Cresterea preturilor la energie si la gaze a saltat curba inflatiei. Noiembrie a fost o luna proasta pentru dezinflatie, dar tinta anuala a BNR nu este in pericol.

Asa cum era de asteptat, inflatia lunii trecute a facut o cocoasa in c
Cresterea preturilor la energie si la gaze a saltat curba inflatiei. Noiembrie a fost o luna proasta pentru dezinflatie, dar tinta anuala a BNR nu este in pericol.

Asa cum era de asteptat, inflatia lunii trecute a facut o cocoasa in curba preturilor din 2006, in special din cauza majorarii de tarife la utilitati. Cresterea lunara a preturilor de consum s-a accelerat in noiembrie la 1,09%, de la 0,2% in luna precedenta, in special ca urmare a scumpirii alimentelor si a energiei, dar rata anualizata a scazut, usor, la 4,67%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS). Majorarile de preturi la alimente, gaze si energie termica au contribuit la avansul preturilor cu 1,09% in noiembrie, comparativ cu 0,21% in octombrie.

Energie si alimente mai scumpe

Cresterea indicelui preturilor de consum in luna noiembrie a fost determinata, in principal, de scumpirea alimentelor si a energiei, intrucit preturile serviciilor au inregistrat majorari reduse. Preturile alimentelor au urcat cu 1,29%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,23%, in timp ce tarifele serviciilor au urcat cu 0,3%. Astfel, marfurile nealimentare au contribuit cu 0,54 puncte la cresterea preturilor, in timp ce contributia alimentelor si a serviciilor a fost de 0,5 puncte si respectiv 0,05 puncte. In cadrul grupei de produse alimentare s-au inregistrat cresteri importante la oua (23,5%), la legume si la conserve de legume (2,8%), la fructe proaspete (2,0%), la piine si produse de franzelarie (1,7%) si la grupa lapte si produse lactate (0,9%). Au existat insa si ieftiniri ale unor alimente, cum ar fi zaharul, al carui pret a scazut cu 2,1%, citricele si alte fructe meridionale (minus 1,3%).

Inflatia ramine in tinta

Rata anualizata a inflatiei s-a redus de la 4,8% la 4,67%, un nou record minim pentru perioada postcomunista. Fata de decembrie 2005, preturile din cosul de consum au crescut in medie cu 4,10%, in timp ce tinta de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru 2006 este de 5% plus/minus un punct procentual.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.