Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a rastit ieri la presedintele Traian Basescu, care a criticat trecerea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) la AVAS, replicandu-i sefului statului ca a facut unele confuzii. Basescu a reactionat imediat, afirmand ca primul-ministru dezinformeaza.
"Nu am o retinere in a spune ca mutarea intempestiva a societatilor catre AVAS nu este lipsita de ideea de a se mentine o oarecare lipsa de transparenta", a sustinut Basescu, la ceremonia de investire a lui Varujan Vosganian. Seful Executivului a precizat ca ii va transmite presedintelui Ordonanta privind trecerea OPSPI la AVAS "ca sa stie detaliile pe care le contine", pentru ca Tariceanu a sesizat ca "ar exista unele confuzii". "Societatile din domeniul energetic nu trec de la MEC la AVAS, raman la MEC care le va gestiona in continuare", a subliniat premierul. El a explicat: "Prin Ordonanta de Urgenta nu trec din portofoliul MEC la AVAS intreprinderile din sistemul energetic. Ceea ce formeaza sistemul energetic national ramane in continuare la MEC si acesta va fi cel care va gestiona sau va asigura conducerea politica la nivelul strategiei energetice in Romania". Tariceanu a expus si ratiunile pentru care Guvernul a decis trecerea OPSPI la AVAS: "Pentru un motiv foarte simplu, pentru ca am observat ca presa, mass-media in general, in ultima vreme a abundat prin relatari referitoare la modul si modalitatile - dubioase as spune, sau hai sa nu spunem dubioase, ci puse sub semnul intrebarii - legate de procesele de privatizare la diferite ministere, inclusiv Ministerul Economiei, sau in primul rand Ministerul Economiei si Comertului, si nu numai, din pacate".
"Ministrul nu este gestionarul intreprinderilor din subordine"
"Afirmatia potrivit careia trecerea acestor companii la AVAS nu este lipsita de ideea de a se mentine o oarecare lipsa de transparenta este complet nefundamentata", i-a replicat Tariceanu lui Basescu. El a continuat: "Tocmai vrem ca privatizarea sa se faca de o institutie care este specializata si sa renuntam la modalitatea prin care in perioada guvernarii anterioare o serie de ministri influenti si-au atras la ministerele respective si componente, si responsabilitati de privatizare". "Ministrul nu este gestionarul intreprinderilor din subordine sau daca vreti si altfel: un ministru nu este mai puternic daca are mai multe intreprinderi in coordonare. Ministerele trebuie sa faca politici, trebuie sa faca strategii si nu se ocupa de conducerea societatilor comerciale de stat. Asta este o chestiune care era specifica perioadei de dinainte de '89. Intr-o economie de piata nu se intampla asa ceva, nicaieri. Duceti-va in Uniunea Europeana... Greutatea unui ministru nu se masoara dupa numarul de intreprinderi pe care le are in portofoliu ministerul lui. Si pentru ca tendinta, evident, este de privatizare", a conchis premierul.
Presedintele ramane la parerea sa
"Ceea ce a sustinut presedintele, inclusiv cu ocazia investirii, a fost trecerea procesului de privatizare la AVAS, iar administrarea societatilor comerciale, inclusiv cele cu capital minoritar romanesc, sa ramana la MEC, pana la incheierea procesului de privatizare", a precizat ieri purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, pentru Mediafax. Ea a aratat ca presedintele isi mentine punctul de vedere conform caruia mutarea societatilor comerciale la AVAS nu creeaza conditiile pentru o analiza privind contractele firmelor clientelare din domeniul energiei de pe piata interna. "Este surprinzatoare abordarea primului-ministru, cum ca in alte tari din UE ministerele administreaza doar politica in domeniu si nu societati comerciale", a spus Saftoiu. Ea a amintit ca in Franta exista mari societati administrate de ministere. "Presedintele a aratat ca, probabil, premierul a uitat ca in Romania aceste societati au fost si sunt inca ale statului, iar procesul de privatizare este in desfasurare", a spus Saftoiu. "Pe de alta parte, mandatul presedintelui il obliga la vigilenta si are tot dreptul sa fie ingrijorat de modul in care sunt administrate societatile comerciale, iar <<cultura institutionala>> nu poate acoperi suspiciunile de coruptie in domeniul energetic", a mai spus Saftoiu.
Justitia nu avizeaza Ordonanta OPSPI
Ministerul Justitiei (MJ) a dat aviz negativ Ordonantei de Urgenta privind reorganizarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) prin comasarea prin absorbtie cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
MJ explica faptul ca prin comasarea AVAS cu OPSPI nu se ajunge la reglementarea "unei singure autoritati care sa exercite atributiile de privatizare", in conditiile in care societatile din portofoliul statului urmeaza sa fie privatizate de aceeasi autoritate publica. Conform Constitutiei, sustine ministerul, actul normativ trebuie sa cuprinda motivarea directa si obiectiva a masurii de comasare. "Fara a contesta necesitatea obiectiva ca in Romania sa existe o singura autoritate in materia privatizarii", Ministerul Justitiei apreciaza, intr-un comunicat de presa citat de Mediafax, ca realizarea prin Ordonanta a comasarii "nu este motivata in conditiile articolului 115 alineatul 4 din Constitutia Romaniei, potrivit caruia Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora". Prin comasarea AVAS cu OPSPI - desi majoritatea societatilor comerciale din portofoliul statului urmeaza sa ajunga sa fie privatizate de aceeasi autoritate publica - operatiunea propusa nu duce la reglementarea "unei singure autoritati care sa exercite atributiile de privatizare", mai afirma sursele citate. Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru trecerea OPSPI la AVAS a fost aprobat, saptamana trecuta, numai de ministrii PNL si UDMR, reprezentantii democratilor parasind sedinta de Guvern, nemultumiti ca actul normativ a fost introdus pe ordinea de zi fara avizul Ministerului Justitiei.
"Una din marile taine"
Green Energy, Euro-P.E.C., Energy Holding si Beny Alex sunt companiile care au cumparat electricitate de la Turceni la preturi foarte avantajoase.
Complexul de la Turceni Cele patru companii care cumpara electricitate in mix termo-hidro de la Complexul energetic Turceni si asupra carora presedintele Traian Basescu i-a atras atentia noului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, chiar la investirea acestuia, sunt Green Energy, Euro-P.E.C., Energy Holding si Beny Alex, informeaza NewsIn. "Va atrag atentia direct ca aveti patru companii la Turceni care au contractat energie electrica pe un mix termo-hidro si asta poate fi una din marile taine", a spus Basescu. Reprezentantii Complexului Turceni au declarat ieri: "Cele patru contracte au fost incheiate in perioada noiembrie - decembrie 2005. Pornind din aceasta perioada, Turceni a inceput sa cumpere electricitate de la Hidroelectrica si s-o combine cu electricitatea produsa de complex si apoi sa o vanda acestor companii la preturi foarte avantajoase pentru ele". Desi pretul de livrare a energiei electrice livrate in cadrul acestor contracte acoperea cheltuielile de productie si achizitie ale complexului, acesta se situa totusi sub pretul mediu al pietei, au admis reprezentantii complexului, care au adaugat: "Cele patru contracte nu au putut fi reziliate pentru ca nu existau astfel de clauze. A trebuit sa asteptam sfarsitul anului 2006 pentru a le renegocia si urca preturile la nivelul pietei".
Companiile Green Energy, Euro-P.E.C., Energy Holding si Beny Alex cumpara incepand din noiembrie 2005 electricitate la preturi foarte avantajoase, in mix termo-hidro, de la Complexul energetic Turceni. Contractul dintre Turceni si Green Energy a fost reziliat de catre complexul energetic la 1 decembrie 2006, din cauza ca firma respectiva nu a acceptat majorarea preturilor de livrare. Celelalte trei contracte, cu Euro - P.E.C., Energy Holding si Beny Alex, au fost renegociate si preturile de livrare a electricitatii au crescut pana la nivelul celor de pe bursa de energie. De la 1 ianuarie 2007, Turceni va livra in cadrul acestor trei contracte ramase doar energie produsa in cadrul Complexului. Date prezentate de NewIn despre cei patru intermediari in afaceri cu electricitate, care cumparau mix termo-hidro:
Green Energy - Aceasta companie il include printre actionari pe fiul liberalului Gheorghe Stefan (zis Pinaliti), primarul municipiului Piatra Neamt;
Beny Alex - Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, a acuzat in timpul mandatului sau presiuni din partea deputatului PD, Ioan Oltean, care a intervenit la el pentru ca firma Beny Alex SRL Cluj sa cumpere in continuare electricitate ieftina de la Turceni;
Energy Holding - Companie despre care presa a scris ca a apartinut omului de afaceri Bogdan Buzaianu, finul fostului ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, in prezent, prim-vicepresedinte al PC;
Euro-P.E.C. - Potrivit presei, patronii companiei Euro-P.E.C. SA Galati sunt Comsa Adrian Marcel si Alina Comsa-Durbaca, aceasta din urma fiind corespondentul "Evenimentului Zilei" pentru orasul Galati.
Surprindere prezidentiala
Calin Popescu Tariceanu a reusit sa il surprinda pe Traian Basescu, premierul punand la indoiala dreptul la opinie si la exprimare al presedintelui, prevazut de Constitutie, a aratat consilierul prezidential Adriana Saftoiu. "Presedintele considera ca premierul nu avea de ce sa fie surprins, avand in vedere ca ceea ce a spus la investitura lui Varujan Vosganian i-a spus primului-ministru si atunci cand actualul ministru al Economiei a fost propus pentru functia de comisar european, si atunci cand acesta a fost numit pentru portofoliul pe care acum il detine", a declarat Saftoiu, citata de Mediafax. Presedintele Traian Basescu a admis marti ca nu este unul dintre cei mai mari sustinatori ai numirii lui Varujan Vosganian la MEC, dar ca respecta hotararea Parlamentului si ii ureaza mult succes. Afirmatiile lui Basescu au fost catalogate ieri de primul-ministru drept inacceptabile pentru un membru al Guvernului, deoarece pun sub semnul intrebarii mandatul acestuia.
O chestiune barbateasca
Noul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marti seara, dupa ce presedintele Traian Basescu a spus ca nu a fost unul dintre sustinatorii numirii sale, ca "aceasta este o chestiune barbateasca care urmeaza a fi lamurita prin modul in care va colabora cu seful statului". "Si o vom lamuri prin modul in care vom colabora, este cea mai buna modalitate de a ne construi un mod de incredere si cred ca cel mai important este ca in interiorul CSAT sa avem, pentru strategia energetica, un loc bun in ceea ce priveste conceptul general de securitate nationala", a spus Vosganian. Intrebat daca intentioneaza sa verifice inclusiv contractele de la Turceni, Vosganian a raspuns ca a fost "destul de clar" in timpul audierilor din comisiile parlamentare.
Tariceanu nu ia in considerare avizul MJ
Ordonanta de Urgenta privind trecerea OPSPI la AVAS va fi avizata tacit, daca Ministerul Justitiei (MJ) nu va formula un aviz in termenul legal, a anuntat ieri primul ministru. El a invocat faptul ca Ministerul Justitiei nu a formulat un aviz negativ la Ordonanta OPSPI, asa cum a sustinut acest Minister, ci a prezentat o serie de observatii pentru a fi preluate. "Ceea ce se va putea integra din observatii, integram, si asteptam termenul legal. La scurgerea termenului legal, avem variante: ori ii cerem doamnei ministru sa dea avizul, ori, daca nu, se considera avizul tacit. Asteptam, in termenul legal, sa se pronunte", a mentionat Tariceanu. Posibilitatea formularii unui aviz negativ de catre MJ a fost exclusa de premier, el insistand ca aceasta institutie nu se poate pronunta asupra oportunitatii actului normativ, ci doar asupra legalitatii.