Pe Valea Hartibaciului, la jumatatea drumului dintre Sibiu si Agnita, ingropat intre dealuri pline de verdeata si paduri se gaseste Tichindeal, un sat aproape pustiu, asa cum sunt multe in Ardeal. Atestat documentar la 1350, satul Tichindeal este o o
Pe Valea Hartibaciului, la jumatatea drumului dintre Sibiu si Agnita, ingropat intre dealuri pline de verdeata si paduri se gaseste Tichindeal, un sat aproape pustiu, asa cum sunt multe in Ardeal. Atestat documentar la 1350, satul Tichindeal este o oaza romaneasca intr-un tinut locuit in special de sasi. Aici s-a nascut carturarul Aaron Florian, a carui casa inca mai exista si i se spune "la scriitoru'". De aici se spune ca a plecat Popa Tatu, participant activ la Revolutia de la 1848, si tot aici se pare ca s-ar fi nascut, conform traditiei orale, Dimitrie Tichindeal. De altfel, coincidenta dintre numele de familie al scriitorului, identic cu toponimul Tichindeal, nu poate fi intamplatoare.
In sat gasim si o alta legatura cu numele scriitorului: este vorba de biserica ridicata in mijlocul satului, in 1791. Inauntru, pe peretele dintre naos si pronaos, se afla o fresca de cativa metri patrati a carei imagine am luat-o cu aparatul de fotografiat. Ea poarta inscriptia scrisa in romaneste cu caractere chirilice "Cand l-au batjocorit jidovii pe domnul Isus Cristos" si reprezinta in aparenta o scena canonica. In realitate fresca infatiseaza martiriul lui Gheorghe Doja, fiind dupa cate cunoastem unica transpunere a acestei scene intr-o biserica. Cel martirizat sta pe tronul cunoscut, un fierar ii pune cu un cleste pe crestet coroana de spini inrosita in foc, altul i-o bate in cuie, ceilalti il batjocoresc. Costumatia nu lasa nici un dubiu asupra intentiei zugravilor de a reactualiza tragicul supliciu al lui Gheorghe Doja.
Dimitrie Tichindeal, martirul
Traditia locala spune ca aceasta fresca ar fi "opera" lui Dimitrie Tichindeal, care spre sfarsitul vietii (intre anii 1815-1818) i-ar fi tocmit pe fratii Grecu din Sasausi, zugravi de biserici, sa picteze scena sus mentionata.
Din punct de vedere cronologic si al istoriei literare, faptele se inlantuie logic: in 1814 Dimitrie Tichindeal este destituit din functia de profesor de la Preparandia din Arad, in anul urmator pleaca la Viena sa ceara imparatului repunerea in drepturi. Cererea fiindu-i respinsa, se intoarce pe meleagurile natale de care se simte legat organic si comanda fratilor Grecu pictarea supliciului lui Gheorghe Doja, cu care se identifica pe plan spiritual.
Punand alaturi portretul din tinerete al lui Dimitrie Tichindeal si cel al lui Hristos - Gheorghe Doja de pe fresca in chestiune ne frapeaza uimitoarea asemanare. Desigur ca zugravirea unei asemenea scene (in care toate personajele sunt imbracate in uniformele slujbasilor imperiali!) precum si faptul ca Dimitrie Tichindeal "a pozat" pentru chipul martirului, constituia in epoca un act de mare curaj, curaj pe care scriitorul il probase si in alte randuri. Acum, din cauza trecerii timpului si a conditiilor climatice fresca se afla intr-o stare avansata de degradare. Ultima restaurare a fost facuta in anii '60.
Biserica a salvat satul
Inainte de 1989 satul Tichindeal se afla pe locul 2 intr-o lista cu satele din judetul Sibiu care urmau a fi demolate. Satenii urmau a fi stramutati in localitati apropiate, mutati la bloc, iar casele de sute de ani in care locuisera trebuiau daramate, terenul urmand a fi "redat" agriculturii.
La initiativa doamnei Micu, nascuta in satul Tichindeal, si cu sprijinul lui Emil Rodeanu, ambasador al Romaniei in Canada, biserica din Tichindeal a fost trecuta pe lista monumentelor istorice. Acest lucru a impiedicat autoritatile comuniste de atunci sa demoleze satul.
Astazi, putinii locuitori, batrani si saraci, salvati de biserica din satul lor, nu pot aduna banii necesari pentru a restaura acest important monument. Patriarhia nu detine fondurile necesare, iar Ministerul Culturii si Cultelor nu se implica.
Satenii au deschis un cont la Cooperativa de Credit Progresul Sibiu, Agentia Brasov, pentru Parohia Ortodoxa Tichindeal in care ii roaga pe cei intelegatori si cu dare de mana sa doneze atat cat cred ca pot pentru a putea restaura fresca. Acest cont este: RO25CRCO0808000807000020. SALVATI BISERICA DIN TICHINDEAL!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.