Mult asteptata pelicula "Apocalypto" a ajuns pe primul loc in box-office-ul american, dovedind ca realizatorul sau, Mel Gibson, nu a fost doborat de micile scandaluri in care a fost implicat, ba dimpotriva. Un nou scandal se prefigureaza insa in j
Mult asteptata pelicula "Apocalypto" a ajuns pe primul loc in box-office-ul american, dovedind ca realizatorul sau, Mel Gibson, nu a fost doborat de micile scandaluri in care a fost implicat, ba dimpotriva. Un nou scandal se prefigureaza insa in jurul acestei pelicule etichetate deja drept exagerat de violenta si rasista. Este vorba despre acuzatiile de plagiat formulate la adresa lui Gibson de un obscur regizor mexican, autorul unei obscure pelicule despre declinul civilizatiei maya.
Controversatul cineast american Mel Gibson a fost acuzat de regizorul mexican Juan Catlett ca ar fi copiat in superproductia "Apocalypto" scene dintr-un film realizat de el in 1991, relateaza Mediafax, care citeaza site-ul mirror.co.uk.
Catlett spune ca scenele respective au fost furate din filmul sau "Return to Aztlan". Regizorul mexican a declarat ca managerul de productie al lui Gibson i-a cerut o copie a lungmetrajului sau pentru care a fost platit cu suma de 100 de pesos (6,99 euro).
Referindu-se la "Apocalypto", cel mai recent film regizat de Gibson, lansat la sfarsitul saptamanii trecute, Catlett a spus: "Exista scene similare cu cele din filmul meu. Se pare ca filmul meu a servit ca referinta si pentru acest lucru am fost platit cu 100 de pesos". Catlett este si scenaristul filmului "Return to Azlatan", in care se prezinta decaderea fostului imperiu mayas din cauza secetei.
Avand in distributie actori anonimi care vorbesc in dialectul yucatec, "Apocalypto" prezinta o perspectiva asupra declinului vechii civilizatii maya din Mexic. Cei care l-au vazut deja spun ca peisajele magnifice contrasteaza cu scenele sangeroase si cu imaginile sugestive ale unor sacrificii umane. "Apocalypto" a avut parte si de cronici favorabile in presa internationala, datorita imaginilor "care iti taie rasuflarea" si a "frumusetii sale tulburatoare". Este de asemenea bine cotat si pe site-ul imdb, unde fusese votat, pana ieri, de peste 2200 de cinefili.
In primul weekend de la lansare a avut incasari de 14,2 milioane de dolari, devenind lider de box-office. Chiar daca suma adunata in primul weekend este relativ modesta fata de cele 84 de milioane stranse de megasuccesul "Patimile lui Hristos", lungmetrajul se anunta a fi cel de-al doilea mare succes de box office al lui Gibson.
Pe langa faptul ca-i sporeste considerabil averea, "Apocalypto" l-a ajutat pe regizor sa depaseasca un moment mai dificil al carierei sale si sa-si reconsolideze pozitia la Hollywood. "Evident ca Apocalypto este un succes. Probabil ca multi se intreaba cum de a ajuns numarul unu. In urma cu doua luni, nimeni nu ar fi pariat pe asta", spune Chuck Viane, directorul de distributie de la Disney.
Cu putin timp inainte de lansare, Apocalypto" a fost catalogat ca fiind mult mai violent decat "Braveheart" si "Patimile", cu barbati care rontaie testiculele unor animale abia sacrificate, cu inimi smulse din piept, cu copii spanzurati de picioare, etc. Au aparut apoi organizatiile mayase care acuzau ca filmul prezinta distorsionat populatiile maya, ca fiind extrem de violente unele cu altele cu mult inainte de venirea europenilor si distrugerea populatiei. Traci Ardren, profesor antropolog la Universitatea din Miami, a criticat dur pelicula. "Gibson reia, intr-o glorioasa pelicula color, teoria rasista si ofensatoare conform careia populatiile maya erau extrem de violente unele cu altele cu mult inainte de venirea europenilor, care, de fapt, au reprezentat salvarea lor", a precizat Ardren.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.