Cum va intra asiguratul roman in posesia cardului?
Practic, toti cei care calatoresc in strainatate vor putea solicita casei de sanatate, pe baza unei cereri-tip, acest document, dimensiunile sale fiind similare cu cele ale unui card bancar, cu
Cum va intra asiguratul roman in posesia cardului?
Practic, toti cei care calatoresc in strainatate vor putea solicita casei de sanatate, pe baza unei cereri-tip, acest document, dimensiunile sale fiind similare cu cele ale unui card bancar, cuprinzand o serie de date despre posesor - nume, prenume, numar personal de identificare; despre institutia emitenta si data expirarii. Este valabil sase luni de zile si costa 2,166 RON sau 21.660 de lei vechi. Primirea cererilor este posibila din prima zi lucratoare a lui 2007. Prin urmare, cei care pleaca in strainatate chiar la inceputul anului nu vor putea primi cardul in avans, deoarece abia dupa aderarea romaniei la UE, CNAS va primi de la Bruxelles numarul european de identificare, care trebuie inscris obligatoriu pe card.
Cine beneficiaza de card si de ce servicii anume?
Toti cei care si-au achitat la zi contributia la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. Cardul nu da dreptul posesorului sa beneficieze de tratamente in strainatate pentru probleme de sanatate pre-existente calatoriei, ci doar ceea ce noi consideram, urgente medicale.
Cum se procedeaza in cazul pierderii cardului?
Daca este pierdut in Romania, asiguratul poate solicita eliberarea unuia nou. Daca disparitia survine in timpul sejurului in strainatate, asiguratul poate solicita casei de sanatate emitente, direct sau prin intermediul sistemului public de asigurari de sanatate din statul respectiv, un certificat de inlocuire a cardului, care ii va permite sa beneficieze de drepturile sale. De asemenea, daca asiguratul are un card a carui valabilitate de sase luni expira in timp ce se afla in strainatate, poate cere eliberarea unui alt card, in avans, in prelungirea celui deja existent.
Pentru informatii suplimentare, unde se pot adresa asiguratii?
Site-ul dedicat cardului european de sanatate este www.ceass.ro sau site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate www.cnas.ro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.