Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) doreste reconcesionarea tuturor izvoarelor de apa minerala din Romania, prin concurs de oferte. Concomitent, este prevazuta si desfiintarea Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), prin privat
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) doreste reconcesionarea tuturor izvoarelor de apa minerala din Romania, prin concurs de oferte. Concomitent, este prevazuta si desfiintarea Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), prin privatizare, cea care detine in proportie de 90% pompele si izvoarele de ape minerale. Desigur, si patrimoniul acesteia va fi instrainat la randul sau. Initiativa, tinuta la mare secret de ANRM, care propune un proiect de Lege a Minelor, in fapt o privatizare mascata, a starnit un val de nemultumiri in randul asociatiilor patronale din domeniul apelor minerale. De asemenea, este demn de semnalat ca exista pericolul, daca nu va fi bine cantarit acest proiect de lege, ca o mare parte dintre izvoarele de ape minerale sa ajunga pe mana unei singure societati. Si sa se creeze astfel un pol dominant pe piata, amendat de Consiliul Concurentei. Ca in mult controversatul caz al OMV-Petrom, care are concesionate rezervele de titei si gaze naturale ale Romaniei. Tot asa, o societate ar putea deveni stapana peste izvoarele de apa minerala, printr-un artificiu de privatizare a SNAM, in conditii foarte asemanatoare cu privatizarea Petrom, dupa cum se va vedea mai jos. Consideram ca acest proiect de lege sa fie scos de la "secret" si supus dezbaterii publice inainte de a se intampla o noua privatizare dezavantajoasa.
Peste o treime din apele minerale ale Europei (35%) se gasesc in Romania. Aproximativ 2500 de izvoare. Pana in anul 1990, intreprinderile care comercializau apa minerala erau grupate in cadrul unei forme de organizare apartinand sistemului existent in acea perioada, centrala industriala. Aceste intreprinderi extrageau apa minerala, care apoi intra in procesul de imbuteliere si comercializare. In 1990, activitatea de extractie a fost separata de activitatea de imbuteliere si comercializare a apei minerale. Activitatea de extractie a fost incredintata unei regii autonome, RAMIN, iar intreprinderile cu activitate de imbuteliere s-au reorganizat in societati comerciale, fiind supuse procesului de privatizare, si si-au pastrat obiectul de activitate.
Prin aceasta separare a fost creata o noua piata care avea ca obiect comercializarea apei minerale extrase, intre RAMIN si societatile cu activitate de imbuteliere. Evolutia reformei, regasita si in legislatie, a adus RAMIN in situatia de a fi privatizata. In acest scop, a fost transformata in societate comerciala de stat, respectiv Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM), in decembrie 1997. In obiectul de activitate al SNAM a fost prevazuta, intre altele, extractia si imbutelierea apei minerale, ceea ce a transformat SNAM intr-un potential concurent pentru membrii asociatiei patronale si, mai mult, un concurent care era si furnizorul apei minerale extrase, creandu-se o pozitie dominanta.
Concurenta neloiala
Astfel, pe piata a aparut o configuratie care a conturat la un pol furnizarea apei minerale - un monopol nereglementat detinut de SNAM - iar la celalalt pol cumpararea apei minerale realizata de mai multi agenti economici aflati in pozitie de concurenti. Incepand din 1998, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a concesionat si alte surse prin concurs de oferte, castigatorii fiind atat SNAM, cat si alte societati comerciale. Insa pretul concesiunii, respectiv redeventa incasata de stat prin ANRM, este calculat diferit pentru concurentii de pe aceeasi piata romaneasca. Concret, SNAM plateste o redeventa de circa 40 de ori mai mica decat celelalte societati. La toate acestea se adauga faptul ca, in momentul de fata, SNAM detine in proportie covarsitoare majoritatea izvoarelor minerale. Practic, se poate vorbi de un monopol. Nemultumirile societatilor de imbuteliere au crescut de la an la an. Patronatele care le reprezinta au atras atentia in repetate randuri ca SNAM nu este decat un intermediar artificial intre apa minerala si consumator si ca trebuie sa dispara.
Aproape de masa Guvernului
Directorul adjunct al SNAM, Peter Elek, ne-a declarat doar ca: "Exista un proiect pentru o noua Lege a Minelor, la care se lucreaza de aproximativ sapte luni. Acum este la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale". De la ANRM, proiectul de lege ar urma sa treaca la Guvern pentru a primi un aviz favorabil spre promovare in Parlament. Asta daca nu va considera Guvernul ca este necesar sa privatizeze SNAM mai intai si apoi sa se dea Legea Minelor.
Trebuie spus aici ca si in cazul privatizarii OMV s-a dat Legea Petrolului si Gazelor Naturale, exact dupa acelasi procedeu, prevederile din aceasta lege regasindu-se si in contractul de privatizare a OMV-Petrom. (I. GOLEA)
Paralela OMV- SNAM
Una dintre marile companii privatizate a fost SNP Petrom, caz ce a intrat, de curand, in atentia opiniei publice, dupa numeroasele scandaluri cu privire la clauzele secrete ale contractului scandalos, in urma carora Romania si-a instrainat rezervele de titei si gaze naturale.
Nu putem sa nu observam ca in cazul privatizarii OMV a fost scoasa o Lege a Petrolului si Gazelor Naturale in care lege, principalele articole netezeau vanzarea companiei Petrom, in favoarea austriecilor. S-a constatat, dupa desecretizarea contractului OMV-Petrom ca anumite clauze, care erau defavorabile, au fost ante-concepute proiectului Legii Petrolului pentru ca, mai apoi, actul normativ sa le reglementeze intocmai. Cu alte cuvinte, ceea ce au negociat oamenii lui Dorin Mucea cu austriecii s-a regasit in Legea Petrolului. Dupa ce s-a votat legea, chipurile, nu se privatiza OMV decat dupa normele impuse de aceasta. S-a semnat apoi contractul de privatizare si s-a depus, prin Guvern, la Parlament, o lege de validare a contractului. Practic, Legea Petrolului a fost impusa de aceasta privatizare daunatoare.
Ce constatam in cazul apelor minerale?! Ca ANMR propune un proiect de Lege a Minelor, care sa reglementeze concesionarile si redeventele asupra izvoarelor de apa minerala si, mai mult, cere chiar privatizarea SNAM. O privatizare mascata, in urma unui artificiu legislativ. Articolele normative propun reconcesionarea izvoarelor si crearea unui pol dominant pe piata, la fel ca la OMV, care a creat un pol dominat prin concesionarile asupra rezervelor de titei si gaze. Ca atare, de aici si pana a vinde si izvoarele de apa minerala dupa modelul titeiului mai e doar un pas. Proiectul se afla intr-o faza destul de avansata, iar ceea ce e interesant, pentru a sublinia paralela cu privatizarea OMV, este ca si acest document este strict secret. (B.C.)
O lege proiectata in secret
Situatia din domeniul apelor minerale este pe cale sa se schimbe din nou. Astfel, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a perfectat, in mare secret, un proiect de lege a minelor.
Acesta prevede reconcesionarea tuturor izvoarelor minerale din Romania, prin concurs de oferte. Adica a acelor izvoare care au fost deja concesionate in anii '90. Grav este insa ca nu se va tine cont de faptul ca anumite societati, altele decat SNAM, care au primit in concesionare unele izvoare au realizat investitii in aceasta industrie. Aspectul este ignorat complet de noul proiect al ANRM. Practic, exista posibilitatea ca o societate care a investit o anumita suma sa piarda toti banii. De care sa profite o alta societate care va poate va primi izvorul in concesionare.
De asemenea, surse din cadrul ANMR ne-au spus ca noul proiect prevede ca toate izvoarele sa fie date prin concurs de oferte, in asa fel incat un singur concesionar va prelua toate izvoarele dintr-un "obiectiv", adica dintr-o statiune balneara. O prevedere care poate duce, din nou, la creearea unor poluri dominante pe piata. Mai exact, exista posibilitatea ca o mare parte din izvoare sa ajunga sa fie detinute de o anumita societate. Care, timp de 49 de ani, caci aceasta este limita maxima prevazuta de lege in ceea ce priveste concesionarea bunurilor apartinand statului, va avea o pozitie favorizata pe piata. Ceea ce, din nou, poate fi extrapolat la cazul privatizarii OMV-Petrom, unde se aplica acelasi tip de concesionare si redeventa preferentiale.
Dar, acelasi proiect prevede si privatizarea Societatii Nationale a Apelor Minerale. Adica a societatii de stat care in momentul de fata detine practic monopolul pe piata in ceea ce priveste extractia apelor minerale din Romania. In afara luptei pentru concesionarea izvoarelor, se preconizeaza si o batalie crancena pe patrimoniul SNAM.
Pericol de disparitie
Trebuie spus ca proiectul ANRM va produce "decesul" multor societati care in prezent activeaza pe piata. Asta intrucat numarul bazinelor de ape minerale este mult mai mic decat cel al societatilor comerciale private care functioneaza pe piata. Aproximativ o jumatate din numarul acestora vor ramane pe tusa. Inclusiv cele care au investit in izvoarele pe care le au acum in concesionare, dar pe care exista riscul sa le piarda. Aceste aspecte au inflamat spiritele, iar la aceasta ora societatile care lucreaza in bransa sunt in fierbere. Investitiile in domeniu sunt sistate inca din primavara.
Razboi pe ape
Proiectul noii legi a minelor, care va reconcesiona toate izvoarele minerale din Romania, a pus deja pe picior de razboi asociatiile patronale ale societatilor care imbuteliaza apa. "Noi nu am fost consultati nici o secunda asupra noii legi, lucru care nu este in ordine. Legea trebuie sa desfiinteze SNAM, nu s-o privatizeze printr-un artificiu dubios. Societatea respectiva nu face nimic, doar incaseaza bani de la societatile care imbuteliaza apa. Este un intermediar artificial intre noi si consumator. Doar anul trecut a incasat 68 de miliarde de lei. Ce face cu acesti bani? Pe de alta parte trebuie sa se dea dreptul de preemptiune celor care au investit in aceasta industrie pana acum. Nu este exclus sa se doreasca inchiderea comertului cu apa minerala din Romania si incurajarea neloaiala a importurilor. Cu toate ca nu dorim sa facem rau, acum inainte de aderare, ne vedem obligati sa ne plangem Consiliului Europei. Daca lucrurile vor lua turnura pe care banuiesc ca se doreste sa o ia, noi vom scoate in strada 24.000 de oameni, acei oameni care isi castiga painea din industria apei minerale", a declarat Octavian Cretu, presedintele Patronatului Apelor Minerale - APEMIN.
Necompetitivi pe piata externa
Ideea unei posibile intentii de reducere a productiei interne de apa minerala nu este deloc exagerata. In acest moment, in Romania exista 25 de fabrici mari, producatoare de apa minerala. Din productia romaneasca de apa minerala, de 850 milioane de litri/an, doar 2% este exportata.
Romania nu poate fi competitiva pe piata externa intrucat o sticla autohtona de un litru si jumatate de apa minerala costa 31 de eurocenti, in timp ce tarile europene practica preturi mult mai mici. In cazul in care extractia apei minerale din aceste izvoare poate fi retehnologizata, la fel si imbutelierea, atunci se poate obtine un pret mult mai mic pentru piata europeana, iar interesul firmelor va fi sa vanda productia de apa minerala in exterior, unde pretul obtinut pe pet (1,5 litri) este oricum mai mare decat pe piata interna. Totodata, exista tari care acorda prime si subventii propriilor producatori pentru exportul de apa minerala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.