Factura de gaze naturale a populatiei ar putea scadea de la 1 ianuarie 2007 cu aproximativ 2,5%, au declarat surse din ANRGN. Este pentru prima data in ultimii ani cand factura la gaze va scadea. Pana acum, romanii au fost obisnuiti numai sa plate
Factura de gaze naturale a populatiei ar putea scadea de la 1 ianuarie 2007 cu aproximativ 2,5%, au declarat surse din ANRGN. Este pentru prima data in ultimii ani cand factura la gaze va scadea. Pana acum, romanii au fost obisnuiti numai sa plateasca mai mult.
Ultima majorare a avut loc la 11 noiembrie, cu circa 8,5%, cand Petrom a impus, practic, majorarea pretului de vanzare catre distribuitori a gazelor din productia interna, de la 330 lei/1000 mc, la 397,5 lei/1000 mc.
Mai exact, pentru ca pretul gazelor din productia interna ramane neschimbat (397,5 lei/1000 mc), iar gazele de import (al caror pret il urmareste pe cel al petrolului, la nivel mondial, cu un decalaj de circa 9 luni) va scadea, pretul final al gazelor va fi mai mic cu circa 5%. Totusi, in factura nu se va reflecta toata aceasta reducere. Impozitul pe gaze (in valoare de 7,4 euro/1000 mc) va fi scos din pretul gazelor si inlocuit cu acciza pe gaze (in valoare de 0,17 euro/Gjoule), dar va aparea separat pe factura. Astfel, factura totala pentru gaze va fi mai mica cu circa 2,5%. "Deocamdata, nu putem fi foarte siguri de aceasta scadere a pretului gazelor furnizate populatiei, dar putem spune cu certitudine ca, de la 1 ianuarie 2007, gazele naturale nu se vor scumpi", au mai aratat sursele din ANRGN. Noul Cod Fiscal va introduce, pentru prima data, acciza pentru gazele naturale folosite ca si combustibil pentru incalzire. Efectul introducerii acestei accize va fi insa diminuat de scaderea pretului de import al gazelor, determinat de trendul descrescator al pretului barilului de petrol la nivel mondial.
Rezerva de stat ne scoate din iarna
Guvernul a aprobat scoaterea de la rezerva de stat, sub forma de imprumut, a peste 2,127 milioane tone de carbune si 185.153 de tone de pacura, necesare pentru trecerea iernii in bune conditii, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Imprumuturile din rezervele Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat vor fi utilizate de Termoelectrica si filialele sale, de complexurile energetice Craiova, Rovinari si Turceni, de RAAN, dar si de centralele termice si electrice de termoficare aflate in administrarea consiliilor judetene si locale. "Decizia Executivului rezolva, astfel, problema stocurilor de combustibili din depozitele producatorilor de energie electrica si termica, asigurandu-se furnizarea de electricitate si caldura populatiei pe perioada de iarna in conditii de siguranta si la parametri normali", mentioneaza comunicatul MEC. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a prezentat, miercuri, in sedinta de Guvern, situatia stocurilor de energie, potrivit careia, la societatile din subordinea MEC, stocurile sunt la nivelul de 70% din total, iar la cele din subordinea MAI, la 50% din total, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Pe de alta parte, Guvernul a aprobat si disponibilizarea suplimentara, in 2006, a 2.551 de salariati ai companiilor din portofoliul MEC. Acestia sunt angajati ai SNC Ploiesti (635 de persoane), REMIN Baia Mare (564 de persoane), Cuprumin Abrud (107 persoane), Minbucovina Vatra Dornei (200 de persoane), Miniera Banat Anina (200 de persoane), CN Uraniului Bucuresti (50 de persoane), Petrotrans (424 de persoane) si Electrocentrale Galati (39 de persoane). "Un numar de 332 de angajati raman la dispozitia ministerului pentru alte corectii in programele de restructurare in domeniul resurselor minerale si complexurilor energetice", se mai arata in comunicatul MEC. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.