Liderii UCM protesteaza, intr-o scrisoare deschisa impotriva alegerii primarului orasului Sfantu Gheorghe, Albert Almos, in fruntea Asociatiei "Pro Tinutul Secuiesc". Ei sustin ca prezenta lui Albert Almos la conducerea acestei asociatii garanteaz
Liderii UCM protesteaza, intr-o scrisoare deschisa impotriva alegerii primarului orasului Sfantu Gheorghe, Albert Almos, in fruntea Asociatiei "Pro Tinutul Secuiesc". Ei sustin ca prezenta lui Albert Almos la conducerea acestei asociatii garanteaza "narcotizarea problematicii autonomiei".
"Noul presedinte al asociatiei a avut intotdeauna grija sa actioneze impotriva obtinerii autonomiei teritoriale, deci putem considera ca UDMR a infiintat o institutie cu mare ecou, dar fara continut si tel, cu care continua doar insarcinarea primita din partea Guvernului Romaniei de a frana lupta pentru obtinerea autonomiei teritoriale", se arata in scrisoarea citata de Rompres. Primarul Albert Almos, care este si presedinte al UDMR Covasna, a fost ales, saptamana trecuta, in fruntea asociatiei de dezvoltare intercomunitara "Pro Tinutul Secuiesc". Aceasta asociatie, cu sediul in Sfantu Gheorghe, va reuni, la initiativa UDMR, aproape 100 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita, Mures si doua din Brasov. Asociatia va avea personalitate juridica de drept privat si utilitate publica, iar toate localitatile afiliate vor trebui sa cotizeze, anual, la fondul comun, cu cate 1 leu pe cap de locuitor. Liderul UDMR, Marko Bela, prezent la alegeri, a subliniat faptul ca asociatia nu este un instrument prin care se va declara autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, dar va ajuta comunitatea locala "sa-si exprime si sa-si impuna vointa si strategiile", prin urmare va constitui un pas important pentru atingerea acestui deziderat.
Presedintele UDMR a reusit, in ultimele luni, sa neutralizeze vocea Consiliului National Secuiesc (CNS) si sa isi dea mana, dupa patru ani, cu liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) Laszlo Tokes. Cu UCM nu a reusit sa ajunga la nici o intelegere, aceasta fiind in plin proces de strangere de semnaturi pentru a se transforma in partid politic. Liderii UDMR au considerat CNS, CNMT si UCM potentiali adversari politici, ce ar fi putut diminua considerabil electoratul UDMR. Mai mult, Marko Bela se pregateste sa candideze pentru un nou mandat in fruntea Uniunii.
Csapo Jozsef a demisionat fara explicatii din fruntea CNS, in urma unei intrevederi cu Marko Bela, succesorul sau Fodor Imre exprimandu-si imediat acordul de a adera la platforma comuna initiata de UDMR si CNMT. Surse apropiate lui Marko au sustinut ca demisia lui Csapo Jozsef a venit ca urmare a presiunilor facute de liderul UDMR asupra sa. Lui Csapo Jozsef i s-a propus un targ imperativ: CNS nu va avea nici o initiativa privind autonomia fara stirea UDMR, iar orice demers in acest sens urma sa fie facut ca si cum ar veni din partea UDMR. Csapo Jozsef a refuzat oferta spunand ca UDMR nu vrea nimic altceva decat sa se foloseasca de capitalul politic al secuimii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.