Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a reprosat ieri sectiei de judecatori a CSM ca permite numirea unor sefi de instante, prin delegare, cu incalcarea legii. Macovei a acuzat CSM ca eludeaza legea privind organizarea de concursuri pentru functiile d
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a reprosat ieri sectiei de judecatori a CSM ca permite numirea unor sefi de instante, prin delegare, cu incalcarea legii. Macovei a acuzat CSM ca eludeaza legea privind organizarea de concursuri pentru functiile de sefi de instante, numind diversi magistrati, prin delegare, peste termenul maxim prevazut de lege: "De ce nu organizati concursuri? Legea spune ca o delegare nu poate depasi 180 de zile. SCM incalca legea, aveti interesul sa ramana aceiasi oameni?" Iulian Galca a replicat ca s-a ajuns in asfel de situatii deoarece judecatorii nu se mai inghesuie sa candideze pentru functii de conducere. Ministrul a avertizat ca nu va mai semna ordinele de salarizare pentru persoanele care vor fi delegate ilegal si ca cei in cauza nu-si vor primi veniturile aferente. "Daca veti face asta, vor fi unele consecinte!" a reactionat Galca. Presedintele CSM a adaugat ca nu poate lasa instantele fara conducere, acolo unde nimeni nu doreste sa se prezinte la concurs si ca prelungirea detasarilor, chiar si peste termenul legal, este o solutie de urgenta. Deranjata de explicatia presedintelui CSM, Macovei a parasit brusc sectia de judecatori, pentru a se duce la sectia de procurori unde se dezbatea noua organizgrama a Parchetului General.
Proiectul lui Meir avizat negativ de CSM
Sedinta de ieri a plenului CSM a pus in discutie si proiectul legii gratierii, initiat de deputatul independent Nati Meir, proiect respins de Ministerul Justitiei. CSM a luat decizia avizarii nefavorabile a proiectului, pe motiv ca acesta nu difera cu nimic de vechiul decret de gratiere din 2002, iar noua lege privind regimul executarii pedepselor include programe de activitati educative, culturale, terapeutice, de instruire scolara si formare profesionala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.