Fosgaiala mare, ieri, la Inalta Curte. Pe rol, primul termen in procesul sotilor Dana si Adrian Nastase. Pe cand toata lumea se astepta ca masivul dosar-beton Zambaccian sa rupa usa instantei, pot spune doar ca am ramas, de fraieri, cu clanta-n mana.
Fosgaiala mare, ieri, la Inalta Curte. Pe rol, primul termen in procesul sotilor Dana si Adrian Nastase. Pe cand toata lumea se astepta ca masivul dosar-beton Zambaccian sa rupa usa instantei, pot spune doar ca am ramas, de fraieri, cu clanta-n mana. Nastase s-a prezentat, coafat bine, manichiurat la zi si pus pe sotii. A cerut un alt termen, pentru lipsa de aparare. Intr-adevar, ce aparare sa mai ai in fata unui rechizitoriu la misto. In care, primii pe lista martorilor sunt Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase. Cum adica?, ne-am intrebat. "Raposatul" si insusi "Invinuitul" sunt martori? De basm... Bascalia, insa, merge mai departe. Cei doi martori nu-s ce par la prima vedere. Nicolae Ceausescu este domiciliat in Calarasi si era, cel putin la data audierii, sofer la o firma de tiparituri. La aceasta societate s-ar fi tiparit caiete si afise electorale pentru Adrian Nastase. Celalalt martor, pe nume Adrian Nastase este adjunct de sofer la firma care a asigurat transportul tamplariei de aluminiu la casa de la Cornu a fostului premier. Nici Nicolae Ceausescu, nici Adrian Nastase nu sunt martori cheie. Ei confirma, in declaratiile lor, marturiile altora, mult mai importanti. Dintr-o lista de peste o suta de martori, DNA a inceput taman cu astia doi. Acestia n-au nici o relevanta. Studiind rechizitoriul, marturiile lor nu sunt de o importanta capitala. Sunt, ca sa zic asa, martori de mana a treia, a patra. Din cele peste 300 de nume care apar in rechizitoriu si din care s-au ales ceva mai mult de o suta, ca martori pentru proces (de la restul retinandu-se declaratiile olografe) cei doi nici nu aveau de ce sa ajunga la instanta. Fireste, ei au fost alesi pentru ca numele lor sa produca rumoare in sala. Confuzie. Din bascalie, evident... Parca-i si vad pe procurorii politici - cei care tropaiau ca la concurs cu perchezitiile pana in momentul cand Nastase a fost mazilit din PSD, iar dupa aceea nu-i mai vedeai prin Zambaccian nici de leac - cum se frecau pe maini pe la spatele dactilografei, in timp ce dictau lista cu martori: "Ia baga-i pe astia primii, sa ne distram, sa paralizeze Nastase!..." Ca ne distram, e limpede.
Grav e insa ca mistoul de la DNA face un deserviciu anchetei. Ca sa bage in derizoriu, sa arunce in ridicol intregul rechizitoriu. Cand se va afla ca martorii Ceausescu si Nastase au fost pusi cap de lista, dintr-o hlizeala a DNA, ca sa produca senzatie printre coafezele din sala de judecata, atunci se va putea spune ca intregul rechizitoriu e la misto, e insailat pentru un senzationalism ieftin. Pentru o asociere fortata a numelor Nastase si Ceausescu. Asociere care a mai fost folosita - cu succes - si in campania electorala, cand s-a insinuat ca Adrian Nastase si sotia Dana sunt asemenea cuplului Ceausescu, Nicolae si Sinistra. Si, ce-i drept, Nastase nici n-a facut nimic sa pareze atacul. Dimpotriva, intr-o emisiune la "Teo", cand si-a insirat familia, a intarit perceptia si, mai mult, a alimentat-o la maxim cand si-a aratat in public casa din Zambaccian si peretii tixiti cu tablouri. Asa ca o noua alaturare Nastase-Ceausescu nu-i deloc intamplatoare. Dar de data asta e o greseala.
Ceea ce e si mai grav e ca rechizitoriul, ca si lista martorilor, au primit avizul sefilor DNA, implicit al procurorului general Daniel Morar, care se recomanda ca un vajnic luptator anticoruptie, un tip serios, intransigent. Asa ca Adrian Nastase are de ce sa fie bucuros. Procurorii de la DNA i-au ridicat mingea la fileu. Lumea cu asta va ramane din dosarul Zambaccian: "Ah, dosarul ala in care a fost chemat ca martor Ceausescu!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.