Fabricarea unor dosare penale pentru indeplinirea normei profesionale este deja o stare de fapt in Justitia din Romania. Cazurile de acest gen sunt extrem de numeroase, iar pana in prezent nici un procuror nu a fost sanctionat. ZIUA este in masura
Fabricarea unor dosare penale pentru indeplinirea normei profesionale este deja o stare de fapt in Justitia din Romania. Cazurile de acest gen sunt extrem de numeroase, iar pana in prezent nici un procuror nu a fost sanctionat. ZIUA este in masura sa prezinte in numarul de astazi un nou caz de acest gen. Un dosar regizat de DIICOT- Alba Iulia, prin procurorul Dana Ghitoaica, transferat recent de CSM pe un post de judecator la Curtea de Apel Alba Iulia.
Dana Ghitoaica este acuzata ca a fabricat un dosar penal in care peste zece persoane erau acuzate de constituirea unui grup infractional pentru savarsirea unor infractiuni de criminalitate organizata. Magdalena Mihaela Miclea (foto sus), in varsta de 32 de ani, a fost audiata in calitate de martor in acest caz. Ea a denuntat la Tribunalul Alba modul in care a instrumentat acest dosar procurorul ajuns intre timp judecator la Curtea de Apel Alba. "Doresc sa arat faptul ca procurorul DIICOT Dana Ghitoaica m-a audiat, urmarind un interes care nu reprezinta adevarul. Procurorul mi-a scris declaratia, tocmai in ideea de a nu risca interesul dansei. Desi raspunsurile mele erau exacte si corecte, doamna procuror scria exact ceea ce dorea dansa. Mentionez ca eu nu am afirmat ca persoanele respective constituie grup infractional, acest fapt trebuie demonstrat in instanta. Dar mi s-a impus acest lucru ilegal de doamna procuror, prin faptul ca nu am fost lasata sa-mi scriu singura declaratia. (...) La intrebarea mea ce se va intampla in instanta, daca cu toti martorii se procedeaza asa, procurorul Ghitoaica mi-a raspuns ca nu o intereseaza si ca este problema lor", ne-a spus Magdalena Mihaela Miclea. "Atitudinea procurorului a fost imorala si ilegala, prin faptul ca mi-a impus o declaratie care nu era conforma cu realitatea dar pe care am semnat-o fiind obligata psihic de procuror, dorindu-mi sa scap cat mai repede (...). Aceeasi situatie s-a petrecut si cu un alt martor si anume Virgil S., care mi-a solicitat ajutorul in acest sens. Doamna procuror si-a exercitat in continuare presiunile asupra martorului S. Virgil, amenintandu-l cu arestarea in alte dosare. Dosare care ar fi trebuit sa-si urmeze cursul normal al instantelor si nu sa constituie un obiect de santaj", a adaugat tanara audiata in calitate de martor.
In fata judecatorilor de la Tribunalul Valcea, s-a aratat si faptul ca se aflase de o arestare programata in aceasta cauza, construita special pentru "grup infractional", la comanda unui politician local.
"Rechizitoriu aranjat"
Deformarea realitatii si "forjarea" acesteia au fost atu-urile anchetei DIICOT din care, musai, trebuia sa rezulte "grup infractional", dar si actiuni specifice criminalitatii organizate. La Tribunalul Valcea, in timpul cercetarii judecatoresti, s-a produs o surpriza de proportii, unica in istoria judiciara postcomunista: nu mai putin de 60 de martori, utilizati de procurorul Ghitoaica in timpul anchetei regizate, au afirmat, cu mana pe Biblie, ca nu-si recunosc declaratiile pe care au fost constransi sa le dea in timpul urmaririi penale. Procurorul de sedinta a ramas fara replica in fata acestei rasturnari judiciare a probatoriului ticluit de anchetatorul Ghitoiaca cu scopul de a scoate, din pamant, din iarba verde, macar un dosar cu "grup infractional", lucrat de DIICOT Alba, inainte de a-si cere promovarea la Curtea de Apel Alba Iulia. Tot cercetarea judecatoreasca efectuata de Tribunalul Valcea a scos la iveala un alt aspect. Acela ca era necesar ca "serviciul teritorial DIICOT Alba sa aiba rezultate bune" si ca "procurorul Ghitoaica sa nu-si piarda scaunul".
Ghitoaica nu comenteaza
ZIUA a contactat-o pe procuroarea Dana Ghitoaica. Aceasta nu a vrut in nici un fel sa comenteze pe marginea acuzatiilor care i-au fost aduse. "Mi-am facut treaba cum am putut mai bine si nu doresc sa intru in polemici de presa, fiindca ar insemna o escaladare. Fiecare e liber sa-si exprime parerile, traim intr-o tara libera. Dar va rog sa ma intelegeti ca nu fac nici un comentariu.
Dosarul este pe rolul instantei si nu am ce sa spun mai mult", a spus aceasta. Altfel, Dana Ghitoaica se confrunta si cu acuzatii penale, formulate in dosarul nr. 234/p/2006, la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia, de catre unii martori care au cerut instantei supreme sa constate denaturarea multor marturii.
Cauza este instrumentata in momentul de fata de procurorii de la Parchetul General, dupa ce Inalta Curte de Casatie a pronuntat acum doua saptamani o hotarare in acest sens.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.