Manuscrise de la sarbi
Pe 13 decembrie, cu 23 de ani in urma pleca Nichita. Prietenii si admiratorii sai vor putea sa-l "reintalneasca", la Galeriile Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta in expozitia "Manuscrisele Nichita Stanescu - daruite de prietenii sai sarbi", organizata impreuna cu Academia Romana. Cele 300 de pagini olografe cu poeme scrise de Nichita Stanescu in Serbia sunt insotite de o inedita si speciala expozitie de desene ("Zile si nopti") realizate de cunoscutul grafician Mircia Dumitrescu. Expozitia "Manuscrisele"..., al carei vernisaj va avea loc azi, la pranz, va putea fi vizitata pana pe 13 ianuarie 2007. In aceeasi locatie va avea loc si lansarea celui de-al cincilea volum al Dictionarului General al Literaturii Romane. (L.D.)
"Pacala se intoarce" pe DVD
Cu cateva zile inainte de Sarbatorile de iarna, filmul "Pacala se intoarce" in regia lui Geo Saizescu a fost lansat pe DVD, un produs al Nerv Film. Producatorul Catalin Saizescu ne-a declarat cu acest prilej: "E bine ca este inca un film romanesc lansat pe piata, care oricum nu e prea bogata in DVD-uri romanesti. E vorba de un film care bate cinematografele din tara la initiativa unui regizor impatimit de film. Cinefilii care n-au apucat sa-l vada in cinema il pot avea acum in format DVD, cu o calitate a sunetului la standarde occidentale. Astept sa vad cum e primit pe piata de DVD-uri din Romania, unde publicul nu este suficient educat si nu intelege ca pirateria e o infractiune care se pedepseste prin lege." Cu prilejul lansarii, care a avut loc ieri, Geo Saizescu a hotarat sa doneze Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu" din Bucuresti integrala volumelor sale eseu-memorialistica: "Filmul - crez estetic si profesiune artistica", "Jurnalul unui batran lup de cinema", "Un suras... la balul de sambata seara", "Asta seara dansam ... cu Bachus", precum si integrala publicatiei de umor international "Harababura 1998 - 2006" al carei cel mai recent numar, pe lunile noiembrie - decembrie, a aparut de curand.
Un spectacol sustinut de prof. univ. dr. Eusebiu Stefanescu impreuna cu studentii sai de la Facultatea de Arte "Hyperion" a punctat evenimentul de la Sediul Central Mihail Sadoveanu al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti. (M.A.)
"Romania Muzical" regal
Radio Romania Muzical (RRM) imparte azi - orele 18.00, mansarda Librariei Carturesti - la liber, cadouri pentru ascultatori. RRM propune cu acest prilej un concert "Anca Parghel & Sons", cu colinde, gospel, spiritual si orice ar putea face "o reteta de succes pentru sarbatori". Invitata este Anca Romeci, realizatoarea emisiunii "Profesiunea jazz- man", care "va despacheta" si oferi cadourile: muzica de calitate, buna dispozitie, prezentare in ton... si multe alte surprize legate de emisiunea de jazz care se desfasoara in direct, de luni pana vineri intre orele 12.30-13.00, pe frecventele 97,6 si 104,8 Mhz. Editie speciala in care Anca Romeci ii are ca invitati (la Carturesti) pe Anca Parghel - voce, pian, Tudor Parghel - percutie si Ciprian Parghel - bas. (L.I.)