Am trait sa o vedem si pe asta! Ani de zile ciuca batailor, leul romanesc, in varianta sa noua, mai "grea", a ajuns, in ceva mai mult de un an, vedeta internationala. Bloomberg, cunoscuta agentie de informatii financiare, remarca faptul ca moneda
Am trait sa o vedem si pe asta! Ani de zile ciuca batailor, leul romanesc, in varianta sa noua, mai "grea", a ajuns, in ceva mai mult de un an, vedeta internationala. Bloomberg, cunoscuta agentie de informatii financiare, remarca faptul ca moneda romaneasca a fost "perfomera anului", depasind in crestere toate celelalte monede. Mai mult chiar, intrarea in UE poate fi, spun specialistii, trambulina spre un nou an de crestere. Saltul leului, desi surprinzator, a fost anticipat de-a lungul lui 2006 de o serie de "semne" mai putin spectaculoase, dar nu mai putin importante. Pentru prima data Banca Mondiala si chiar banci comerciale de renume au emis obligatiuni in lei, chiar si pe piete de capital internationale, iar multe firme din Romania, care pana acum fugeau ca arse de amaratul de leu, renunta incet-incet la cotatiile in euro si incep sa isi ofere serviciile la preturi stabilite in lei. Sunt semnele unei increderi bazate pe cresterea puternica a economiei si a investitiilor straine, fenomen remarcat de altfel si in amplul material realizat de Bloomberg, pe care il prezentam in continuare. (E.I.)
Trend de vedeta
Moneda Romaniei, leul, a depasit toate monedele europene, devenind cel mai bun performer al acestui an si s-ar putea ca moneda romaneasca sa se aprecieze si in 2007, pentru ca investitiile straine s-ar putea dubla, avand in vedere ca aceasta tara, fosta dictatura comunista, intra in Uniunea Europeana, se arata in comentariul Bloomberg. Leul a crescut cu 20%, in 2006, in raport cu dolarul, atingand maximul ultimilor sase ani, pe fondul investitiilor unor companii straine, precum Erste Bank, a doua banca din Austria ca importanta. Erste a cumparat 62% din cea mai mare companie financiara a Romaniei, asteptandu-se ca aderarea la cel mai mare bloc comercial al lumii, la 1 ianuarie 2007, sa revigoreze cresterea si standardele de viata.
"Asteptam o viitoare apreciere a leului", a declarat Oliver Kastner, care participa la gestionarea echivalentului a 7 miliarde de dolari in obligatiuni ale pietelor in dezvoltare la Deka Investement Gmbh din Frankfurt, din care 5% sunt obligatiuni romanesti. "Exista, in prezent, numerosi investitori care nu pot investi in Romania, dar care vor putea face asta in urma aderarii la UE. Companiile vor sa profite, astfel, de mana de lucru disponibila, care este ieftina si specializata", mai spune Kastner.
Leul ar putea castiga aproximativ 4% pana la nivelul de 2,48 lei pentru un dolar pana la finele lui 2007, afirma Beat Sigenthaler, analist valutar la TD Securities din Londra.
Tara se asteapta la un record de investitii straine de 8 miliarde de euro (10,7 miliarde de dolari), fata de 5,2 miliarde de euro in 2005, potrivit estimarilor Guvernul de la Bucuresti. Pentru anul viitor, autoritatile preconizeaza ca investitiile vor creste la 10 miliarde de euro.
Vlad Tepes
Bloomberg incearca in materialul sau sa dea un raspuns la intrebarea "cine este de fapt Romania si de unde acest boom al monedei nationale?". Agentia de stiri face trimitere la "Vlad Tepes, fiul lui Vlad Dracul, care a fost domnitor al Valahiei in secolul al XV-lea". "In 1897, Bram Stoker a publicat un roman intitulat "Dracula" care descrie un personaj fictiv numit Contele Dracula, care ar fi trait in Transilvania, mai explica Bloomberg importanta lui Vlad Tepes. Apoi agentia pune pe tapet "cuplul Nicolae si Elena Ceausescu care a fost impuscat in ziua de Craciun, in 1989". "Executia lor a fost inregistrata, iar imaginile cu procesul si cu executia lor au fost difuzate la televiziunea din Romania, potrivit site-ului BBC", puncteaza Bloomberg.
Revenind la evolutia leului, editorii articolului arata ca acesta a inregistrat o cotatie record in fata dolarului la data de 28 noiembrie, dupa ce Germania a devenit ultimul stat al UE care a ratificat tratatul de aderare a Romaniei. Spread-ul pentru obligatiunile romanesti denominate in euro, pe care il cer investitorii straini pentru a pastra aceste titluri, s-a redus pana la nivelul de 43 puncte de baza, in 8 decembrie, de la 58 puncte de baza, cat era in urma cu doi ani, potrivit JP Morgan Chase & Co. Romania a anulat toate vanzarile de obligatiuni in ultimul an, cresterea economica eliminand necesitatea de a imprumuta. Dobanda de referinta pentru credite este de 8,75% in Romania, in comparatie cu 5,25% in SUA si 3,5% in zona euro.
Romania, o mina de aur
Erste Bank, care a platit 3,75 miliarde de euro, la 12 octombrie, pentru partea sa de actiuni la Banca Comerciala Romana, se asteapta la o crestere de 50% la creditele de tip retail, respectiv de 40-45% la creditele de consum si de 65-70% la creditele ipotecare, in perioada 2006-2009, potrivit managerul de comunicare pentru Europa Centrala si de Est al Erste Bank, Ionut Stanimir.
"Romania este o mina de aur pentru dezvoltarea companiilor occidentale, care se confrunta cu o competitie acerba pe pietele de provenienta", a spus Stanimir. Printre firmele straine care au investit in Romania se numara cea mai mare companie petroliera din Europa Centrala, OMV-ul austriac, cel de-al doilea producator de masini din Franta, Renault, si divizia imobiliara a General Electric.
Renault a anuntat ca va investi 100 de milioane de euro pentru a creste productia fabricii din Romania, astfel incat sa se ajunga la producerea a 350.000 de vehicule pe an, in 2008, potrivit unei declaratii afisate pe site-ul companiei.
"Investitiile nu vor disparea prea curand, mai ales in conditiile in care aderarea la UE va transforma Romania intr-o destinatie din ce in ce mai atractiva", a afirmat Andrew Colquhoun, director in cadrul diviziei pentru statele europene in curs de dezvoltare a agentiei de rating Fitch.
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor
"Cresterea are si elemente conjuncturale"
"O asemenea evolutie a leului nu poate decat sa ne bucure. Problema este ca ar fi bine ca toata aceasta intarire a leului vizavi de celelalte monede sa fie reflectarea fidela a unei economii puternice si a unei economii in crestere cu aceleasi procente fata de economia americana sau fata de economia europeana. Eu cred ca in aceasta crestere exista si niste elemente conjuncturale pe care n-as vrea sa le enumar acum, dar daca ne uitam cu mare atentie cred eu ca sunt si niste elemente conjuncturale, unul dintre ele fiind faptul ca Romania va deveni o tara europeana de la 1 ianuarie 2007. Acest lucru a ajutat la intarirea leului si la inregistrarea unei asemenea cresteri fata de dolar si fata de moneda europeana. Pentrul mediul de afaceri, aprecierea monedei nationale semnifica o incredere mai mare a investitorilor straini in Romania: faptul ca avem o moneda stabila si cu atat mai mult faptul ca se intareste nu face altceva decit sa atraga mai multe investitii straine".
Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR
"Se pune cruce exportului romanesc"
"Daca pentru lumea monetara internationala leul este in top si este probabil propus pentru recompensa si recunoastere internationala, aceasta evolutie, inseamna pentru noi o cruce care se pune exportului romanesc. Aceasta pentru ca orice apreciere a monedei nationale care nu are nici o legatura cu evolutia mediului economic si a costurilor de productie si este doar rezultatul unor speculatii care se fac pe piata monetara prin aprecierea fondurilor speculative care au invadat Romania si care astazi ocupa aproape 90% din piata valutara. Un producator care face chiar si cele mai competitive marfuri, fie el roman, neamt, american sau japonez, n-ar putea sa acopere cresterile de 20% ale monedei nationale in raport cu dolarul prin competitivitate. Aceste salturi consistente pot fi sustinute si suportate doar de capitalurile speculative care cumpara azi un metru patrat cu un pret si peste un an il vinde cu un pret dublu sau chiar triplu. Or in materie de competitivitate asemenea salturi nu sunt posibile. Din cauza asta in ultimii doi ani de zile am asistat la falimente numeroase, la pierderea a zeci de mii de locuri de munca in productia exportatorilor romani".
Florin Pogonaru, presedintele AOAR
"Cresterea reflecta mai ales asteptarile"
"Aceasta apreciere reflecta, in primul rand, asteptarile de crestere privind economia romaneasca si, intr-o oarecare masura, si castigul de productivitate pe care l-am avut. Partea buna a dezechilibrului cronic de cont curent este ca s-a dus in importuri de bunuri de capital, importuri de echipamente, care - de-a lungul timpului - au potentat cresterile de productivitate. Sigur ca exportatorii au o mare problema in acest context, ei fiind cei care trebuie sa suporte decizia de a aderare la 1 ianuarie 2007, care a avut drept conditii prealabile liberalizarea contului de capital intr-un moment cand in Romania inflatia era pe la 18%. La vremea respectiva acest lucru a atras si fonduri speculative - toata chestiunea aceasta a fost preluata de catre exportatori. Ceea ce este surprinzator si arata progresul facut de economia romaneasca in domeniul castigului de competitivitate este ca, in acelasi moment in care leul s-a apreciat cu 20%, s-au atins niveluri record de export dupa export. Asta reflecta ca, intr-adevar, cresterea respectiva nu este bazata in special pe consum, ci este bazata pe supply, deci nu numai pe cerere ci si pe oferta".
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR
"Leul incepe sa fie o moneda tare"
"Sigur ca aceste aprecieri, care vin de la foruri internationale, sunt de bun augur, in aceste momente in care Romania se pregateste sa adere la Uniunea Europeana (UE). Sunt cativa factori care au determinat sa vina coroana pe capul leului: in primul rand, cei 7 ani (nu 6) de crestere economica neintrerupta, apoi cei 7 ani de dezinflatie continua. De asemenea, cresterea productivitatii muncii in economia romaneasca si o ocupare buna a fortei de munca au contribuit la aceste rezultate. Totodata, doua piete au functionat bine: cea monetara si cea bancara.
Toti acesti factori au contribuit, impreuna, la acest salt al leului, pentru multi neasteptat. Anul 2006, mai ales, a aratat in mod semnificativ ca leul nu este numai o moneda grea (incheiem acum denominarea), ci incepe sa fie si o moneda tare. E normal, asadar, sa fie cautata aceasta moneda pe pietele externe. Incheiem la 31 decembrie cei 7 ani in care Romania a pregatit aderarea la Uniunea Europaena. Incepem, la 1 ianuarie 2007, inca un ciclu de 7 ani pentru aderarea la zona euro. Este limpede ca pregatirile pentru trecerea la euro vor contribui la intarirea, in continuare, a monedei romanesti"
Investitii straine
Investitiile straine directe au totalizat 4,9 miliarde de euro in primele noua luni ale acestui an, de la 3,7 miliarde de euro cu un an in urma, a anuntat, la 24 noiembrie, Banca Nationala a Romaniei (BNR), condusa de guvernatorul Mugur Isarescu.
La mai putin de 20 de ani de la executia fostului dictator Nicolae Ceausescu si dupa ce o lume intreaga a vazut, la televizor, imagini cu copii tinuti in frig in orfelinate mizere din Romania, locul de bastina al Contelui Dracula are certitudinea ca se va alatura pietei comune din care fac parte 500 de milioane de europeni. Potrivit statisticilor realizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, in 1994 au existat 52.986 de copii institutionalizati.
Piata actiunilor
Piata romaneasca a actiunilor a cunoscut si ea o resuscitare, in perspectiva iminentei aderari la UE. Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a castigat 22,6 procente anul acesta, atingand cotatia maxima de 8545,34, la 1 noiembrie.
Unii manageri de fonduri afirma ca actualul deficit de cont curent al tarii - de altfel, cel mai mare din regiune - ar putea ameninta moneda, in cazul stoparii investitiilor straine. Deficitul ar putea ajunge la 10% din PIB anul acesta, a declarat vice-guvernatorul BNR, Cristian Popa, la data de 5 octombrie 2006.
"Leul nu va mai beneficia prea mult timp de fluxul de investitii straine inregistrat in prezent", a precizat Margarete Strasser, care gestioneaza obligatiuni est-europene in valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru Capital Invest, din Viena. "Guvernul chiar nu mai are ce sa vanda", a adaugat aceasta. Capital Invest nu gestioneaza - si nici nu intentioneaza sa cumpere - obligatini emise de Guvernul roman. "Sunt prea scumpe, avand in vedere nivelul de dezvoltare al tarii si deficitul de cont inregistrat", a mai spus Strasser.
Aspiranta la UE
Romania, o tara cu 22 de milioane de locuitori, situata pe coasta de vest a Marii Negre, va deveni al doilea stat est-european din UE, ca populatie, dupa Polonia, explica Bloomberg. Perspectiva aderarii la UE a resuscitat deja economia sa, in valoare de 100 de miliarde de dolari.
Cresterea economica a Romaniei, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de aproximativ 5600 de dolari, o treime din media inregistrata in spatiul european, va ajunge la 7% anul acesta, conform estimarilor guvernamentale. Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat, in septembrie, ca economia s-ar putea dubla pana in 2018, potrivit Mediafax.
PIB-ul a inregistrat o crestere anuala de 8,3% in ultimul trimestru, in comparatie cu cele 7,8 procente in trimestrul precedent, a anuntat Institutul National de Statistica. Economia a crescut cu 7,8% in primele noua luni ale anului in curs.
Tigrul Europei
Produsul Intern Brut a crescut in al treilea trimestru al acestui an cu 8,3% fata de aceeasi perioada din 2005, depasind estimarile autoritatilor, astfel ca avansul economic din primele noua luni s-a accelerat la 7,8%. Potrivit "Financial Times", Romania este acum printre tarile cu cea mai rapida crestere economica din Europa devansand Grecia (3,2%), Turcia (5,2%) sau Bulgaria (5,7%). Daca mentine ritmul, Romania ar putea fi comparata cu celebrii "tigri" asiatici, China, India si Malaysia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.