Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a fost judecat, ieri, la New York, in cadrul unui simpozion academic, si gasit vinovat de instigare la genocid impotriva evreilor. Procesul virtual s-a desfasurat ca urmare a initiativei fostului premier,
Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a fost judecat, ieri, la New York, in cadrul unui simpozion academic, si gasit vinovat de instigare la genocid impotriva evreilor. Procesul virtual s-a desfasurat ca urmare a initiativei fostului premier, israelian Beniamin Netanyahu, presedintele Partidului "Likud", de a cere Tribunalului International de la Haga judecarea presedintelui iranian. Demersul, sprijinit de fostii ambasadori la ONU, americanul John Bolton si israelianul Dore Gold, dar si de laureatul premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel, intervine in contextul in care seful de stat iranian declara, marti, in ultima zi a conferintei pe tema
Holocaustului, organizata la Teheran, ca Israelul "va diparea in curand", asemenea Uniunii Sovietice. Afirmatia, nici pe departe ultima pe aceasta tema, avea sa fie reformulata, ieri, Ahmadinejad apreciind ca "marile puteri trebuie sa mute regimul sionist (...) sau sa organizeze un referendum deschis pentru a desemna un guvern al poporului palestinian". Avand in vedere acest context, l-am solicitat pe deputatul Beniamin Netanyahu sa explice cititorilor ZIUA initiativa sa de a sesiza Tribunalul International de la Haga cu privire la pozitia exprimata, in repetate randuri, de liderul de la Teheran vizavi de Israel.
Cum apreciati declaratiile presedintelui Mahmud Ahmadinejad?
Sunt dezamagit de reactia minora a conducatorilor lumii fata de repetatele amenintari cu stergerea Israelului de pe harta proferate de presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad. In 1938, Adolf Hitler nu spunea ca intentioneaza sa extermine evreimea europeana, dar iata ca in 2006, Ahmadinejad a spus si a repetat-o de cateva ori, ca vrea sa distruga Israelul, si sa extermine poprul evreu si nimeni in lume nu protesteaza cu voce tare. Macar sa se spuna ca e vorba de o crima impotriva umanitatii.
Poate ca nu e luat in serios,
se stie ca Ahmadinejad are "gura mare", Israelul e atat
de puternic cum ar putea
sa fie distrus ?
In primul rand ar trebui sa actioneze Israelul, si indeosebi Guvernul, in frunte cu premierul Ehud Olmert. Pe agenda Executivului trebuie sa figureze actiuni concrete si dure care sa duca la incetarea amenintarilor lui Ahmadinejad. Nici Hitler nu a fost luat in serios la inceput si catastrofa Holocaustului s-a abatut asupra poporului evreu.
Ati initiat o actiune pentru judecarea lui Ahmadinejad la Tribunalul International de la Haga. Cum se va desfasura aceasta actiune?
Am invitat, pentru martea viitoare, 70 de ambasadori straini acreditati in Israel, inclusiv pe reprezentantul Romaniei, carora le voi solicita sprijinul in vederea stoparii programului de inarmare atomica a Iranului, de fapt programul noului genocid impotriva poporului evreu. Acesta e primul pas pentru mobilizarea comunitatii internationale. La intalnirea cu diplomatii straini voi prezenta planul pe care l-am conceput impreuna cu deputatul Dani Naveh si Dori Gold, fostul ambasador al Israelului la ONU, de a-l aduce pe Ahmadinejad in boxa acuzatilor la Tribunalul de la Haga. Lumea nu are voie sa stea indiferenta la amenintarile cu un nou Holocaust.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.