Datele statistice confirma starea turismului: romanii vor in strainatate, iar strainii nu mai vor in Romania.

Datele Institutului National de Statistica valabile pentru primele noua luni ale acestui an arata ca cererea pentru vacante in strainatate a crescut spectaculos, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, in vreme ce in cazul turismului intern numarul turistilor a crescut cu 2,8%, cererea pentru vacantele in strainatate a crescut cu 70%. Conform statisticii, turismul intern domina la numarul de turisti: 75,3% dintr-un total de 1.436.700 de persoane care au participat la actiuni prin agentiile de turism. Numarul vacantelor in strainatate va creste anul viitor cu circa 20%.

Cifre stranii

Cea mai solicitata destinatie externa in 2006 a fost Grecia (112.376 de turisti), pe locul al doilea se situeaza Turcia (41.381 de turisti), iar pe locul al treilea se afla Italia (41.185 de turisti). Bulgaria ocupa abia locul al patrulea, cu 33.237 de turisti. Cifrele avansate de INS difera de cele furnizate de operatorii din turism, dar si de cele ale statisticii oficiale din Bulgaria. Astfel, cresterea de 70% raportata pentru cei care aleg destinatii externe surprinde, in conditiile in care operatorii au anticipat o crestere de 30-35%. In ceea ce priveste numarul turistilor care au mers in Bulgaria, trebuie precizat ca Institutul National de Statistica din Bulgaria a anuntat ca doar in primele sase luni ale acestui an au fost in aceasta tara 89.380 de turisti romani.

Dezamagire

Turistii straini nu s-au aratat prea dornici de a vedea Romania. In zona montana, numarul de turisti straini s-a diminuat in acest an cu 16%, pina la aproape 95.000, iar pe litoral scaderea a fost de 30%. Conform Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, anul viitor cea mai mare crestere a numarului de turisti straini se va consemna pentru Delta Dunarii, cu 20-30%, in vreme ce turismul balnear va atrage cu pina la 15-20% mai multi turisti din alte tari.