Demarat in urma cu un an si jumatate, "maratonul" privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), ultima banca comerciala ramasa in portofoliul statului, se apropie, nu fara controverse, de final. Ultima forma a contractului de privatizare
Demarat in urma cu un an si jumatate, "maratonul" privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), ultima banca comerciala ramasa in portofoliul statului, se apropie, nu fara controverse, de final. Ultima forma a contractului de privatizare a CEC a fost avizata ieri in sedinta de Guvern. Tot ieri, insa, senatorii PSD si PRM au depus in Parlament motiunea simpla "Opriti privatizarea CEC!", iar PIN a calificat privatizarea ca fiind "scandaloasa si de neexplicat".
Greci sau unguri?
Daca lucrurile merg dupa cum vrea Guvernul, castigatorul privatizarii CEC ar putea fi anuntat intre 20 si 22 decembrie, contractul urmand sa fie facut public chiar in momentul semnarii. "Dupa primirea ofertelor, le vom deschide in aceeasi zi, si vom face public rezultatul", afirma ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Statul, unicul actionar al CEC, a decis sa vanda 69,9% din actiuni, pachet in care este inclusa si cota de 9,9% care, conform legii, revine Fondului Proprietatea. In etapa finala a privatizarii CEC s-au calificat banca ungara OTP si National Bank of Greece. Contractul, aprobat ieri de Executiv, contine clauze privind pretul actiunilor puse in vanzare, conditiile de efectuare a platii pretului de cumparare si a transferului dreptului de proprietate. O conditie pentru finalizare este reinnoirea de catre CEC a contractelor de inchiriere pentru spatiile din Bucuresti, in conditiile Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti, din septembrie 2006.
Opozitia: "Opriti vanzarea!"
In ceasul al 12-lea insa, oponentii privatizarii cer suspendarea procesului. 43 de senatori PRM si PSD, semnatari ai motiunii "Opriti privatizarea CEC!", cer ca la CEC sa fie instalat un consiliu de administratie, din care sa faca parte trei specialisti cu experienta in activitatea financiar-bancara, un reprezentant al patronatelor, unul al pensionarilor, unul al sindicatelor si doi reprezentanti ai societatii civile. "Privatizarea CEC este un alt jaf pus la cale de Cabinetul Tariceanu", a comentat liderul peremistilor din Senat, Gheorghe Funar.
La randul sau, Partidul Initiativa Nationala (PIN) incinge spiritele, afirmand, intr-un comunicat, ca "privatizarea CEC apare cu atat mai scandaloasa si de neexplicat, cu cat cele doua structuri concurente pentru privatizare, OTP Bank respectiv National Bank of Greece, apartin statului ungar, respectiv statului grec, avand deja sucursale prezente in Romania". Partidul condus de Cozmin Gusa atrage atentia asupra pretului extrem de scazut pentru privatizare care se discuta in prezent (n.r. - in jur de 500 milioane de euro), care nu acopera nici macar valoarea infrastructurii CEC.
Tariceanu: Privatizarea elimina coruptia
La finele sedintei de Guvern de ieri, Tariceanu a respins ideea de suspendare a privatizarii CEC. Premierul a argumentat ca transferul companiilor de stat in proprietate privata elimina coruptia si "firmele-capusa", asa cum s-a intamplat in cazul privatizarii Petrom si Sidex. "Cei care vin cu altfel de sloganuri reinvie discursul si atitudinea din prima parte a anilor '90, iar acest lucru ma deranjeaza", a spus Tariceanu. Contactat de ZIUA, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat ca "odata ce s-a exprimat un punct de vedere, anume ca aceasta banca este pentru privatizare, si vorbim de privatizare de foarte mult timp, nu cred ca e cazul sa ne intoarcem si sa spunem ca nu o mai vindem". El a precizat ca, la nivel de Asociatie, nu s-a discutat acest subiect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.