Pe platforma chimica de la Savinesti, din judetul Neamt, mai lucreaza astazi circa sapte sute de oameni, pentru niste salarii de mizerie, care nici macar nu sunt platite la timp. Trei sute dintre acestia sunt angajati ai SC AGRO FERTIL SRL, care ani
Pe platforma chimica de la Savinesti, din judetul Neamt, mai lucreaza astazi circa sapte sute de oameni, pentru niste salarii de mizerie, care nici macar nu sunt platite la timp. Trei sute dintre acestia sunt angajati ai SC AGRO FERTIL SRL, care ani buni a fost capusa SC AZOCHIM SA, contribuind din plin la falimentarea combinatului. AGRO FERTIL apartine, in proportie de 80% lui Ioan Niculae si de 20% lui Vasile Ciobanu, fost director general al AZOCHIM, prin intermediul caruia a fost posibila distrugerea combinatului de ingrasaminte chimice. Alti patru sute de angajati sunt agrenati intr-o asa-zisa retehnologizare finantata de noul proprietar, GA-PRO-CO, in care nimeni nu mai are timp sa creada, dupa seria de esecuri de pana acum.
Continuand politica dusa de fostul ofiter de Securitate la Savinesti, cipriotii polueaza orasul si imprejurimile, neinvestind nimic in mediu. De asemenea, activitatea principala a GA-PRO-CO consta in inchirierea instalatiilor si terenurilor pe care cipriotii au pus mana, la pretul ridicol de 7.699.802 USD, inclusiv TVA. Adica, de cel putin cinci ori mai putin decat facea, de vreme ce doar terenul in suprafata de 719.906 mp valoreaza, la pretul pietei, minimum zece milioane de USD.
Misterul persista din februarie 2006
Judetul Neamt a inregistrat, in februarie anul curent, o pronuntata poluare cu amoniac, fara ca autoritatile competente sa fi descoperit sursa. Si cum pe platforma combinatului de ingrasaminte chimice se lucreaza cu aceasta substanta, privirile s-au indreptat in directia respectiva. Garda Nationala de Mediu si Agentia pentru Protectia Mediului Neamt, cum spuneam, n-au fost capabile sa identifice sursa. Asta in pofida faptului ca s-au efectuat mai multe controale la AGRO FERTIL SRL, care a inchiriat instalatiile de la proprietarii GA-PRO-CO si ASTRA ROMANA Ploiesti. In aceste conditii, prefectul Toader Mocanu si-a desemnat corpul de control sa faca lumina in chestiune. Dupa cateva saptamani, insa, situatia a fost musamalizata, si-asa a ramas. La fel de suparati s-au aratat ministrul Mediului, Sulfina Barbu, si comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu. Ei au cerut Guvernului sa adopte masuri legislative in scopul asigurarii transparentei contractelor de privatizare. Acest lucru este necesar, deoarece autoritatilor care se ocupa cu protectia mediului li se furnizeaza date cu intarziere si incomplete, cu privire la obligatiile asumate.
Liderul sindical si-a luat campii
De mai multa vreme, salariatii AGRO FERTIL si GA-PRO-CO, grupati in sindicatul AZOCHIM, se confrunta cu probleme salariale, lefurile si-asa mici fiind platite cu cate doua luni intarziere. Majoritatea angajatilor primesc doar salariul minim pe economie. Leafa unui maistru daca ajunge la 600 RON. Pus in fata unor astfel de situatii pe care nu le-a putut gestiona, Gheorghe Videanu, liderul sindicatului, si-a dat demisia si a plecat la munca in Italia.
Cu mama in afaceri
Declinul fostului combinat de ingrasaminte continua si la aceasta ora. Anul trecut, cipriotii de la GA-PRO-CO CHEMICALS au inregistrat pierderi de 1,77 milioane USD si o cifra de afaceri, rezultata mai mult din incasarea chiriilor, de doar 2,67 milioane USD. In aceasta situatie, amicul Niculae nu putea sa nu le intinda o mana de ajutor. Astfel, magnatul zimnicean a garantat doua credite angajate de GA-PRO-CO, de la Piraeus Bank, in valoare de 5,4 milioane de euro, prin contracte de cautiune incheiate intre creditor si SC INTERAGRO SA. Mentionam ca Ioan Niculae, poreclit Luluta in locul sau de bastina (localitatea Buturugeni, judetul Giurgiu), detine 75,69% din aceasta companie, printre actionari numarandu-se si mama lui.
Inca o escrocherie
Cum mentionam mai devreme, fabrica de azotat de amoniu de la AZOCHIM Savinesti se afla de sapte ani in proprietatea Rafinariei ASTRA ROMANA SA. Societatea ploiesteana a fost devalizata o vreme de INTERAGRO SA, dupa care a ajuns sub controlul firmei Kreyton Ltd. (47,45%) inregistrata in Insulele Virgine Britanice. Artizanul ingineriei, prin care combinatul de ingrasaminte chimice de la Savinesti a ramas fara fabrica de azotat de amoniu, este acelasi Ioan Niculae, care la vremea respectiva coordona si AZOCHIM, si ASTRA, si INTERAGRO. Instalatia a fost vanduta in contul unei asa-zise datorii angajate de AZOCHIM de la SC INTERAGRO SA, chipurile pentru retehnologizare. Apoi, a ajuns in patrimoniul ASTREI, pe usa din dos.
Poluare masiva
Amoniacul adus de la Bacau, in vagoane-cisterna, este folosit de AGRO FERTIL SRL la fabricarea acidului azotic si azotatului de amoniu.
Supapele cisternelor, de tip GESTRA, care fac parte din sistemul de protectie, sunt verificate permanent atat de producatori cat si de beneficiari, deoarece cu ani in urma anumite neglijente s-au soldat cu ani grei de puscarie.
Asadar, emanatia nu se putea produce in timpul transportului ori a manipularii substantei. Lichidul este descarcat apoi in niste tancuri de depozitare aflate in incinta GA-PRO-CO CHEMICALS SRL, noua proprietara a platformei chimice. Ulterior, in urma unei tehnologii de evaporare, amoniacul ajunge in procesul de productie. Traseul pe care se plimba aceasta substanta nociva pentru sanatate, in aer liber, este garnisit cu armaturi, flanse de imbinare, supape, elemente de masura si tevaraie, existand oricand posibilitatea producerii de accidente, in cazul neexploatarii corespunzatoare si intretinerii instalatiilor. La fel de periculosi sunt si oxizii de azot care scapa in atmosfera, asezandu-se pe comunitatile din jurul combinatului. In prima faza, gazul cu gust dulceag nu este iritant, dar in contact cu apa afecteaza grav caile respiratorii.
NITRAMONIA a scapat de taifunul Niculae
In nebunia lui, fostul director al AZOCHIM, dar si actual administrator si asociat, alaturi de Niculae, in capusa AGRO FERTIL SRL, este convins ca investitiile pe platforma savinesteana trebuie sa continue.
Celor care mai au timp sa-l asculte, Vasile Ciobanu le spune ca ar fi nevoie de 15 - 17 milioane USD, pentru investitii in fabricile de uree si amoniu. La fel a procedat si mentorul sau, prin vara acestui an, cand intentiona sa acapareze NITRAMONIA Fagaras, care are in componenta cinci companii, toate aflate in stare de faliment.
Ioan Niculae a vrut sa uneasca firmele VIROMET, DONAU CHEM si AZOCHIM, ca apoi sa le listeze la bursa, in ciuda faptului ca toate aveau dificultati financiare insurmontabile. Ce-i drept, fuziunea dintre primele doua societati a avut loc, dar nu se stie cat vor mai functiona, in special DONAU CHEM de la Turnu Magurele. Datoriile societatii dunarene au crescut de zece ori dupa fuziune, in vreme ce VIROMET a inregistrat unele succese financiare. Ceea ce denota ca Niculae a aranjat devalizarea DONAU CHEM, pentru salvarea de la inec a VIROMET Victoria. Suntem convinsi ca, pana la urma, si ramasitele firmei dunarene vor ajunge tot in patrimoniul unei societati comerciale, despre care n-a auzit nimeni, inregistrate in vreun paradis fiscal de pe glob. In ceea ce priveste AZOCHIM Savinesti, s-a vazut ce s-a ales de ea.
Pe vremea cand Razvan Orasanu (foto), presedintele AVAS, vorbea despre privatizarea NITRAMONIEI, urma ca aceasta sa fie vanduta in doua pachete, dar numai dupa stabilirea cu exactitate a situatiei juridice a terenurilor aferente. Intre timp, la conducerea AVAS a ajuns Teodor Atanasiu, suspendatul de la Aparare, si nu se stie ce se va mai intampla.
Ancheta AZOCHIM la final
Inca din vara acestui an, procurorii anticoruptie au declansat o ancheta cu privire la modul in care a ajuns instalatia de azotat de amoniu, din proprietatea AZOCHIM in cea a Rafinariei ASTRA ROMANA Ploiesti.
Se pare ca in contul unor datorii fata de SC INTERAGRO SA, fabrica a fost vanduta ASTREI, in 1999, cu 40 de miliarde de lei vechi. Asta in conditiile in care instalatia nu putea fi instrainata, fiind gajata la mai multe banci. Ancheta demarata de DNA este urmarea unei anonime cat se poate de bine documentate, in care se afirma ca de pe platforma detinuta candva de AZOCHIM au disparut pana acum fabrici intregi.
Pe fir au intrat, in urma cu ceva vreme, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor, care si-au desemnat reprezentanti pentru anchetarea cazului. S-a deschis un dosar penal si a inceput ridicarea de documente. Ancheta a stagnat o vreme, toata lumea fiind convinsa ca va fi musamalizata. De asta data, lucrurile nu s-au petrecut asa, un procuror din DNA solicitand o noua serie de documente de la SC AZOCHIM SA aflata in agonie. Fosta conducere a combinatului se jura ca de la Savinesti n-a fost furata nici macar o masina cu fier vechi, toate instalatiile fiind complete si la locul lor. Dar cine sa creada aceasta baliverna, cand atatea alte marturii ale fostilor angajati o contrazic cu vehementa?
Un director mai putin
In luna august a acestui an, SC AZOCHIM SA, aflata in stare de faliment, a scapat de directorul general Vasile Ciobanu care a participat activ la distrugerea combinatului, tinandu-i isonul magnatului Ioan Niculae. Decizia a apartinut lichidatorului judiciar desemnat de Tribunalul Neamt, care
i-a desfacut lui Ciobanu contractul de munca. Si asa, AZOCHIM nu mai avea decat patru salariati. Masura luata impotriva lui nu l-a afectat prea mult pe fostul director, deoarece isi continua activitatea in aceeasi functie, dar la SC AGRO FERTIL SRL, capusa AZOCHIM SA de ani de zile. Aceasta inventie, purtand semnatura fostului ofiter de Securitate, Ioan Niculae, a valorificat ani de-a randul potentialul tehnic existent pe platforma de la Savinesti, obtinand profituri importante, in vreme ce asista impasibila la scufundarea AZOCHIM, de la o luna la alta.
Datorie la BANCOREX
Dupa ce a fost administrata ani buni de consortiul INTERAGRO al lui Ioan Niculae, SC AZOCHIM SA Savinesti a ajuns sa ocupe locul al treilea printre datornicii ingropatei BANCOREX. In paralel, magnatul zimnicean ocupa locul al saselea, in topul celor mai bogati romani, deoarece datoriile acestuia n-au fost cuantificate de nimeni pana acum. AZOCHIM ar avea de returnat la BANCOREX 32 de milioane de USD, dar asa ceva pare imposibil, de vreme ce AVAS a vandut activele societatii cu doar 7,7 milioane de dolari. Adica, mai putin de un sfert din cat ar fi trebuit. Pe langa creditul despre care am amintit, a mai fost angajat unul extern, in 1994, in valoare de 35,4 milioane de USD. Fiind garantat de stat, acesta a fost achitat de Ministerul Finantelor, iar gaura trecuta la datoria publica.
Statul mai inregistreaza o paguba
Cu toate ca firma GA-PRO-CO CHEMICALS SRL, controlata in proportie de 100% de cipriotii de la RAFFINACHEM LIMITED (Nicosia, str. Karpenesi nr. 30), a cumparat toate activele SC AZOCHIM, statul este departe de a scapa de datorii. AVAS continua sa fie actionara, cu 13,3 procente, in falimentara AZOCHIM, ce inregistreaza datorii fantastice, care nu vor putea fi acoperite niciodata, decat cel mult tot din buzunarul cetatenilor. Alaturi de AVAS se mai afla SIF Moldova, cu 20,6% si SC INTERAGRO SA, cu 64,9%. In mod normal, bunurile actionarilor debitori ar trebui sa fie executate silit de lichidatorul judiciar, pentru indestularea masei credale. Asta, desigur, intr-un stat in care legea este conceputa spre a fi respectata, ceea ce nu este cazul nostru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.