Marcu, pe langa faptul ca este presedinte al asa-zisului Sindicat Liber "Libertatea", afiliat la Federatia "Lazar Edeleanu", mai are o calitate care l-a ajutat, se pare, sa blocheze in Justitie, rapid si fara nici o problema, infiintarea noului sindi
Marcu, pe langa faptul ca este presedinte al asa-zisului Sindicat Liber "Libertatea", afiliat la Federatia "Lazar Edeleanu", mai are o calitate care l-a ajutat, se pare, sa blocheze in Justitie, rapid si fara nici o problema, infiintarea noului sindicat: este sotul judecatoarei Verghilea Marcu, presedinte al Sectiei Civile a Tribunalului Hunedoara. Astfel, este lesne de inteles de ce toate demersurile angajatilor din cadrul sucursalei hunedorene a PETROM au fost respinse imediat ce au ajuns la Tribunal.
Actiuni fara suport
La inceputul lunii mai a acestui an, mai precis pe data de 4 mai 2006, 22 de angajati ai PECO Hunedoara au hotarat, in cadrul unei sedinte, infiintarea Sindicatului Liber PECO Hunedoara. Pe baza actelor adoptate de cei 22 de membri fondatori, imputernicita acestora, Gabriela Garjob, a depus la Judecatoria Deva cererea pentru inregistrarea sindicatului respectiv, formandu-se dosarul nr. 11/PJ/2006. Dupa o saptamana, pe data de 11 mai 2006, cand nimeni nu se astepta, Vichente Marcu, colegul de munca al celor 22 de membri fondatori, dar adversar furibund, cum se va vedea mai departe, al infiintarii unui alt sindicat, depune la dosar o asa-zisa "opozitie". Concret, Marcu, presedinte al asa-zisului Sindicat Liber "Libertatea" afiliat la Federatia "Lazar Edeleanu", sustinea, in cererea sa, ca noul sindicat nu ar fi avut un patrimoniu la constituire, ca afilierea, prin statut, a Sindicatului Liber PECO-Hunedoara la FSLI-PETROM ar fi nelegala si multe alte asemenea aberatii. Drept urmare solicita instantei respingerea cererii de infiintare a noului sindicat. Trebuie sa spunem aici ca din punct de vedere legal toate actiunile lui Marcu sunt lipsite de orice suport. Dar, cum se va vedea, daca legea nu are prevederi care sa-l ajute, atunci se gasesc anumiti "slujitori" ai legii care sa faca acest lucru. In mod legal, cererea de "opozitie" a lui Marcu Vichente trebuia respinsa de la bun inceput. Pur si simplu, toate prevederile legilor din domeniu permiteau ca angajatii PECO Hunedoara sa intemeieze cate sindicate vor fara ca, practic, cineva sau ceva sa li se poata opune.
Judecatoarea Filimon, pe pozitie cu Marcu
La termenul acordat de instanta, pe data de 26 mai 2006, Sindicatul Liber PECO Hunedoara, prin Gabriela Garjob, a depus precizarile necesare fata de asa-numita "opozitie" a lui Marcu. Printre altele, reprezentanta noului sindicat a aratat ca sindicatul lui Marcu este lipsit de calitate procesuala activa, astfel incat nu avea nici un drept sa formuleze actul numit impropriu "opozitie". Dupa mai multe amanari, pe 31 mai 2006, judecatoarea Cornelia Filimon de la Judecatoria Deva, in mod total ilegal a respins cererea de dobandire a personalitatii juridice de catre Sindicatul Liber PECO Hunedoara. Impotriva sentintei civile emisa de judecatoarea Filimon, angajatii nedreptatiti au declarat recurs si, in acelasi timp, au reluat procedura de dobandire a personalitatii juridice de catre Sindicatul Liber PECO Hunedoara, prin introducerea unei noi cereri, de data aceasta la Judecatoria Hunedoara.
Dreptate la Judecatoria Hunedoara
Pe 20 iunie 2006 Judecatoria Hunedoara, prin sentinta civila nr. 1971/S/2006, "admite cererea de dobandire a personalitatii juridice de catre Sindicatul Liber PECO Hunedoara" cu motivatia ca "au fost respectate cerintele legale privind infiintarea sindicatelor". Prin aceeasi sentinta, se dispune inregistrarea respectivului sindicat in registrul special. Fara a avea nici un drept, si de aceasta data Vichente Marcu, seful Sindicatului Libertatea, formuleaza recurs impotriva sentintei care le permitea celorlalti colegi ai sai sa infiinteze un sindicat.
Vichente nu se lasa
Pe data de 2 noiembrie a.c., Tribunalul Hunedoara, la care este sefa nevasta lui Vichente Marcu, judecatoarea Verghilea Marcu, respinge recursul declarat de sindicalisti impotriva sentintei civile date de judecatoarea Cornelia Filimon de la Judecatoria Deva. Astfel, infiintarea Sindicatului Liber PECO-Hunedoara a fost respinsa prin sentinta irevocabila nr. 11/PJ/2006. Urmeaza si judecarea recursului pe care Vichente Marcu l-a depus impotriva sentintei date de Judecatoria Hunedoara prin care s-a admis infiintarea noului sindicat.
Marcu santajeaza
Dupa mai multe termene, pe data de 6 noiembrie 2006, avocatii sindicalistilor nedreptatiti au facut cerere pentru stramutarea dosarului privind recursul declarat de Marcu fata de decizia Judecatoriei Hunedoara. Practic, angajatii solicita ca asupra acestui aspect sa nu se pronunte magistratii aflati in subordinea sotiei lui Vichente Marcu, judecatoarea Verghilea Marcu. Cei care urmeaza sa decida in ceea ce priveste aceasta cerere sunt judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la data de 5 februarie 2007.
Printre motivele invocate, aparatorii sindicalistilor din cadrul sucursalei PECO PETROM Hunedoara arata intr-un memoriu adresat instantelor: "avandu-se in vedere imprejurarea ca sotia lui Marcu Vichente, presedinte al Sinditului Liber "Libertatea", are calitatea de presedinte al Sectiei Civile a Tribunalului Hunedoara, solicitam stramutarea acestui dosar. De asemenea, pe data de 9 noiembrie 2006, doamna Garjob Gabriela declara ca a fost amenintata de Marcu Vichente cu formularea de plangeri penale pe motiv ca ar fi folosit la constituirea sindicatului acte antedatate (falsuri), daca nu renunta la constituirea noului sindicat. Din actele constitutive ale sindicatului rezulta ca nu sunt intrunite elementele infractiunii de fals si uz de fals".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.