Mohammad Munaf, condamnat la moarte prin spanzurare de instanta Tribunalului Penal de la Bagdad, acuza atat oficialitatile romane cat si pe cele americane, ca l-au torturat si i-au amenintat familia, pentru a-l face sa recunoasca implicarea sa in rapirea celor trei jurnalisti romani, se arata in plangerea inaintata Comitetului pentru Drepturile Omului al ONU.
Prin intermediul avocatilor sai, Munaf a depus o plangere la ONU, convocand violarea drepturilor sale pe baza protocolului international al drepturilor civile si politice ale statului roman. "In ciuda pozitiei Guvernului Roman de a-i oferi sprijin lui Munaf impotriva erorilor comise de sistemul judiciar irakian, Romania nu a luat totusi nici o pozitie oficiala. In aceste conditii, Munaf ramane in custodia calailor sai irakieni, de care atarna moartea sa.
Astfel, in plangerea depusa, acesta afirma ca Romania a esuat in incercarea sa de a lua o pozitie pentru a-l sustine, a violat drepturile sale la viata, dreptul la libertate in fata torturii sau tratamentului crud, drepturile privind securitatea personala, precum si lipsa minimelor garantii cuvenite privind desfasurarea procesului", a declarat, Jonathan Hafetz, intr-un comunicat transmis redactiei Ziua. Inca de la inceputul plangerii se arata ca la locul de detentie din baza militara americana "Camp Cropper", Mohammad Munaf "a fost amenintat si torturat atat de catre oficiali americani, cat si de romani, in incercarea de a-l forta sa recunoasca contributia sa in planuirea rapirii". "Domnul Munaf si familia sa au fost amenintati de oficiali romani si americani. Acestia i-au spus ca daca nu-si recunoaste rolul in rapirea ziaristilor romani, el, sora si sotia sa vor fi agresati sexual", se arata in plangerea inaintata ieri de Hafetz catre ONU.
Aceeasi acuzatie este reluata pe tot parcursul plangerii, Munaf sustinand ca a fost supus abuzurilor si ca timp de sapte luni a fost tinut intr-o izolare completa, intr-o celula de marimea unei cutii. Totodata, audierea prin videoconferinta a lui Mohammad Munaf a fost amanata, ieri, de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) , deoarece nu a primit aprobarea autoritatilor irakiene, urmand a se stabili un nou termen la care se va putea realiza. Razvan Radu, Seful Directiei Drept International si Tratate din cadrul Ministerului Justitiei, cel care s-a ocupat de procedurile pentru realizarea acestei forme de audieri, a declarat, ieri, ca exista acordul irakienilor pentru audierea lui Munaf, dar americanii in custodia carora se afla acesta au refuzat sa acorde sprijinul tehnic necesar.