Autoritatile americane au anuntat punerea sub acuzare a 21 de persoane care au inselat participanti la licitatii pe site-ul eBay cu ajutorul unei escrocherii pe Internet initiate din Romania, ceea ce le-a permis sa obtina cinci milioane de dolari. Im
Autoritatile americane au anuntat punerea sub acuzare a 21 de persoane care au inselat participanti la licitatii pe site-ul eBay cu ajutorul unei escrocherii pe Internet initiate din Romania, ceea ce le-a permis sa obtina cinci milioane de dolari. Impostorii contactau persoanele care pierdusera licitatii pentru diverse obiecte scoase la vanzare pe site-ul eBay (masini, motociclete, atv-uri si chiar utilaje agricole) si le spuneau acestora ca li se acorda o a doua sansa pentru a obtine obiectele respective, daca trimit bani la cateva adrese din zona orasului Chicago unde agentul de vanzari finaliza tranzactia, prin intermediul serviciului Western Union. Aproximativ 2000 de oameni au fost inselati in acest mod in Statele Unite intre noiembrie 2003 si august 2006. Banii erau impartiti intre participantii la escrocherie, aflati in Statele Unite si Romania, iar cumparatorii ramaneau doar cu portofelul gol. Potrivit anchetatorilor, jumatate sau chiar mai mult din sumele obtinute in mod fraudulos erau trimise unor complici din afara Statelor Unite, autoritatile suspectand ca majoritatea acestora se afla in Romania. Fiecare dintre cele 21 de persoane a fost pusa sub acuzare pentru frauda electronica. Majoritatea inculpatilor sunt din zona Chicago si numai sase dintre ei sunt retinuti in stare de arest, printre care americanul Gary Michael Schneider, in varsta de 25 de ani, arestat in baza unui mandat judiciar eliberat de autoritatile din statul Minnesota. Acesta fusese racolat in retea inca din iulie 2005, de catre Adrian Florin Fechete, in varsta de 35 de ani, din Chicago. Dupa retinere, Schneider a inceput sa colaboreze cu FBI, spunand ca rolul sau era acela de a incasa banii de la ghiseele Western Union, iar ulterior de a atrage mai multi prieteni de ai sai, pentru a-l ajuta. "Acest caz este un exemplu de folosire a noilor tehnologii pentru a comite o escrocherie de moda veche", a declarat Patrick Fitzgerald, procurorul federal din Chicago. Totodata, acesta a adaugat ca "cei care folosesc Internetul pentru a desfasura si a facilita activitati criminale nu au nici o sansa, pentru ca justitia se adapteaza si mai mult pentru investigarea infractiunilor electronice". Printre cele 21 de persoane arestate, marti, la Chicago se afla: Mihai Bledea, de 30 de ani, Aida Salem, de 40 de ani, Jessie Vega, de 25 de ani si Igor Ashlan, de 60 de ani, toti din zona Chicago. De asemenea, au mai fost arestati: Radu Risescu, de 31 de ani, din Elk Grove Village, Gianina Simon, de 30 de ani, din Addison si Muszka Ladislau, de 32 de ani, din Glenview.
Tentativa de "phishing" in Romania
Mesajele prin care s-a incercat obtinerea ilegala de date personale ale clientilor Raiffeisen Bank Romania pentru servicii online, au invadat internetul, marti seara, prin intermediul e-mail-ului. Printr-o metoda bine cunoscuta sub denumirea de "phishing" mai multi clienti ai bancii au primit un mesaj prin e-mail, de la persoane necunoscute, prin care li se cereau date personale. "Phishing"-ul este o metoda des utilizata de infractori care implica in general un e-mail trimis aparent de o banca, o companie sau o institutie de stat catre clientii sai, pretinzandu-le sa acceseze un site pentru a-si introduce datele personale, cod numeric, card bancar si PIN, conturi de plata on-line, cat si parolele lor. Mesajul autohton, care parea sa fie transmis de un birou de relatii cu clientii al Raiffeisen Bank Romania, spunea ca banca deruleaza o procedura de reverificare a conturilor online, "datorita numarului crescand de frauda in anumite tari europene" si cuprindea atat sigla bancii, cat si detalii despre serviciile acesteia. "Protejarea securitatii contului Dumneavoastra si a retelei Raiffeisen este principala noastra grija. Ca masura preventiva trebuie sa va reverificati datele online pentru o mai mare siguranta. Va rugam sa va logati dand click pe linkul de mai jos", se arata in textul mesajului. Reprezentantii bancii au luat imediat masuri pentru blocarea acestor tentative de frauda si au declarat ca securitatea sistemului online nu a fost afectata in nici un fel. Acestia reamintesc clientilor ca banca nu solicita, in nici o situatie, informatii confidentiale prin e-mail. "Parola, codul PIN nu se divulga sub nici un motiv; nu se raspunde nici unei solicitari de a divulga parola sau codul PIN. Acestea sunt destinate utilizatorilor pentru accesul la canale specializate de acces - ATM, POS, Raiffeisen Online. Clientii care primesc astfel de mesaje sunt rugati sa contacteze banca", au adaugat ei. Adresa de Internet specificata in mesaj nu mai functiona, ieri dimineata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.