Poate n-ati observat, dar CNA-ul e complet amortit. De un an aproape nu mai spune nimic, poate cite ceva despre vreo reclama sau despre „Tradati in dragoste".

In rest, mai scrie Ralu Filip cite o scrisoare deschisa. Blocajul e generat mai ales de intirzierea nepermisa a schimbarii unor membri carora le-a expirat mandatul si de scandalul privind marirea numarului de membri in consiliu. Si astfel s-a obtinut liniste, multa liniste in fata unor galagii asurzitoare pe la televiziuni. Cine a fost „revelatia" anului in tot acest timp in care CNA-ul s-a aflat in coma? Gigi Becali.

Ultimul conflict - acoperit cu voluptate de posturi de televiziune mici si foarte mici - dintre Cornel Nistorescu si Gigi Becali a aratat gradul de incontrolabil la care a ajuns audiovizualul romanesc. E ceva in neregula daca un realizator isi permite sa-l cheme in fiecare zi pe Becali doar pentru a mai auzi o data ca Nistorescu e o hahalera si ca i se va rupe capul. Nu spun ca CNA-ul functiona ireprosabil, ca CNA-ul a fost neaparat prompt la astfel de abuzuri. Si, mai ales, nu spun ca CNA-ul ar putea sa cenzureze astfel de aparitii. Nu e indicat s-o faca, nu e normal s-o faca. Dar CNA-ul trebuie sa amendeze iesirile brutale care incalca legea.

Becali nu e o mare amenintare (nu are un discurs mai nociv decit Vadim Tudor - cei doi se bat pe acelasi public, ceea ce nu poate fi decit bine, foarte bine), dar este un manipulator prin circ, prin bani (Nistorescu a afirmat ca a aflat de la Becali cum Diaconescu a luat 3.000 de euro pentru o emisiune) si este, mai ales, generatorul unei situatii profund injuste: cumpararea jurnalistilor. Nu ma refer la mita, ci la deja celebrul mecanism publicitar indirect: dau 5.000 de euro pentru Crez intr-o discoteca si am acoperire de 50.000 de euro la toate buletinele de stiri. Becali umileste multi jurnalisti (mai precis, ii ajuta sa se umileasca) mult mai supusi decit ar presupune-o orice fel de standard, fie el si un standard de tabloid. In plus, cred ca exista o legatura directa intre completa amorteala a CNA-ului si ascensiunea injuraturii live in Romania. Si exista o legatura directa intre felul in care un jurnalist mare precum Nistorescu este balacarit si tacerea completa a celor care ar trebui sa amendeze derapajele unui nene din Pipera. Am anuntat neputinta CNA-ului; sper sa nu fie interpretat ca un semnal precum: „Baieti, chiar s-a dat liberi la injuraturi!"