Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri, la Cernavoda, ca pentru darea in folosinta a reactoarelor 3 si 4 nu sustine investitia statului, pronuntandu-se in favoarea unor investitori. "Avem, desigur, si varianta unei investitii a statului, extrem d
Presedintele Traian Basescu a afirmat ieri, la Cernavoda, ca pentru darea in folosinta a reactoarelor 3 si 4 nu sustine investitia statului, pronuntandu-se in favoarea unor investitori. "Avem, desigur, si varianta unei investitii a statului, extrem de posibila. As vrea sa fie foarte clar pentru oricine ca avem aceasta varianta - si acum, daca mai inainte am vrut sa aplaudati, acum va rog sa fluierati -, dar nu sunt un sustinator al ei, pentru un motiv simplu: statul are unde sa-si duca banii, atunci cand privim la faptul ca sectorul privat este interesat sa investeasca in reactoarele 3 si 4".
Basescu a declarat ca spera ca, pentru darea in exploatare comerciala a reactorului 2 Cernavoda, se va respecta termenul stabilit, adica iunie-iulie 2007, si ca lucrarile la reactoarele 3 si 4 vor incepe in 2008. "Reactoarele 3 si 4 se vor construi aproape in paralel cu un decalaj de sase luni", a adaugat presedintele. El a precizat ca in perioada urmatoare se va stabili structura actionariatului, in functie de viitorii beneficiari si de companiile interesate sa finanteze reactoarele 3 si 4.
Seful statului a marturisit ca pleaca de la Cernavoda multumit de nivelul de securitate existent la reactorul 1 si de modul in care se asigura securitatea pentru reactorul 2. El a tinut sa insiste asupra necesitatii ca Romania sa isi reduca dependenta energetica fata de importuri, amintind ca doua obiective majore in cadrul noii strategii energetice care va fi elaborata de Comisia prezidentiala privind energia vor fi chiar Centrala de la Cernavoda si hidrocentrala de la Tarnita. "Romania este, din pacate, una din tarile cu cele mai mari intensitati energetice. Asta inseamna foarte multa lipsa de performanta in optimizarea consumului de energie electrica", a mai mentionat seful statului.
Joaca cu uraniul
In timpul vizitei la Cernavoda, presedintele Basescu a cerut explicatii amanuntite de la oficialii centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda in privinta tehnologiei utilizate pentru producerea energiei. Conducerea centralei i-a explicat procedurile testarii la cald care se desfasoara in aceste zile, precum si modalitatea in care reactorul nuclear va fi incarcat manual cu uraniu natural. De altfel, Ionel Bucur, directorul amplasamentului Cernavoda, a expus o bara de uraniu natural chiar in ecluza reactorului, informeaza NewsIn. El a explicat presedintelui faptul ca uraniul natural nu este radioactiv si poate fi manipulat fara riscuri. Curios, Basescu a atins si el fascicolul respectiv de uraniu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.