Pe parcursul a doua episoade, ZIUA va demonstra, pe baza de date certe, prapadul comis de Niculae pe platforma chimica de la Bacau. Dupa ce a distrus in mod controlat SC SOFERT SA, fostul ofiter de Securitate a preluat ce era mai bun din societate
Pe parcursul a doua episoade, ZIUA va demonstra, pe baza de date certe, prapadul comis de Niculae pe platforma chimica de la Bacau. Dupa ce a distrus in mod controlat SC SOFERT SA, fostul ofiter de Securitate a preluat ce era mai bun din societate, prin intermediul SC AMURCO SRL. Din pacate pentru angajati si localnici, a reusit in timp record sa o termine si pe aceasta, generand o noua serie de datorii la bugetul statului. Cand s-a pus problema vinderii a ceea ce a mai ramas din activele SOFERT, primul care s-a inscris la licitatie a fost tot lacomul Niculae, impotriva oricaror asteptari.
Nici in urma cu sapte ani, combinatul de ingrasaminte chimice, SOFERT SA Bacau, n-o ducea prea bine din cauza datoriilor si pierderii anuale de trei milioane de USD. Totusi, cei 1500 de salariati, cati mai ramasesera, n-aveau foarte multe motive de ingrijorare, deoarece productie si cerere existau. Cu timpul, insa, declinul a inceput sa se faca simtit, gratie atat managementului defectuos impus de actionarul majoritar, Ioan Niculae (prin intermediul consortiului SC INTERAGRO SA), cat si unor factori de alta natura. Dintre acestia mentionam majorarea preturilor la utilitati, in special la energie electrica si gaze naturale, declinul agriculturii romanesti si diminuarea puterii de cumparare a ingrasamintelor de catre producatorii agricoli.
Ingineria
Perioada 2002 - 2004 a fost poate cea mai afectata din cauza datoriilor, ceea ce a determinat actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa execute silit o serie din activele societatii. Ulterior, la nivelul anului 2005, SC SOFERT SA Bacau a ajuns sa inregistreze datorii record de aproape 800 de miliarde de lei vechi (circa 25 de milioane USD). Aceasta situatie a determinat actionariatul societatii sa hotarasca reorganizarea judiciara sau falimentul. Actionariat format, in principal, din INTERAGRO SA si INTERACTION SRL (ambele controlate de Niculae), cu 65,66%, AVAS cu 14,22% si SIF Moldova 6,87%. In urma acestei decizii, judecatorul sindic a desemnat - in urma unei competente analize - drept administrator judiciar firma SIERRA QUADRANT SRL, o mai veche cunostinta de-a noastra. Si-atunci, sau poate ceva mai devreme lui Ioan Niculae i-a venit ideea geniala.
La data de 14 aprilie 2005, magnatul a inscris la Oficiul National al Registrului Comertului SC AMURCO SRL Bacau, avand ca obiect de activitate fabricarea ingrasamintelor si produselor azotoase. Dupa metoda folosita in alte asemenea imprejurari, cand un "mort" nu mai putea fi inviat, Niculae cel putin l-a dezbracat. Astfel, prin noua lui inventie, a preluat o parte din activele SOFERT, in special fabrica de produse chimice amoniacale. Asociatii AMURCO SRL sunt nimeni altii decat fostul ofiter de Securitate - in calitate de persoana fizica - si SC VIROMET SA Victoria, judetul Brasov, fiecare cu cate 50% din capitalul social. Care VIROMET, la randul ei, este detinuta in principal de INTERAGRO SA (82,4%), AVAS (5,4%) si SIF Transilvania (5,9%). Desigur, aceasta manevra n-ar fi fost posibila fara complicitatea administratorului judiciar, SIERRA QUADRANT SRL, la care ne vom referi pe larg. Ce-i drept, productia a fost reluata, dar nimeni nu s-a gandit, sau n-a vrut, la pretul ce va fi platit de stat pentru aceasta noua aventura, marca Ioan Niculae.
Jonglerie de tip Niculae
Cum datoriile istorice au ramas in sarcina SOFERT SA, societatea ramanand in continuare cu conturile bancare blocate si restul patrimoniului in pericol de a fi executat silit, existau toate premisele ca inventia AMURCO SRL sa inregistreze rezultate financiare notabile, din productia de amoniac si uree. Numai ca asta nu s-a intamplat. La nivelul anului trecut, societatea a inregistrat o cifra de afaceri de 520.869.140.000 de lei vechi, un profit de numai 12.816.190.000 de lei si datorii de 103.822.720.000 de lei. Dupa cum se poate observa, datoriile inregistrate reprezinta aproape dublul cifrei de afaceri. Cum a fost posibil un asemenea exercitiu financiar, dupa doar cateva luni de functionare, doar inspectorii fiscali ai statului pot gasi raspunsul potrivit. Dupa parerea noastra, avem de-a face tot cu o jonglerie de tip Niculae, care gajeaza la diverse banci activele pe care reuseste sa le acapareze, pe baza scenariului brevetat chiar de el. In urma - potopul.
Tovarasie penala
Din momentul in care SIERRA QUADRANT SRL a devenit administrator si ulterior lichidator judiciar desemnat de judecatorul sindic, toate procedurile legale, inclusiv licitatia pentru vanzarea activelor au fost organizate de aceasta.
Deci, instrainarea unei parti a activelor SOFERT catre AMURCO nu se poate spune ca le-ar fi fost straina reprezentantilor acestui SRL, ci dimpotriva.
O vreme, SIERRA a administrat judiciar RAFO Onesti, dupa care a fost inlaturata. Si in SC Insula Mare a Brailei SA si-a bagat coada, pregatind terenul baronului PSD Culita Tarata, pentru arendarea ilegala a celei mai mari exploatatii agricole din estul Europei.
Dar ce este mai interesant abia cum urmeaza: Emil Dan Anghel e unul dintre actionarii semnificativi ai SIERRA. In acelasi timp este si administrator al cipriotilor de la GA-PRO-CO CHEMICALS, cumparatorii - la un pret subevaluat de cel putin cinci ori - activelor combinatului de ingrasaminte de la Savinesti.
Care combinat, AZOCHIM Savinesti, din judetul Neamt, a fost controlat de acelasi omniprezent Ioan Niculae, pana a fost adus in stare de faliment fara scapare. In concluzie, Anghel lichideaza bine mersi SC SOFERT, dar conduce si ce a mai ramas din AZOCHIM, in numele cipriotilor.
Tot pe platforma savinesteana isi desfasoara activitatea o alta inventie a lui Niculae, SC AGRO FERTIL SRL, care a capusat ani de zile AZOCHIM-ul. Totodata, SIERRA n-are nimic de comentat cand magnatul zimnicean se infrupta din patrimoniul SOFERT, prin intermediul AMURCO SRL. Si cum ar putea avea, de vreme ce, de curand, Ioan Niculae a garantat doua credite angajate de GA-PRO-CO (care este administrata de Anghel), de la Piraeus Bank, in valoare de 5,4 milioane de euro, prin contracte de cautiune incheiate intre creditor si SC INTERAGRO SA. In concluzie, avem de-a face cu o tovarasie penala ce ar trebui sa dea de gandit organelor.
Santaj pentru curent
SIF Moldova a solicitat, inca din anul 2004, reorganizarea judiciara sau falimentul SOFERT, dar Niculae, care avea cu totul alte planuri, s-a opus cu vehementa.
Din momentul in care SIERRA QUADRANT a fost desemnata lichidator judiciar, magnatul nu si-a mai pus probleme. Ingineria financiara avea sa functioneze si de aceasta data. Anuntul de vanzare a SOFERT a fost dat pe bursa, la 7 noiembrie 2006. Practic si oficial, falimentul s-a datorat majorarii preturilor la utilitati, in special la gaze naturale, energie electrica, dar si lipsei unei piete interne solide de desfacere a ingrasamintelor chimice.
Dupa ce inchisese in permanenta ochii la restantele acumulate de AZOCHIM, AGROFERTIL si SOFERT, societatea E.ON Moldova (fosta Electrica, cumparata de un consortiu german) a prevenit firmele lui Niculae ca le va sista furnizarea energiei daca nu platesc. In replica, bacauanii magnatului au amenintat ca, in lipsa curentului electric, tancul de inmagazinare va avea scapari masive de amoniac. Si, neputand fi racit, Bacaul va fi astfel contaminat. Ce n-au spus managerii SOFERT si AMURCO consta in faptul ca ei ar fi fost raspunzatorii directi in cazul producerii unei asemenea catastrofe. Ba mai mult au santajat compania de electricitate ca toate autoritatile statului vor fi alarmate, daca nu li se va furniza in continuare curent pe datorie. Adica gratis, de vreme ce Niculae, asa cum ne-a obisnuit, nu-si achita defel datoriile.
In iarna acestui an, angajatii AMURCO, in frunte cu conducatorii lor, s-au solidarizat cu alti salariati ai combinatelor de ingrasaminte chimice din tara, protestand impotriva sistarii furnizarii de energie electrica si gaze naturale.
Acestia provin de la: SOFERT - AMURCO Bacau, VIROMET Victoria, TURNU - DONAU CHEM Turnu Magurele, AZOCHIM - AGROFERTIL Savinesti (toate controlate de Niculae), NITRAMONIA Fagaras (la care magnatul a tanjit o vreme) si AZOMURES Tg. Mures. Deci, a fost vorba despre o actiune concertata de santaj, oamenii fiind manipulati de bagheta aceluiasi papusar al ingrasamintelor.
Oamenii presedintelui
SOFERT se afla in stare de faliment, de vanzarea activelor ocupandu-se SIERRA QUADRANT. Actionariatul se prezenta, pana de curand, astfel: INTERAGRO SA - 59,28%, AVAS - 14,22%, INTERACTION SRL - 6,38%, SIF Moldova - 6,87% si altii. Printr-o miscare abila, SIF Moldova a iesit din aceasta societate muribunda, pe lista actionariatului SOFERT facandu-si aparitia doua noi liste. Una cu actionari persoane fizice (17,3%) si alta cu actionari persoane juridice (2,82%). N-ar fi de mirare ca, printre acestea, sa-l gasim din nou pe Ioan Niculae, presedintele INTERAGRO, sau oameni de-ai lui. Tot acolitii magnatului au depus eforturi supraomenesti, dar fara succes, organizand anul trecut un lobby pe langa conducerea Ministerului Agriculturii, pentru alocarea de la buget a unor subventii. Fondurile ar fi fost destinate producatorilor agricoli, ca acestia sa cumpere ingrasaminte. Oamenii presedintelui vorbeau, pe un ton foarte pesimist, despre scaderea rezervelor de nutrienti in sol, harta deficitului acoperind, dupa estimari numai de ei stiute, 90% din suprafata agricola a Romaniei.
Tepar la curentul electric
Compania de electricitate E.ON s-a opus o vreme incheierii unui contract de frunizare a energiei electrice cu AMURCO SRL, stiindu-l pe Niculae rau platnic. Dovada ca nemtii nu s-au lasat prostiti sau cumparati, asa cum au facut-o predecesorii lor. Totusi, la insistentele autoritatilor locale si ale apropiatilor magnatului, s-a realizat acest deziderat, E.ON neputand face fata presiunilor si amenintarilor acestora. Interesant este faptul ca, in momentul cand s-a pus problema datoriilor la electricitate ale SOFERT, conducatorii AMURCO au ridicat nepasatori din umeri, spunand ca nu e treaba lor. De parca AMURCO si SOFERT n-ar fi fost controlate de acelasi tepar, exponent important al fostei Securitati.
Nici un leu in protectia mediului
AVAS a avut cateva tentative muribunde de a scapa de SOFERT, incununate cu tot atatea esecuri. Ulterior, sarcina a fost preluata de SIERRA QUADRANT, ultima licitatie, din septembrie anul curent, fiind organizata de Emil Dan Anghel si asociatii sai la catarama. Ce s-a intamplat cu aceasta ocazie, vom arata in episodul urmator, cu lux de amanunte. Totodata, ne vom apleca asupra pericolului ecologic pe care-l gestioneaza Ioan Niculae, prin intermediul AMURCO SRL, pentru locuitorii din zona. Amenzile primite de firma magnatului, din partea Garzii de Mediu ori a Agentiei pentru Protectia Mediului, n-au avut darul de a-l determina sa investeasca vreun leu in protectia ecologica. Asa cum n-a facut-o in cazul nici unei societati comerciale pe care a reusit sa puna mana, in mod fraudulos, cu complicitatea reprezentantilor statului, care i-au favorizat furtul din avutia nationala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.