Grupul franco-german Eurocopter a depus singura oferta pentru cumpararea
unui pachet de 64,89% din actiunile IAR Brasov, pana ieri, data limita de depunere a documentelor, au declarat surse din Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.
Compania IAR Brasov produce aparate de zbor si realizeaza lucrari de mentenanta, reparatii si modernizari de aeronave. Eurocopter colaboreaza deja cu IAR Brasov, impreuna cu care a infiintat o societate mixta in care grupul franco-german detine 51% din actiuni. La inceputul anului, autoritatile au discutat pe tema privatizarii IAR cu reprezentanti ai grupului european de aparare si aeronautica EADS si ai Eurocopter, filiala a grupului EADS.
Potrivit fostului ministru al Economiei, Codrut Seres, si compania americana Bell Helicopter si-a manifestat interesul sa preia una dintre uzinele romanesti de avioane. Compania din Brasov a inregistrat, la noua luni, un profit net de 13,4 milioane lei, in crestere cu 128% fata de perioada similara din 2005, si o cifra de afaceri de 148 milioane lei, in urcare cu 124%. Infiintata in anul 1925, IAR Brasov a produs in ultimii 40 de ani peste 370 de elicoptere Puma si Alouette, peste 800 de planoare si 140 de avioane.
Din structura actionariatului firmei fac parte Ministerul Economiei si Comertului, care controleaza 64,89% din actiuni, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale - 7,3% si SIF Transilvania - 4,6%. IAR Brasov face parte dintr-o serie de firme care vor fi preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), conform unei ordonante de urgenta privind trecerea OPSPI din subordinea Ministerului Economiei la AVAS. (G.M.)