Prin conectarea la sistemul central de la Luxemburg, facuta ieri, componenta nationala a sistemului european Eurodac, care este o retea creata la nivelul intregii Uniuni Europene, vine in sprijinul combaterii migratiei ilegale, dar previne si depuner
Prin conectarea la sistemul central de la Luxemburg, facuta ieri, componenta nationala a sistemului european Eurodac, care este o retea creata la nivelul intregii Uniuni Europene, vine in sprijinul combaterii migratiei ilegale, dar previne si depunerea cererilor de azil succesive in mai multe state membre UE de catre aceeasi persoana. Sistemul national Eurodac a fost lansat dupa ce a fost testat, cu succes, pe parcursul unei saptamani. Proiectul, a carui realizare reprezinta una dintre obligatiile Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana, are o valoare de 2,1 milioane de euro si a fost finantat din fonduri Phare, contributia Romaniei reprezentand 25%, se precizeaza intr-un comunicat al MAI. Sistemul national Eurodac are mai multe locatii aflate in Punctele de Control Trecere a Frontierei, situate la frontiera externa a UE, in centrele de primire si cazare a solicitantilor de azil din Radauti, Timisoara, Galati, Somcuta Mare - Maramures si in Centrele de luare in custodie publica a cetatenilor straini cu domiciliul ilegal, aflati pe teritoriul Romaniei. Potrivit MAI, sistemul Eurodac este o baza de date europeana de amprente digitale, infiintata in anul 2003, care cuprinde amprentele tuturor solicitantilor de azil in varsta de peste 14 ani. Amprentele sunt transmise in format digital catre unitatea centrala a Comisiei Europene, unde sunt comparate automat cu amprentele deja inregistrate in baza de date. Aceasta tehnica permite autoritatilor sa verifice daca solicitantul de azil nu a intrat ilegal in Uniunea Europeana sau daca nu a introdus deja o cerere intr-un alt stat membru. Totodata, Eurodac permite identificarea persoanelor care incearca sa fraudeze sistemul european de azil si fac turul statelor membre cand una dintre tari le-a respins cererea, precum si evitarea aglomerarii inutile a sistemului cu cereri multiple.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.