Intr-un comunicat oficial difuzat saptamana trecuta, Sfantul Scaun solicita suspendarea imediata a lucrarilor la cladirea-mamut Cathedral Plaza, invocand respectarea normelor europene. Potrivit avocatului Daniel Fenechiu, care a sustinut ieri o confe
Intr-un comunicat oficial difuzat saptamana trecuta, Sfantul Scaun solicita suspendarea imediata a lucrarilor la cladirea-mamut Cathedral Plaza, invocand respectarea normelor europene. Potrivit avocatului Daniel Fenechiu, care a sustinut ieri o conferinta de presa impreuna cu purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, parintele Francisc Dobos, se va solicita ca dupa 1 ianuarie 2007 Comitetul Ministrilor sa monitorizeze situatia monumentului si situatia politicilor de conservare a patrimoniului arhitectural din Romania. Trimisii europeni vor face o cercetare la fata locului si vor semnala eventualele nereguli constatate in raportul anual al Comitetului Ministrilor, ce va fi prezentat in Parlamentul European.
"Va fi o opinie obiectiva, nimeni nu va putea spune ca respectiva comisie este de partea Millenium Building sau a Bisericii", a explicat avocatul. De asemenea, Fenechiu a precizat ca daca Executivul nu va respecta cererea Senatului de incetare a lucrarilor, Arhiepiscopia ar putea lua in calcul actionarea in judecata a Guvernului. Executivul a format un comitet interministerial pentru analizarea situatiei, insa prezentarea concluziei acestuia, care trebuia anuntata pe 10 decembrie, a fost ieri din nou amanata, pentru inca o saptamana.
Arhiepiscopia vrea o pace dreapta
Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, preotul Francisc Dobos, a declarat ca aceasta nu va ajunge la nici o intelegere pentru ca Biserica "nu va cadea niciodata la o pace nedreapta, ci vrea o pace dreapta, bazata pe Justitie". Avocatul a aratat insa ca Justitia este foarte afectata de coruptie, conform relatarilor presei.
Ultima actiune a reprezentantilor Bisericii a fost sesizarea penala depusa pe 7 noiembrie la Parchetul General impotriva a peste 30 de persoane care aveau obligatia legala de a interveni in acest caz, printre care ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, secretari de stat, functionari publici, primari, directorul Inspectoratului de Stat in Constructii, transmite Rompres. Avocatul Daniel Fenechiu a mai aratat ca i se pare cel putin ciudata declaratia ministrului Transporturilor si Constructiilor, senatorul PD Radu Berceanu, care a afirmat ca "vom ridica cate un building asemanator langa fiecare biserica".
In zona de protectie din jurul Catedralei Sf Iosif se construieste de la inceputul anului un bloc gigantic fara respectarea drepturilor Arhipescopiei, conform mai multor responsabili europeni. Si PNTCD i-a solicitat, ieri, comisarului Franco Frattini, responsabil cu probleme de Justitie si probleme privind drepturile si libertatile religioase in cadrul Comisiei Europene sa intervina de urgenta pentru apararea Catedralei Sf. Iosif din Bucuresti, in sprijinul careia au sarit numeroase organizatii ale societatii civile si pentru care Asociatia Civic Media a lansat o campanie de salvare a monumentului istoric.
Aurelian Pavelescu, vicepresedinte PNTCD apreciaza ca Frattini, ca reprezentant al PPE, are "datoria morala si politica" de a se exprima public in sensul desfiintarii constructiei, mentionand ca Hans Gert Pottering, seful crestin-democratilor din PPE, a cerut presedintelui Traian Basescu si Partidului Democrat sa apere drepturile comunitatilor religioase din Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.