Guvernul ungar intentioneaza sa suprime intreaga politica fata de maghiarii de dincolo de frontiere, un sistem institutional creat in ultimii 16 ani, a declarat un reprezentant al Forumului Democrat Ungar (FDU), transmite Rompres. Kornel Almassy, dep
Guvernul ungar intentioneaza sa suprime intreaga politica fata de maghiarii de dincolo de frontiere, un sistem institutional creat in ultimii 16 ani, a declarat un reprezentant al Forumului Democrat Ungar (FDU), transmite Rompres. Kornel Almassy, deputat al FDU, a precizat intr-o conferinta de presa ca guvernul de la Budapesta doreste sa reduca drastic sprijinul acordat pana in prezent maghiarilor de dincolo de frontiere. "Guvernul doreste sa centralizeze resursele pentru sprijinul acordat maghiarilor de dincolo de frontiere, ceea ce, potrivit opiniei noastre, inseamna ca are ca obiectiv nedeclarat reducerea drastica a fondurilor destinate ajutorarii acestora", a precizat Kornel Almassy, vicepresedinte al FDU. Prin centralizare, guvernul asimileaza, respectiv inchide fundatiile care anterior se ocupau de aceasta chestiune, a adaugat Kornel Almassy.
Forumul Democrat Ungar a obiectat fata de faptul ca guvernul a desfiintat Consfatuirea Permanenta Maghiara si Oficiul pentru Maghiarii de Dincolo de Frontiere. FDU atentioneaza guvernul ca trebuie sa asigure functionarea in continuare a fundatiilor Apacza, Illyes si Teleki, in mod independent, din resursele de finantare existente anterior.
Potrivit deputatului ungar, si Ministerul ungar de Externe este neputincios in privinta problemei maghiarilor care traiesc dincolo de frontiere. Pentru exemplificare, Kornel Almassy a mentionat cazul celor doi profesori maghiari de la Universitatea Babes-Bolyai (din Cluj-Napoca, Romania), cand MAE de la Budapesta nu a dat publicitatii nici macar un comunicat de protest. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.