Anchetatorii Mineriadei din iunie 1990, in care Ion Iliescu este invinuit, au mai multe probe impotriva acestuia. Doua dintre ele sunt declaratiile lui Miron Cozma si Jurnalul armatei de la acea vreme. Mineriada din iunie 1990 ramane o pata in istori
Anchetatorii Mineriadei din iunie 1990, in care Ion Iliescu este invinuit, au mai multe probe impotriva acestuia. Doua dintre ele sunt declaratiile lui Miron Cozma si Jurnalul armatei de la acea vreme. Mineriada din iunie 1990 ramane o pata in istoria Romaniei. Oameni rupti in bataie, studenti loviti cu bestialitate pe motiv ca aveau parul lung si barba, sute de vieti nenorocite doar pentru ca manifestantii din Piata Universitatii, golani cum i-a numit Ion Iliescu, au indraznit sa protesteze fata de regimul de la acea vreme. Istoria nu mai poate fi schimbata, insa victimele mineriadei cer sa li se faca dreptate. Cer pedepsirea vinovatilor. O cer de 16 ani. Rabdarea celor batuti in Piata Universitatii tinde sa se termine. Victimele mineriadelor spera ca dosarul instrumentat de generalul Dan Voinea, in care cap de afis este Ion Iliescu in calitate de invinuit, sa ajunga in instanta. Potrivit unor surse judiciare, instrumentarea dosarului se apropie de final, iar fostul sef al statului se apropie de judecata. Chiar daca acesta catalogheaza o eventuala trimitere a sa in fata instantei drept o aberatie, intrebandu-se "cum poate seful statului sa fie acuzat si judecat". Redam, in continuare, pasaje din declaratiile pe care Miron Cozma le-a dat in dosarul mineriadei din iunie 1990, asa cum au fost formulate de "Luceafarul huilei".
Gratiere ratata
Anchetatorii dosarului Mineriadei din iunie 1990 au strans la dosar probe impotriva lui Ion Iliescu. Unul dintre acuzatorii fostului sef al statului este Miron Cozma. Dupa ani de puscarie si dupa ce Iliescu i-a revocat gratierea, Cozma s-a decis sa colaboreze cu procurorii militari. Iar declaratiile date de acesta reprezinta una din probele acuzarii fostului sef al statului. Cu putin timp inainte de incetarea mandatului, Iliescu l-a gratiat pe "Luceafarul Huilei". In ciuda acestui fapt, el a fost liber numai o zi, pentru ca fostul sef al statului a revocat decretul, Cozma fiind incarcerat din nou. Asadar, gratierea lui Iliescu nu i-a fost de mare ajutor. Avand in vedere ca fostul lider al minerilor nu a fost anchetat pentru mineriada din iunie '90, avand doar calitatea de martor in acest dosar, el are tot interesul sa spuna adevarul. Pentru ca daca ar fi judecat si condamnat in acest dosar si i-ar fi aplicata o pedeapsa mai mare decat cele la care a fost condamnat, ar mai sta un timp dupa gratii.
100 de mineri "bine facuti" pentru Iliescu
ZIUA prezinta o parte din declaratiile date de Miron Cozma in cadrul anchetei privind mineriada din iunie 1990. In care arata ca nu el a fost cel care a adus minerii la Bucuresti, ci Iliescu. "Arat si subliniez ca Iliescu, cunoscand atitudinea mea fata de el, ca un fost demnitar al regimului Ceausescu, si atitudinea mea in legatura cu evenimentele de pana atunci, minerii si cetatenii fiind manipulati impotriva manifestantilor din Piata Universitatii, a folosit metode de manipulare de tip comunist prin care urma sa ma implice in actiuni pe care nu le-am dorit", spune Cozma. El a declarat ca Ion Iliescu a mintit atunci cand a spus ca l-a intalnit. "A spus ca a discutat cu mine, ca a discutat cu liderul Cozma. E o minciuna acest lucru". Cozma vorbeste si despre cum Ion Iliescu a instigat minerii si populatia sa intervina impotriva manifestantilor din Piata Universitatii pentru a-si justifica actiunile. "Dupa Revolutie, Puterea s-a abtinut sa mai foloseasca impotriva opozantilor politici si a manifestantilor institutiile abilitate, si a preferat interventia muncitorilor si a minerilor pentru justificarea actiunilor, dovada fiind si cererea presedintelui catre populatie si prin care Iliescu instiga populatia sa intervina impotriva manifestantilor", afirma Miron Cozma. Fostul lider al minerilor face si o dezvaluire socanta. Povesteste cum i s-a propus sa devina seful Garzii Nationale. "La cateva zile dupa 15 iunie, Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu mi-au propus sa devin seful Garzii Nationale, urmand ca eu sa aleg 100 de mineri bine facuti pentru a constitui Garda Nationala". Cozma arata si cum Ion Iliescu a vrut sa-i ofere diploma de revolutionar, pe care el a refuzat-o. "La sfarsitul anului 1990, am fost chemat la Bucuresti de Iliescu pentru a-mi acorda diploma de revolutionar si medalia de aur, dar am refuzat. Intalnirea a avut loc in biroul lui Ion Iliescu de la Cotroceni", spune fostul lider al minerilor.
Cozma povesteste si cum Iliescu i-a spus la telefon ca minerii trebuie sa vina in Bucuresti. "Ionel Botoroaga m-a intrebat cu cine am vorbit la telefon. I-am spus ca a fost o persoana care s-a dat drept Iliescu si care a spus ca minerii trebuie sa vina in Capitala. L-am sunat pe Chitac, care mi-a spus ca situatia grava din Bucuresti i-a obligat pe reprezentantii Guvernului sa ceara sprijinul minerilor, lucru stiut si de Iliescu", mai arata acesta.
Schimbarea uniformelor si "curatenia" de la partide
Miron Cozma povesteste cum puterea de la acea vreme s-a folosit de mineri pentru a distruge sediile partidelor istorice, sediul Ligii Studentilor si alte obiective, si cum le-a cerut acestora sa faca curatenie in Piata Universitatii.
"Iliescu le-a spus minerilor cu substrat sa mearga sa faca curatenie in Piata. In data de 15 iunie, Guvernul si Presedintia au dispus ca o parte din minerii care se aflau in Bucuresti sa fie adunati intr-o unitate militara pentru a fi dusi in Valea Jiului. In momentul in care am ajuns si eu la acea unitate, am vazut ca minerii erau imbracati in tinuta militara, explicatia oficiala fiind ca acest lucru a fost facut pentru a-i proteja. Cred ca in acea unitate militara au fost imbracate cadre militare in haine de mineri. Ulterior s-a dovedit ca angajati ai Ministerului de Interne si ai Ministerului Apararii au actionat, fiind imbracati in mineri, devastand sediul Ligii Studentilor si sediile partidelor istorice, arestand oameni in numele minerilor. Ministrul Burlec mi-a spus ca a primit ordin, probabil de la Ion Iliescu, ca cel putin 1000 de mineri sa ramana cantonati in unitate pentru a interveni daca va fi cazul".
Mesagerul
Miron Cozma povesteste si intalnirea cu fostul sef al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu. Potrivit declaratiilor fostului lider al minerilor, Magureanu, care fusese trimis de Ion Iliescu, a incercat sa-l determine sa foloseasca minerii ca forta de represiune impotriva manifestantilor din Piata Universitatii. "Iliescu l-a trimis pe Virgil Magureanu pentru a-mi arata atrocitatile pe care le facusera manifestantii, scopul acestuia fiind ca eu sa-i conving pe mineri sa actioneze impotriva protestatarilor. Magureanu m-a dus la Institutul de Arhitectura pentru a-mi arata ca studentii aveau arme. Mi-a aratat intr-o sala de sport arme, dar acestea erau arme de tir. Mentionez ca nu am vazut arme de foc, desi de acest lucru voiau sa ma convinga", arata Miron Cozma. El declara ca la scurt timp a aflat ca minerii intrasera in sediilor partidelor istorice, fara a sti exact ce este acolo. Fostul lider al minerilor sustine ca acestia fusesera luati de oameni din sistem, acestia spunandu-le ca sediile in care se aflau partidele ar adaposti arme si valuta falsa. "Minerii au fost dusi de catre diversionistii Guvernului la sediul PNT. Li s-a spus ca acolo sunt arme, droguri, bani falsi".
Iliescu ordona armatei sa intervina impotriva demonstrantilor
In Jurnalul miliatar se arata ca "presedintele Iliescu informeaza pe prim-adjunctul ministrului Apararii ca pe sediul Politiei Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar"
"Jurnalul actiunilor desfasurate de unitatile armatei, in garnizoana Bucuresti, intre 13-15 iunie 1990", care se afla la dosarul de la Parchet, arata implicarea lui Ion Iliescu in cea mai sangeroasa mineriada. Dupa cum reiese din jurnal, Iliescu a impins armata in represiunea impotriva populatiei civile. Astfel, in Jurnal, in dreptul orei 15.45 se arata: "Presedintele Romaniei a cerut telefonic la armata ( gl.mr. Schiopu Nicolae) sa se intervina cu doua detasamente in sprijinul trupelor M.I. existente in Piata Universitatii". A fost sfatuit sa nu implice direct militarii, iar pe moment a acceptat. La ora 17.35, potrivit Jurnalului, "se primeste ordinul presedintelui sa se foloseasca gazele lacrimogene in zona sediului M.I. Ora 19.20, comandantul trupelor chimice a primit ordin sa conduca personal intrebuintarea substantelor lacrimogene. In acest sens are aprobarea presedintelui Iliescu. Ora 19.25. Presedintele Iliescu informeaza pe prim-adjunctul ministrului Apararii ca pe sediul Politiei Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci miscarea este o rebeliune legionara si se trateaza ca atare", se mai arata in Jurnalul Armatei. Practic Iliescu tinea in frau intreaga organizare a represiunii. Tot in Jurnal se precizeaza ca la ora 02.45, Iliescu ii cere primului adjunct situatia fortelor care au actionat la localul M.I. I se comunica ca pentru cucerirea localului au actionat 360 de militari.
Proiect de lege pentru amnistie generala
Uniunea Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere (UNCMRR) a inaintat ministrului Apararii un proiect de lege privind amnistierea generala a faptelor petrecute in decembrie 1989 care privesc Armata Romana. UNCMRR propune amnistierea si absolvirea de raspundere a tuturor faptelor comise in timpul revolutiei, iar de proiectul de lege sa beneficieze atat cadrele militare, cat si militarii in termen care au fost judecati si condamnati sau care au procese pe rol in curs de judecare, ca urmare a participarii la evenimentele din decembrie '89. Asociatia "21 decembrie" este nemultumita de proiectul de lege, considerand nedrept faptul ca "toti cei care au tras in '89, printre care generalii domnului Iliescu, sa isi manance pensiile in liniste".
Consul in Africa de Sud
Miron Cozma declara ca i-a s-a propus sa fie consul in Africa de Sud. "Administratia Iliescu-Roman a incercat sa ma atraga oferindu-mi avantaje. Au scornit sa fiu guvernator in Valea Jiului. Mi s-au oferit 7000 de dolari pe luna. Mi s-a propus chiar sa ma duc consul in Africa de Sud", spune el. Cozma mai arata ca in 1994 i s-a oferit functia de ministru de Interne. " In 1994, Vacaroiu personal mi-a oferit functia de ministru de Interne".
Pavelescu: Un ordin ilegal
Avocatul Aurelian Pavelescu declara, referindu-se la ordinul dat de Iliescu armatei, ca, potrivit Constitutiei, aceasta se afla in slujba poporului. "Nu cred ca armata putea fi folosita impotriva unor cetateni care protestau pasnic si care nu puneau in pericol siguranta nationala. Ordinul lui Iliescu poate fi considerat nelegal, eventualele actiuni impotriva unor demonstranti putand fi instrumentate numai de fortele MI. Ne amintim ca Ceausescu a fost acuzat in decembrie '89 si pentru decizia de a folosi armata impotriva poporului la Bucuresti si Timisoara. Cred ca nu doar Iliescu este responsabil, ci si cei care au executat ordinul, in situatia in care se va dovedi ca a fost ilegal. Atunci a fost vorba de o actiune diversionista prin care Iliescu si camarila sa au incercat sa-si legitimeze puterea politica, in conditiile in care aceasta era puternic contestata in plan intern si international, in ciuda alegerilor din mai 1990", spune Pavelescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.