Marele dosar de coruptie, finalizat de DNA prin trimiterea in judecata a sotilor Dana si Adrian Nastase, aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, contine elemente tragi-comice. Dintre sutele de martori audiati in cauza de procurorii DNA,
Marele dosar de coruptie, finalizat de DNA prin trimiterea in judecata a sotilor Dana si Adrian Nastase, aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, contine elemente tragi-comice. Dintre sutele de martori audiati in cauza de procurorii DNA, Lucian Papici si Mariana Alexandru, primii enumerati pe lista de martori de la pagina 598 din rechizitoriu sunt: Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase (vezi facsimil). Celebrele nume sunt reale, dar nu se refera la fostul dictator sau la principalul acuzat din dosar, ci la doi soferi ale caror declaratii nu au practic nici o relevanta in economia dosarului.
Soferul Nicolae Ceausescu, din Calarasi, a transportat niste materiale de propaganda electorala, iar soferul Adrian Nastase, din Piatra Neamt, a transportat tamplarie metalica de la firma Regal Glass SRL. Cu toate acestea, desi dosarul are nenumarati martori, cu mult mai importanti, Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase au fost pusi cap de lista, ceea ce denota cel putin cheful de glume al procurorilor de caz, la momentul redactarii actului de inculpare.
Fostul premier s-a aratat insa foarte indignat de aspectul mai-sus semnalat: "E clar o bascalie, din 200 de martori ii pui pe primul loc pe Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase. Este foarte evidenta reaua-credinta a procurorilor. Din lucruri din acestea marunte reiese rautatea cu care a fost facut rechizitoriul. Un rechizitoriu care are in premiera 700 de pagini, de doua ori mai mare decat rechizitoriul Petromidia, raportat insa la cateva fapte care nu se justifica". Fostul premier a adaugat ca acuzatia de luare de mita nu este dovedita, in conditiile in care o casa a lui Paul Opris a fost legata de numele sau, iar in privinta materialelor electorale, contractele de executare nu au fost semnate de el, ci de partid.
E dupa cum se nimereste
Contactati pe tema celor doi martori pusi in capul listei, oficialii DNA s-au aratat amuzati de situatie. De la biroul de presa al institutiei ni s-a explicat ca numele sunt reale, se refera la doi martori audiati, iar declaratiile celor doi se regasesc in cele 34 de volume ale dosarului. "Asa s-a nimerit!", a fost prima explicatie ce ne-a fost oferita. Dupa care, DNA a revenit cu precizarea: "Asa cum am afirmat in momentul sesizarii instantei, nu vom mai raspunde declaratiilor lui Adrian Nastase in cauza. Are posibilitatea sa faca declaratii in fata instantei".
Procesul a inceput cu o amanare
Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat, ieri, judecarea dosarului in care Adrian Nastase a fost deferit instantei pentru luare de mita, pentru data de 24 ianuarie. Magistratii au decis sa acorde un nou termen intrucat Irina Jianu (foto) a transmis o cerere instantei supreme in care sustine ca este bolnava si din motive medicale nu s-a putut prezenta la termenul de ieri. La iesirea din sala de judecata, Adrian Nastase a declarat ca trimiterea sa si a sotiei sale in fata instantei reprezinta "o parte din circul instrumentat de cei din actuala putere". De asemenea, el a spus ca este nevinovat si ca va avea ocazia sa dovedeasca acest lucru in instanta. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.