarii de protest din statul Oaxaca, o decizie pe care fostul presedinte Vicente Fox a evitat-o timp indelungat.

Autoritarism pentru legitimare

Analistii politici mexicani, citati de „Financial Times", considera ca actiunile presedintelui au ratiuni pur politice, acesta vrind sa demonstreze ca cele 0,5 procente care l-au adus in fruntea tarii nu-i pot stirbi autoritatea. Calea autoritara aleasa de Calderon este cea care va aduce cele mai rapide rezultate, insa cresterea economica si prosperitatea mexicanilor par inca greu de atins. Aderarea Mexicului la Zona Nord-Americana a Liberului-Schimb, controlata de SUA, nu a adus avantajele economice preconizate de presedintele Vicente Fox, lui Calderon fiindu-i tot mai greu sa demonstreze mexicanilor ca economia de piata este calea catre prosperitate, cu atit mai mult cu cit regimurile politice latino-americane s-au orientat puternic catre stinga.