Mai multe scrisori foarte pretioase, apartinand unor personalitati precum Michelangelo, Beethoven si Ecaterina de Aragon, au fost vandute la licitatie de casa Sotheby's, la New York, pentru o suma totala de 2,6 milioane de dolari, transmite Mediafax.
Mai multe scrisori foarte pretioase, apartinand unor personalitati precum Michelangelo, Beethoven si Ecaterina de Aragon, au fost vandute la licitatie de casa Sotheby's, la New York, pentru o suma totala de 2,6 milioane de dolari, transmite Mediafax. Printre cele 31 de obiecte scoase la licitatie, care au apartinut unui colectionar american, s-au numarat o scrisoare a lui Beethoven, care cerea in numele nepotului sau cu tendinte sinucigase clementa unui judecator vienez, adjudecata pentru suma de 33.000 de dolari, o amnistie acordata de Stalin unui ofiter condamnat (18.000 de dolari) si o scrisoare a lui Dostoievski catre un admirator (39.000 de dolari). O scrisoare a lui Michelangelo, datand din anul 1521, prin care acesta aminteste de plata in ducati de aur a doi sculptori asistenti care urmau sa realizeze pentru el statuia lui Hristos Mantuitorul in biserica Santa Maria sopra Minerva de la Roma a fost vanduta pentru suma de 576.000 de dolari. Din lot a mai facut parte o scrisoare a Ecaterinei de Aragon, datand din 1534, prin care aceasta cere nepotului sau Carol Quintul, imparat al Sfantului imperiu roman,
sa-si foloseasca influenta asupra papei pentru ca acesta sa refuze divortul de sotul ei Henric al VIII-lea (care in cele din urma va reusi sa faca acest gest si se va recasatori de cinci ori). O scrisoare a lui Tolstoi, care explica faptul ca a fi indragostit este o emotie nociva, a fost adjudecata pentru suma de 18.000 de dolari, in timp ce o scrisoare a lui Napoleon, de pe vremea cand era locotenent in artileria franceza, la varsta de 16 ani, adresata familiei, a fost vanduta pentru suma de 22.800 de dolari. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.