Romania se numara printre statele europene aflate in pericol de supraincalzire economica, potrivit raportului Bancii Mondiale privind perspectivele de dezvoltare economica mondiala in 2007, publicat ieri. Institutia internationala atrage atentia asup
Romania se numara printre statele europene aflate in pericol de supraincalzire economica, potrivit raportului Bancii Mondiale privind perspectivele de dezvoltare economica mondiala in 2007, publicat ieri. Institutia internationala atrage atentia asupra riscului de supraincalzire in conditiile in care anticipeaza pentru acest an un avans economic de 5,8%, urmand ca in urmatorii doi ani cresterea sa fie de 6,2%, respectiv, 6,3%. Potrivit Institutului National de Statistica, economia Romaniei a urcat in primele noua luni cu 7,8%, pentru intreg anul, avansul putand fi cuprins intre 7,3% si 8,3%.
Alaturi de Romania, printre tarile din regiunea Europa si Asia Centrala pentru care exista riscuri de supraincalzire economica se mai numara Azerbaidjan, Statele Baltice, Belarus, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Turcia si Ucraina. "Ritmul accelerat de crestere a cererii din mai multe state din regiune continua sa depaseasca avansul ofertei, si, ca urmare, deficitul de cont curent din 13 state din zona se plaseaza peste 5% din PIB, iar inflatia se afla pe un trend ascendent in 12 tari", se spune in raport.
Analistii internationali noteaza ca afluxurile de capital, predominant sub forma de investitii straine directe, alaturi de dezvoltarea rapida a creditelor, reprezinta factorii care stau la baza excesului de cerere din mai multe state, precum Bulgaria, Ungaria, Romania, Serbia, Turcia. (G.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.